Ga je op vakantie? Lees dan deze fotografietips. Dan weet je zeker dat jij met de meest creatieve vakantiefoto’s thuiskomt. Een mooi fotoboek begint immers bij goede foto’s!
Laat je inspireren door dit mooie voorbeeldvakantieboek. Daarin vind je al deze fotografietips terug, mét extra voorbeelden.

1. Plaats je onderwerp niet in het midden
Voor het mooiste resultaat plaats je je onderwerp niet in het midden van je foto, maar zet je ze een beetje naar de zijkant. Deze techniek is beter bekend als de ‘gulden snede’. Bij de gulden snede wordt het beeld horizontaal en verticaal in drieën verdeeld. Net als bij het spel boter, kaas en eieren. Het onderwerp bevindt zich op een van de vier snijpunten.
(Handig voor je fotoboek: Je houdt dan ook ruimte over om er een andere foto overheen te plaatsen.)


Op de rechterfoto zie je de lijnen van de gulden snede. Het koppel staat op 1 van de snijpunten.

2. Heb oog voor detail
Let ook eens op de kleine dingen tijdens je vakantie en maak daar foto’s van. Het zijn vaak de details die een vakantie gedenkwaardig maken! Het parapluutje op je ijsje, die mooie regendruppel aan de parasol of die verdwaalde slipper van een van de kinderen.  Van dichtbij ziet alles er nog mooier uit!
(Handig voor je fotoboek: door close-ups af te wisselen met vergezichten wordt je fotoboek ook interessanter.  Het zorgt voor een mooi ritme.)

Een detail van je vakantie. De contrasterende kleuren helpen natuurlijk ook!

3. Verander van standpunt
Kende je deze truc al? Je kunt het zwembad van je hotel groter laten lijken door er op je buik naast te gaan liggen terwijl je de foto maakt. Een veelgebruikte truc in reisgidsen! Fotografeer je iets kleins? Ga er eens boven  hangen met je camera. Zo maak je je foto’s spannender en afwisselender. En daarmee ook je fotoboek.


Twee foto’s van hetzelfde zwembad. Bij de rechterfoto is de fotograaf op de buik gaan liggen. Hierdoor lijkt het zwembad groter.

4. Flits op het juiste moment
Op het moment dat de zon hoog krijgen gezichten vaak harde schaduwen (bijvoorbeeld onder de ogen). Harde schaduwen verzacht je eenvoudig met je flits. Deze manier van flitsen wordt ook wel ‘invulflits’ genoemd. De flits ‘vult’ als het ware de schaduw.

Hoewel de zon van achter komt heeft dit meisje geen harde schaduwen in het gezicht. Dit komt door de flits. Daarbij krijgt ze door de flits mooie lichtjes in de ogen.

5. Fotografeer met tegenlicht
Foto’s met tegenlicht maken wordt vaak afgeraden. Toch kun je er leuke dingen mee doen. Speel met licht van de zon die door bloemen schijnt. Of creëer prachtige silhouetten bij ondergaande zon op het strand.

Doordat de zon nét half achter de vrouw staat, krijg je een foto die niet overbelicht is.

Meer handige tips vind je op onze website onder fotografietips.

Deze tips liever op een ander moment rustig doorlezen? Print deze mooie pdf uit. Stop ze in je handbagage en neem ze mee op reis! Inclusief 5 tips voor het mooiste vakantiefotoboek. albelli wenst je een heerlijke zomer toe!

 

Reacties