Ben jij een van de gelukkigen die nog op vakantie gaat deze nazomer? Wees goed voorbereid met deze fotografietips. Leg niet alleen kostbare momenten vast, maar denk ook na wat je met je fotoboek bereiken wilt. Een verhaal? Een gevoel? Een glimlach opwekken? Met deze tips krijgt foto’s maken tijdens je vakantie in ieder geval een heel nieuwe dimensie.

Jouw vakantie is een verhaal
De vakantie begint al als de wekker gaat. Of met de kop koffie in de auto op het dashboard. Je vriendin die de spullen in de auto staat te proppen. Leg deze momenten ook vast.
Vertel een verhaal met je foto’s.

31 parasols, 9 Fiatjes en 84 espressokopjes
Je kunt het ook artistieker aanpakken. Niet chronologisch, maar op thema. Alle kopjes koffie achter elkaar. Alle ijsjes die je at. Alle oude Fiatjes die je tegenkwam of verzamel zo veel mogelijk oude kerkdeuren. We noemen maar wat. Zo geef je je fotografiekunsten een extra dimensie. En je fotoboek daarmee ook.

Alles wat geel is (of blauw, of groen of…) komt op de foto
Je missie: geel. Op een gegeven moment zie je alleen nog maar gele objecten. Maak daar mooie collages van of gebruik deze foto’s als elementen door je fotoboek heen (zie het voorbeeldboek hieronder).
Ook leuk voor de kinderen trouwens. Hebben ze wat te doen tijdens het wandelen door de stad én (ook niet onbelangrijk) leren ze kijken naar de wereld om zich heen.

Laat die trein letterlijk voorbij razen
Veel foto’s lenen zich mooi voor over 2 pagina’s. Een beeld gespreid over 2 pagina’s geeft een mooi ritme aan je fotoboek. Wat voor foto’s? Dat kunnen vergezichten en landschappen zijn. Maar experimenteer ook eens met een close-up van bonbons, van de kleurige kruiden van Marokko en die sneltrein die voorbij raasde. Vooral in een platliggend fotoboek komen deze mooi tot hun recht.


Creeër zelf achtergronden
Stoeptegels, muren, houten vlonders, blauwe lucht, bladeren op de grond. Maak daar foto’s van en gebruik die als achtergrond in je fotoboek.
De mooiste foto bewaar je voor op de voorkant. Maak hier op je vakantie speciaal een foto voor. Schrijf bijvoorbeeld de naam van je bestemming in het zand of fotografeer het plaatsnaambord.


Tickets, briefjes, kaarten…
Jullie waren verdwaald in die grote stad. Maar gelukkig had je de kaart met het gekriebel van de hotelmanager erop. Scan deze kaart in en gebruik hem als achtergrond. Plaats daarop de foto’s waar jullie verdwaasd naar een straatnaambordje kijken. Zo wordt elk avontuur een mooi ‘fotoboekmoment’.

Kortom, bewaar tickets, geld en dat soort zaken en scan ze bij thuiskomst in. Of maak er een foto van, dat geeft vaak ook een prima resultaat.


 

Bekijk ter inspiratie dit voorbeeldboek . Hierin vind je bovenstaande tips uitgewerkt:

 

Lees meer fotografietips of bekijk meer voorbeeldboeken.

Heb jij ook tips? Laat ze hieronder als reactie achter!

 

Reacties