Portretten

Naast foto’s van mooie landschappen zijn portretfoto’s de meest gemaakte foto’s tijdens de vakantie of een dagje uit. De meeste camera’s hebben zelf een speciaal standje die het nog eenvoudiger maakt mooie portretten te schieten. Wil jij een stapje verder om tot een nog professioneler resultaat te komen? Lees de onderstaande vijf tips eens en tover jouw kiekjes om tot echte professionele portretten.

1. Denk aan je standpunt

Bij portretfotografie is het van belang dat je goed over je eigen standpunt als fotograaf nadenkt, want je wil natuurlijk wel dat jouw ‘model’ op zijn of haar best wordt vastgelegd. Ben jij groter dan het model en fotografeer je dus van bovenaf? Je onderwerp zal hierdoor op de foto kleiner ogen dan in de werkelijkheid. Je onderwerp lijkt juist weer groter dan in het echt als je van onderen fotografeert. Houd er bij dit standpunt wel rekening mee dat teveel van onderen fotograferen vaak geen mooi eindresultaat geeft: je wil namelijk niet de neusinhoud van je model ook vastleggen! Het mooiste resultaat creëer je over het algemeen door op gelijke hoogte te fotograferen.
Zoals je op het bovenstaande voorbeeld kunt zien, hoef je als fotograaf zijnde niet altijd recht overeind te blijven staan. Hier is de fotograaf helemaal op de grond gaan liggen, om op de juiste ooghoogte te komen.

2. Wees creatief met de compositie

Bij een portret denk je als snel aan de geijkte foto op je paspoort of rijbewijs. Het gezicht keurig in het midden, haren achter de oren en een stuk van de borst en schouders erop. Maar een portret hoeft natuurlijk niet zo simpel en saai te zijn! Hoe creatiever je bent met je compositie, hoe verrassender het resultaat uiteindelijk wordt.

Het mooiste resultaat krijg je door je onderwerp niet in het midden van je foto te plaatsen, maar door het een beetje naar de zijkanten te plaatsen. Wees ook niet bang om een stuk van iemands hoofd niet mee te fotograferen, bijvoorbeeld tot net boven de wenkbrauw. Je kunt zelfs nog een stapje verder te gaan, door de helft van iemands gezicht gewoon weg te laten. Je foto’s laten zo iets aan de verbeelding over en dat prikkelt de geest van de kijker!

Dit is een mooi portret, maar biedt weinig spanning.
Deze foto laat wat aan de verbeelding over.

3. Ga voor spontane beelden

Bij portretfotografie blijken spontane beelden vaak het mooiste resultaat op te leveren. Wees daarom als fotograaf zijnde alert op deze spontane momenten. Het poseren voor een foto is voor veel mensen vaak wat onwennig, maar tussen het poseren door gebeurt er vaak van alles. Leg dat vast! Die spontane lach of blik is het perfecte recept voor een prachtig portret.

4. Flits wanneer nodig

Het is een vergissing dat de flits in de camera alleen gebruikt moet worden als het donker is. Het harde flitslicht geeft dan namelijk juist niet het optimale resultaat. Wanneer kan je de flits dan wel goed gebruiken? Op een zonnige dag bijvoorbeeld! Op het moment dat de zon hoog staat, vallen er in het gezicht soms lelijke schaduwen. De schaduw valt vooral onder de ogen. Deze donkere plekken zijn eenvoudig te verzachten door het gebruik van de flits. Deze manier van flitsen wordt ook wel de ‘invulflits’ genoemd, want de flits ‘vult’ de schaduw als het ware.
Op deze zie je duidelijk de harde schaduwen van het zonlicht terug. Omdat de zon vooral in de zomer overdag erg hoog aan de hemel staat, krijg je al snel donkere kringen onder de ogen.
Deze schaduwen zijn eenvoudig te voorkomen door gebruik te maken van de flits op je camera, zoals op deze foto te zien is. Gebruik hiervoor de invulflits en flits al die lelijke schaduwen weg!

5. Speel met scherpte

De laatste en misschien wel de belangrijkste tip voor het maken van professionele portretten, is het spelen met de scherpte in je foto’s. Zorg ervoor dat je onderwerp haarscherp in beeld is, maar de (storende) achtergrond wazig wordt. Dit doe je door te variëren met het diafragma. Met een hoog diafragma heb je meer scherptediepte in je foto. Met andere woorden, hoe hoger je diafragma, hoe meer elementen scherp op de foto staan. Voor een mooie vervaagde achtergrond en een haarscherp onderwerp, fotografeer je dus het liefst op een klein diafragma.

Fotografeer je met een compact camera en kan je het diafragma niet handmatig aanpassen? Maak dan gebruik van de ‘portretstand’ op je camera. De camera past de instellingen dan automatisch aan voor het optimale resultaat.

Echte professionele portretten krijg je pas zodra je de scherptediepte onder controle hebt. Het bovenstaande voorbeeld laat perfect zien welk effect je bereikt door te fotograferen met weinig scherptediepte, oftewel een klein diafragma. Er zijn bloemen op de voorgrond, het meisje zit in het midden en er zijn bloemen op de achtergrond. Door precies op het meisje scherp te stellen, creëer je zowel een wazige voor- als achtergrond.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.