1. Vang die zonnestralen in je foto – Als je geluk hebt en zonnestralen ziet, pak dan snel je fototoestel! Zorg er eerst voor dat de zonnestralen in het gebied van je onderwerp vallen. Zoek de invalshoek waar de zonnestralen het best te zien zijn. Raak het scherm van je mobieltje aan om in te zoomen en maak je foto. Dit werkt het best met IOS en Android smartphones.

Vang zonnestralen in je foto

2. Speel met hoeken – Neem niet alleen foto’s van recht van voren. Wees avontuurlijk en neem de foto van boven, van onder of houd je camera scheef. Zo creëer je een spannende invalshoek. Met een mobiel kun je ook erg goed foto’s van mensen maken. Een telefoon voelt meestal minder serieus als een ‘echte’ camera. Dus grote kans dat je onderwerp vrolijk meedoet.

Houd je mobieltje eens schuin als je de foto maakt

3. Ga dichtbij staan – Omdat de camera op je mobiel niet -zoals bij een gewone digitale camera- een echte zoomlens heeft, neem je het beste je foto van zo dichtbij mogelijk. Zo voorkom je dat foto’s wazig en pixelig worden. Want inzoomen met je mobiel betekent meestal pixelverlies.

Durf dicht op je onderwerp te kruipen. Zo voorkom je ook pixelige foto's

4. Kies je focus  – Zet slechts één onderwerp centraal op je foto (oftewel, kies één focus). Dit zorgt voor interessantere foto’s. Dus in plaats van het hele gebouw te fotograferen, zet je alleen de lamp centraal. Mooie voorkant voor je fotoboek 🙂

Neem één onderwerp, en isoleer die in je beeld.

5. Zorg dat je onderwerp goed belicht is – Als je telefoon geen ingebouwde flits heeft, probeer je foto’s dan te nemen in goed verlichte plekken. Als je binnen bent, gewoon dus even een lamp aandoen!

Kijk wat het verschil is. Rechts is gewoon even de lamp aangedaan!

6. Houd je lens schoon – We weten allemaal hoe vies een mobieltje kan worden. Even je lens met lensreiniger schoonmaken kan een wereld van verschil maken.

Je zou het bijna niet geloven, maar dit is het verschil tussen een vieze lens (links) en een schone lens (rechts)!

Speciale effecten met apps
Heb je een goede foto weten te nemen? Bewerk ze dan eventueel na met een van deze fotografie-apps. Dit zijn onze favorieten iPhone en Android!
Vintiphone of Hipstamatic: Geef je foto’s een jaren ’70 look.
ColorSplash of Color Splash FX: je hele foto zwart-wit, terwijl één detail in kleur blijft. (zie hieronder)
Camera Bag: Oneindig veel filters en effecten.
•  Zoom FX: Meer camerafuncties en foto-effecten.

 

Gemaakt met de app 'Color Splash'

Gemaakt met de app 'Color Splash FX'

Hoewel deze appjes natuurlijk erg leuk zijn om je foto’s creatief te bewerken, zijn de regels hierboven de basis van de fotografie. Meer fotograftips vind je op onze website.

Reacties