Handige tips en creatieve ideeën

Oude foto’s, dozen vol hebben we ervan. Familie- en vakantiealbums die uit elkaar vallen, vergeelde zwart-wit foto’s of verbleekte kleurenfoto’s. Herinneringen waar we niets meer mee doen, terwijl ze gewoon vragen om een tweede leven in een modern fotoboek. Want al leggen we tegenwoordig van alles en nog wat vast met onze Smartphone en delen we het op Facebook en Instagram, die oude foto’s zijn onvervangbaar en verdienen een plek in een fotoboek. En het is ook nog eens een superleuk cadeau voor familie en vrienden.

Bewaren en presenteren

De eerste stap is de foto’s uitzoeken, ze digitaliseren en opslaan op je computer. Zo raak je ze niet kwijt en blijven ze mooi behouden. Maar waarom zou je het daarbij laten? Als je door die oude foto’s bladert – met een glimlach om die ouderwetse kleren, dat rare kapsel, dat gekke brilletje – kom je vanzelf op ideeën.

Onderwerpen voor fotoboeken met oude foto’s liggen voor het oprapen. En er zijn allerlei mogelijkheden om zo’n thema vorm te geven in een fotoboek dat er helemaal bij past. Moeilijk? Integendeel, een fluitje van een cent. Met ons fotoboekprogramma kun je je eigen fotoboek maken, precies zoals je het wilt hebben.

Als je een fotoboek wilt maken met oude foto’s, zijn er een paar dingen waar je vooraf rekening mee moet houden. We hebben ze hier op een rijtje gezet:

De technische kant

Voordat je je foto’s kunt uploaden en gaan spelen met de ontwerpopties van je fotoboek, moet je ze eerst op je computer hebben staan. Opgeslagen in het juiste ‘format’ en met een resolutie die geschikt is om de foto’s af te drukken op papier. Je oude foto’s (laten) digitaliseren kan op verschillende manieren.

Zelf scannen

Dit gaat eenvoudig op een scanner, die tegenwoordig standaard is ingebouwd in de meeste printers. Als je er nog geen bezit: een losse scanner is voor een paar tientjes te koop.

Leg de foto plat en zo recht mogelijk op de scanplaat, dan hoef je later niet nog eens te corrigeren of te roteren. Houd er rekening mee dat je voor een fotoboek een hogere resolutie nodig hebt dan voor foto’s die je alleen op je computer wilt opslaan of online wilt gebruiken. De standaardwaarde van scanners is meestal 150 of 200 dpi (dots per inch) maar voor een scherpe afdruk op papier moet je de instelling op 300 dpi zetten.

Het is ook verstandig om bij het scannen al rekening te houden met de afmetingen van de latere afdruk. Wil je de foto op het originele formaat in het album, dan is 300 dpi voldoende. Wil je hem groter laten afdrukken, dan moet je de resolutie van 300 dpi nog eens vermenigvuldigen met de gewenste vergroting. Dus een foto van 10 x 15 cm die je wilt afdrukken op A4-formaat (21 x 29,7 cm) moet op 600 dpi moeten ingescand worden. Dat is met de meeste scanners te doen, maar het bestand wordt dan wel groot. Omgekeerd heeft een ingescande A4-foto die je op 10 x 15 cm wilt afdrukken slechts 150 dpi nodig.

Tip: Om tijd te besparen kun je meerdere foto’s of zelfs een hele albumpagina tegelijk scannen. Veel scanners zullen de afzonderlijke foto’s automatisch ‘zien’ en selecteren, maar je kunt dit ook eenvoudig handmatig doen.

Laten scannen bij een vaklab

Beschik je zelf niet over een scanner, of heb je hulp nodig, dan kun je het scanwerk uitbesteden aan een vaklab (een bedrijf dat foto’s ontwikkelt en afdrukt). Je kunt ook vragen of je gebruik mag maken van de professionele apparatuur. Sommige vaklabs bieden deze mogelijkheid voor een vast uurtarief.

De foto’s fotograferen

In plaats van ze te scannen, kun je de foto’s natuurlijk ook fotograferen met je digitale camera. Dit lukt het best met behulp van een macrolens en een statief. Let wel op de lichtval en mogelijke reflecties van lampen. Hier vind je nuttige tips voor het fotograferen van oude foto’s.

Dia’s en negatieven

Niet alleen oude foto’s kun je scannen voor je fotoboek, je kunt ook dia’s en negatieven gebruiken. Een normale scanner is niet geschikt voor dia’s en negatieven. Het werkt wel, maar je zult beslist niet tevreden zijn met de resolutie en detaillering. Duurdere scanners zijn soms voorzien van een tweede scanelement met een hoger oplossend vermogen, speciaal voor dia’s en negatieven. Ze geven een goed resultaat, maar voor topkwaliteit heb je eigenlijk een speciale negatiefscanner nodig. Die zijn behoorlijk aan de prijs en niet geschikt voor het inscannen van normale foto’s.

Tip: Heb je erg veel dia’s of negatieven te scannen, kijk dan eens op Marktplaats naar tweedehands negatiefscanners. Ze worden regelmatig aangeboden, omdat ze werkloos worden als alle negatieven uit een bestand eenmaal gescand zijn.

Nabewerking

Oude foto’s hebben vaak krassen, vouwen of vlekken. Het wit is vergeeld en de kleuren zijn verbleekt. Je kunt de scanner allerlei correcties laten uitvoeren, zoals stof en krasjes weghalen, kleuren aanpassen of automatisch rechtzetten. Het nadeel is dat de scanner dan voor jou beslist. Wil je de nabewerking in eigen hand houden, doe het dan handmatig op de computer en maak gebruik van een fotobewerkingsprogramma als Photoshop of het fotoprogramma van de drukker van je fotoboek.

Uitgebreidere informatie over het digitaliseren van foto’s kun je hier vinden.

Het thema van het fotoboek

Zomaar wat oude foto’s bij elkaar in een boek zetten is een gemiste kans. Wat je fotoboek bijzonder maakt is het thema. Dat kan van alles zijn, afhankelijk van wat je tegenkomt in je oude albums en schoenendozen, van het doel van je fotoboek en van je eigen creativiteit. We zetten hier zomaar wat ideeën op een rijtje. Voor de inspiratie.

  • Een familiestamboom in foto’s
  • Een reportage van alle vakanties met onze trouwe Volkswagen Golf
  • Oma’s leven in beeld als cadeau voor haar 75e verjaardag
  • Ons dorp door de jaren heen
  • De geschiedenis van ons bedrijf
  • Een nieuwe versie van het trouwalbum

Als je het thema eenmaal hebt, kun je ermee gaan spelen. Werken met het fotoboekprogramma is leuk en inspirerend. Je kunt je eigen fotoboek echt uniek maken.

Inhoud en materialen

In oude fotoalbums zie je vaak bijschriften en pijltjes erbij staan. Of er zijn tickets of ansichtkaarten tussen de foto’s geplakt. Zo kun je ook in je nieuwe fotoboek meer kwijt dan alleen foto’s. Veel mooier dan in zo’n oud album zelfs, want met behulp van je scanner en het fotoprogramma kun je alle elementen samenvoegen tot een eenheid. Een aantal zaken waarmee je je fotoboek kunt verrijken:

  • Oude brieven, dagboeken of rijmpjes uit je poëziealbum
  • Landkaarten
  • Vliegtickets, entreebewijzen, bonnetjes, geld etc.
  • Geboortekaartjes
  • Ansichtkaarten
  • Documenten uit het gemeentearchief, trouwaktes, oorkondes en diploma’s
  • Kindertekeningen
  • Lintjes, veertjes, bierviltjes, gedroogde bloemen, munten of sigarenbandjes ….

oud-foto-boek-materialen_1200x800

De vormgeving

Wanneer je de foto’s en andere materialen voor je fotoboek hebt gekozen, ga je op zoek naar de vorm die er het best bij past. Welke uitstraling moet het fotoboek hebben als je het straks in je handen houdt en aan iedereen laat zien? Zwaar en chique, gebonden in een leren kaft, of klein en handzaam? Nostalgisch of fris en vrolijk? Ingetogen of uitbundig?

Voor het formaat en de uitvoering kun je kiezen uit de standaardmogelijkheden, maar hoe je het invult bepaal je helemaal zelf. Want je kunt naar hartenlust spelen met alles wat het opmaakprogramma – te downloaden of online – te bieden heeft. Kies je achtergronden, kaders, sjablonen en clipart, en benut de mogelijkheden om uitsneden te maken of de kleuren van de foto’s te manipuleren. Zo kun je bijvoorbeeld een nostalgische sfeer creëren met een sepia-effect. Of juist de kleuren harder maken dan ze op de foto zijn. Alle designmogelijkheden van een professioneel ontwerper staan tot je beschikking. Om er een paar te noemen:

  • Fotowaaiers
  • Ronde foto’s
  • Foto’s als puzzelstukjes
  • Schaduwen
  • Verlooptinten
  • Symbolen en bijschriften

Het risico van al die mogelijkheden is dat je al gauw teveel wilt gaan doen. Ook in het manipuleren van foto’s en het vormgeven van een fotoboek geldt: ‘In de beperking toont zich de meester’, zoals je kunt zien en lezen in dit grappige artikel

Tip: Als je kiest voor een fotoboek met een fotokaft, zet dan een foto van vroeger op de voorkant en een soortgelijke foto van nu op de achterkant.

Voor wie is het fotoboek bestemd?

Welke uitvoering of opmaak je kiest, is ook afhankelijk van de bestemming van het fotoboek. Is het alleen bedoeld om oude foto’s bijeen te brengen en te bewaren, dan is een simpele uitvoering van goede kwaliteit waarschijnlijk voldoende. Is het een cadeau, dan denk je al gauw aan een mooie linnen of leren kaft en een ontwerp dat op de leeftijd en de smaak van de ontvanger is afgestemd. Of juist aan een goedkoop fotoboekje met zachte kaft dat je in een oplage laat drukken om links en rechts weg te geven.

De formaten en de oriëntaties – en dus ook de prijzen – lopen uiteen. Er zijn fotoboeken onder de 10 euro, maar ook rond de 50 euro en sommige opties kosten extra. Maar als je je fotoboek laat maken door een goede drukker, kun je ervan op aan dat de prijs/kwaliteitsverhouding klopt en dat een hogere prijs betekent dat je straks ook meer in handen houdt.

Reacties