Een winterse foto van een stad bij nacht, bedekt door sneeuw.

Er is iets aan een frisse winterse wandeling of een bezoekje aan de piste waardoor je naar je camera grijpt. De winter biedt zoveel prachtige fotogelegenheden, zoals actiefoto’s op de skihellingen, glanzende ijsvlakten en sneeuwpret met de kinderen. Om ervoor te zorgen dat je het beste vastlegt van het koudste seizoen, hebben wij daarom zeven fotografietips verzameld om je foto’s te helpen maken als een pro. Je hebt binnen een mum van tijd genoeg materiaal om een albelli fotoboek te maken.

Zorg goed voor je camera-apparatuur.

Een foto van een vrouw in een parka die een foto neemt met een DSLR-camera.

Of je nou de kou ingaat met je DSLR of je smartphone, het is belangrijk om zorg te besteden aan je camera-apparatuur. Lage temperaturen kunnen de efficiëntie van je batterijen verminderen, dus neem wat reserve mee voor je camera of houd je telefoon warm en droog.

Neem voor extra veiligheid een waterdichte tas mee om je apparatuur te beschermen tegen eventueel vocht, en neem voor de zekerheid ook een doek mee.

Let op je licht

Een foto van Amsterdam op een heldere winterdag, met een rij met sneeuw bedekte fietsen naast de gracht.

Je kunt allerlei opnames maken in verschillende winterse lichtomstandigheden, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang, wat prachtige kleuren toevoegt aan je foto’s. Wanneer de zon laag aan de horizon staat maar nog steeds fel is, is het een ideaal moment om landschapsfoto’s te maken. In dit gouden uurtje kun je de lange schaduwen en het warme licht gebruiken om enkele bijzonder effectieve foto’s te maken. Controleer de tijden voor zonsopgang/zonsondergang voordat je op pad gaat met je camera, om te voorkomen dat je de vroege ochtend of late avondgloed misloopt.

Wanneer de zon hoog aan de hemel staat, is het een perfect moment voor foto’s van je ski- of snowboardvakantie. Ook als je gaat wandelen op een grijze dag kun je je voordeel halen uit de lichtomstandigheden. Het grijs laat felle kleuren er uitspringen, dus je kunt prachtige foto’s maken van de kinderen in hun kleurrijke winterjassen.

Experimenteer met actiefoto’s

Foto van een in de sneeuw spelende jongen, klaar om een sneeuwbal naar de camera te gooien, met een vrouw in de achtergrond, ook met een sneeuwbal in de aanslag.

Of je nu op je ski’s de berg af gaat of een sneeuwballengevecht voert met de kinderen, je kunt met slechts een paar cameratechnieken geweldige winterse actiefoto’s maken.

Voor het stilzetten van een sneeuwbal midden in zijn vlucht, of een skiër of snowboarder in actie, moet je de sluitertijd aanpassen. Dit kun je het beste doen op een DSLR, omdat niet alle smartphones je de sluitertijd laten aanpassen. Probeer een sluitertijd boven 1/500e van een seconde, maar zorg er wel voor dat je je foto’s niet onderbelicht, want dan worden ze te donker. Als je foto’s te donker zijn, kun je op bepaalde camera’s de ISO-waarde verhogen.

Probeer verschillende instellingen uit tot je het gewenste effect vindt. Als je nog wat meer advies wilt over het werken met de sluitertijd, zijn hier wat praktische tips om je te helpen.

Maak wat knusse close-ups

Een close-up van een bruine, witte en zwarte puppy spelend in de sneeuw.

Kom voor het vastleggen van schattige winterse close-ups zo dicht mogelijk bij je onderwerp. Je kunt je huisdierfotografievaardigheden uitproberen of een paar schattige foto’s maken van je kinderen in de sneeuw, en dan een fotoboek maken vol met al die knusse foto’s.

Onthoud alleen dat, bij gebruik van een groothoeklens om foto’s te maken, deze je onderwerp kunnen verstoren als je te dichtbij komt, dus probeer foto’s te maken van verschillende afstanden om de perfecte close-up te krijgen.

Fotografeer de stad in de winter

Sta stil bij elementen die je foto interessanter kunnen maken. Achtergronden,schaduwen, mensen… Maar sta ook stil bij eenvoud. Soms zijn eenvoudige afbeeldingen het meest bijzonder.

Een rode metalen stang, bedekt met ijspegels.

Een winteruitstapje is een ideaal moment om je stadsfotografie te oefenen. Je kunt een met sneeuw bedekte straat vastleggen, twinkelende winterlichtjes in de nacht, of een bevroren fontein om toe te voegen aan je volgende fotoboek. Als liefhebber van straatfotografie kun je profiteren van sommige lichtomstandigheden met hoog contrast om geweldige nieuwe foto’s toe te voegen aan je portfolio. En op een gezinsuitstapje kun je een paar superschattige foto’s maken van de kinderen die zich tegoed doen aan een beker warme chocolade na een lange dag vol ontdekkingen.

Speel met de belichting

Een foto van vallende sneeuw over nachtelijk Londen, met Big Ben in de achtergrond, ietsje onscherp, en de London Eye in de linkerhoek.

Met zulke diverse lichtomstandigheden is de winter de perfecte tijd om te experimenteren met belichting. De belichting regelt hoe donker of licht je foto is, en met een DSLR kun je dit handmatig wijzigen om je aan te passen aan het veranderende licht.

Overbelichting betekent dat je foto teveel licht bevat, terwijl onderbelichting tot een erg donkere foto leidt. Op je camera kun je de hoeveelheid licht die de lens binnenkomt veranderen door het aanpassen van sluitertijd of diafragma. Ga bij een erg helder tafereel, zoals een besneeuwde berg in het zonlicht, voor een kortere belichtingstijd, omdat dit minder licht toelaat in je foto. En kies een langere belichtingstijd als je een donkerder tafereel vastlegt, om meer licht binnen te laten.

Bekijk voor meer info over beeldbelichting onze inleiding over basisfotografie, of lees onze handleiding over sluitersnelheden om nieuwe technieken te oefenen.

Beleef je favoriete familiemomenten opnieuw

Een foto van een elkaar omhelzende man en vrouw tijdens een wandeling door besneeuwde bossen met een peuter.

De winter zit vol speciale gezinsmomenten, zoals sleetjerijden met de kleintjes, of de kinderen op hun allereerste skivakantie. En met zoveel leuke activiteiten op het programma, is het een geweldig moment om foto’s te maken die je later graag zult blijven terugzien. Dus waarom maak je niet wat vrolijke foto’s van iedereen samen?

Probeer de volgende keer dat je als groep op stap bent eens wat spontane foto’s te maken van iedereen. Misschien moet je dan wel een beetje experimenteren met de sluitertijd, want opnames bij weinig licht kunnen het lastiger maken om die korte of niet-geposeerde momenten vast te leggen met een snelle sluitertijd.

We hopen dat deze tips je helpen om enkele prachtige wintertaferelen vast te leggen. Dus, kleed je warm aan, houd je cameraspullen droog en ga fantastische foto’s maken die je steeds opnieuw terug wilt zien. En als je al je beste skifoto’s en opnames van sneeuwballengevechten hebt verzameld, maak je een albelli fotoboek voor in de boekenkast.

Ken je nog meer fotografen in de dop die wat winterse fototips willen? Deel deze blog met ze op sociale media door op de icoontjes hieronder te klikken.

Reacties