Jij hebt ja gezegd. De ander heeft ja gezegd. En nu? Wat komt er eigenlijk bij de voorbereidingen van je trouwerij kijken? Hier 12 stappen op weg naar het ja-woord. Met hier en daar wat inspiratie.

1. Ja zeggen
Daar begint het natuurlijk mee. Moet je de nader nog vragen? Wat dacht je dan van dit idee? Maak een fotoboek met op de voorkant ‘Wil je met me trouwen’? In dat fotoboek vind je allemaal foto’s, quotes en redenen waarom die ander met jou zou moeten trouwen.

2. Fantaseren
Ga samen dromen! Hoe zien jullie het voor je? Dat kun je best een keer doen zonder het internet (zoals nu;-)). Ga samen bedenken hoe jullie ideale dag eruit ziet.

3. Ondertrouw
In ondertrouw gaan is zoiets als aangifte doen. Daarmee leg je de getuigen vast, maar ook de datum en het tijdstip dat je gaat trouwen. Zorg dat je dit op tijd doet. Het kan 4 maanden vantevoren, maar bij de meeste mensen zit er een jaar tussen verloving en het trouwen.

4. Jongens, we gaan trouwen!
Nu komt het leuke gedeelte: het iedereen vertellen! Naar ouders 1, naar ouders 2. Dronken worden. Vrienden familie, de hele wereld mag het nu weten. Dit zijn vaak de leuke weken.

En dan begint het échte werk. Regelen. Daar kun je iemand voor inhuren (een wedding planner), maar je kunt het ook zelf doen. Alles op z’n beloop laten is een optie, maar of je je daar tot aan de dag van trouwen nog relaxt bij voelt, is nog even afwachten. Goede voorbereiding is het halve werk. Zeker als je inmiddels al 385 mensen op je lijstje hebt staan…

5. Wie nodig je uit? (…en wie niet?)
Wie willen jullie dicht bij je hebben? En tijdens welk gedeelte van de dag? Niet altijd het makkelijkste gedeelte (en voer voor discussie). Liefst nodig je waarschijnlijk de hele wereld uit. Alternatief: snel beroemd worden, dan kom je op TV en ziet iedereen je. Probleem ook opgelost.

Lijst compleet? Nu iedereen uitnodigen! Uitnodigingen kun je laten ontwerpen, maar je kunt ook het heft in eigen handen nemen. Dat is aan jullie. Het leuke aan zelf je uitnodigingen maken is dat je het superpersoonlijk houdt. Je hebt vast nog wel ergens een leuke foto (en quote) van jullie liggen. Gebruik die! Voorpret samen is alles.

6. De trouwlokatie
Waar ga je trouwen? In het stadhuis of op een zelfgekozen lokatie? Wees hier op tijd mee. Ga vooral lekker rondkijken en kies een plek die voor jullie beiden een speciale betekenis heeft. Misschien een kasteeltje in welke tuin jullie vaak gewandeld hebben? En hoe laat wil je trouwen? Op sommige lokaties kan dat nog om 19:00 ‘s avonds. Dat biedt leuke mogelijkheden voor de indeling van de dag.

7. Hóe trouw je en wíe trouwt je?
Denk samen na ove hoe je wilt trouwen, over de huwelijkse voorwaarden. Dit regel je bij de notaris. En wie wil je dat jullie in het echt verbindt? In Amsterdam heb je de mogelijkheid om eerst filmpjes van trouwambtenaren te bekijken en vervolgens een keuze te maken. Je kunt je ook laten trouwen door een van je beste vrienden.

8. De fotograaf
Niet het goedkoopste gedeelte van de dag, maar een goede fotograaf die je mooiste dag vastlegt is goud waard. Wil je het niet te duur maken, dan kun je bijvoorbeeld op een fotovakschool een briefje ophangen. Er zijn genoeg eindexamenstudenten die heel goed kunnen fotograferen. Met een beetje geluk heb je ook nog een creatief figuur dat er -als je dat wilt- iets heel aparts van maakt. Maak met die foto’s een heel speciaal huwelijksfotoboek.


9. De receptie en Het Feest
En dan natuurlijk het middenstuk en de afsluiter van de dag: de receptie en het feest. De voetjes van de vloer met een DJ of gaan jullie zelf plaatjes draaien? (vintage bruiloft mét  jukebox). En welke taart? Hoog of laag of een plakje cake? Vergeet er in ieder geval geen foto van te maken voor op de voorkant van je fotoboek!

10. De ceremoniemeester
Deze heb je nodig. Iemand die alles in goede banen leidt. Van het ontvangst van de DJ, jullie aankomst, het arriveren van de taart tot aan alle (meer en minder geslaagde) speeches en toneelstukjes later op de avond. Zo kunnen jullie je 100% concentreren op elkaar en je vrienden en familie.

11. Trouwpak, bruidsjurk en… reservepanty’s
Jawel: een bruidsjurk! En een schoonheidspecialist, een kapper, een bruidsboeketje, bruidsschoenen en een aantal reservepanty’s. Wat allemaal uiteraard strikt geheim wordt gehouden voor de man. Voor hem het trouwpak, waar meestal een moeder bij meegaat want die weet uiteraard hoe de bruid eruit ziet, zo werkt het.

En ringen? Net zoals in het echt? Goud? Zilver? Een ketting? Een tatoeage? Alleen een ja-woord? Jij bepaalt. Weet wel dat er op alles (ja, alles) dat ook maar enigszins met “huwelijk” of “trouwen” te maken heeft, een opvallend fors prijskaartje wordt geplakt.

12, Getrouwd!
Hoe ga je je deze mooiste dag herinneren? Met een mooi fotoboek? Met je mooiste trouwfoto op plexiglas aan de muur? Bedank je getuigen en gasten met een mooi aandenken van de dag. Stuur iedereen bijvoorbeeld een kleiner exemplaar van je huwelijksfotoboek. Of een zelfgemaakt bedankkaartje!

Ook een huwelijksfotoboek maken? Doe hieronder inspiratie op start direct.
Veel geluk gewenst!

Reacties