outdoor-winterfotografie-tips

Wanneer de lucht kraakhelder is en je camera opgeladen, dat is het perfecte moment om naar buiten te gaan en foto’s te nemen. De winter zit vol met mogelijkheden, sneeuw, ijs en wintersport zorgen allemaal voor perfecte fotomomenten.

Toch kan het moeilijk zijn om de schoonheid van dit koude seizoen vast te leggen. We hebben 7 winterfotografie tips voor je die je helpen om outdoorfoto’s te maken als een pro.

Houd je batterijen warm en je apparatuur droog

Of je nou een fotocamera gebruikt of je smartphone, het is altijd belangrijk om zorg te besteden aan je apparatuur.

Lage temperaturen verminderen de efficiëntie van batterijen, dus zorg ervoor dat je voldoende extra batterijen of een oplader meeneemt. je wilt niet rondsjouwen met een camera die niet werkt.

Zorg ervoor dat je apparatuur droog blijft. Veel camera’s kunnen wel tegen een beetje sneeuw of vocht, maar dat is geen reden om niet voorzichtig te zijn (neem een droog doekje en een waterbestendige tas mee). En als je dan toch bezig bent, neem dan ook een paar filters mee.  Hoewel ze niet altijd nodig zijn, kunnen filters je foto’s nog indrukwekkender maken.

Een polarisatiefilter kan op een heldere winterdag wonderen verrichten, de lucht wordt dieper blauw en details vallen meer op.

Een zwart-wit filter kan op een grijze dag de sombere sfeer benadrukken en de foto tot leven brengen.

Wees bewust van het licht

Denk goed na over het tijdstip waarop je foto’s gaat maken, afhankelijk van wat voor soort foto’s je wilt maken.

De zonsopgang of zonsondergang zorgt voor extra kleur in een landschap die je anders misschien te monotoon zou vinden. Check de tijden van de zonsopgang en zonsondergang online zodat je het moment niet mist, vooral als je van adembenemende landschappen houdt.

Dat de zon hoog aan de hemel staat is geen reden om te stoppen met fotograferen. De zon die op een snowboarder schijnt die een net een truc in de lucht doet, maakt de foto nog dynamischer en specialer.

Profiteer van een grijze dag om kleuren te laten knallen. Felle kleuren vallen extra op en je foto’s krijgen hierdoor een kunstzinnige uitstraling.

Experimenteer met actiefoto’s

Of je nou de piste op gaat met professionele skiërs of rustig door het bos gaat wandelen, het is altijd handig om te weten hoe je een actiefoto moet maken.

Om een actiemoment vast te leggen moet je snelle sluitertijden gebruiken. Probeer iets boven 1/500ste van een seconde, hoewel 1/1000ste eigenlijk beter is, als licht dat toelaat, maar vergeet niet dat dit je foto’s onderbelicht, waardoor ze donkerder worden.

Om dit te voorkomen kun je compenseren met de belichting of de ISO-waarde verhogen. Probeer verschillende instellingen totdat je hebt gevonden wat voor jou werkt.

Zoek de actie op

Hoe dichter je bij de actie bent, hoe indrukwekkender je foto’s worden. Vergeet ook niet om na te denken over de kijkhoek.

Gebruik een groothoeklens en kom zo dichtbij als je kunt om de meest indrukwekkende actie op de piste vast te leggen. Bestudeer je onderwerp, denk na over je kadrering en je achtergrond. Praat ook eens met degenen die coole trucjes doen, zo krijg je informatie over wat ze doen en misschien maak je direct nieuwe vrienden.

Neem niet zomaar een foto, ga voor de beste foto die je kunt bedenken. Dat betekent misschien dat je honderden foto’s moet maken, maar dat is het echt waard.

Zoek naar het onverwachte

Sta stil bij elementen die je foto interessanter kunnen maken. Achtergronden,schaduwen, mensen… Maar sta ook stil bij eenvoud. Soms zijn eenvoudige afbeeldingen het meest bijzonder.

Een kop dampende warme chocolademelk op de voorgrond, of ijzige pieken op de achtergrond kunnen diepgang brengen in het verhaal dat je foto vertelt.

Eenvoud werkt ook… Stralende witte pistes met één elegant skispoor kan net zo mooi zijn.

Beheer de belichting

Het is een fotografietrucje waar vele professionele fotografen bij zweren en die je foto’s net even specialer maken dan die van anderen.

Pas de belichting handmatig aan. Het meetsysteem op je camera zal waarschijnlijk je witte berghellingen en wolkenlucht grijs laten lijken. Dit kan natuurlijk het effect zijn dat je zoekt, maar in de meeste gevallen wil je dat sneeuw wit blijft.

Vergeet niet om een beetje over te belichten zodat de sneeuw in je foto’s er precies goed opstaat.

Blijf warm en geniet

Het belangrijkste is natuurlijk dat je geniet, dus zorg voor warmte en comfort. Neem bijvoorbeeld snacks een warm drankje mee.

Wanneer je weer binnen en opgewarmd bent, deel dan je outdoorfoto’s met ons op social media door de hashtag #albelli te gebruiken en maak kans om op onze Instagram-pagina te verschijnen.

Je kunt ook een fotoproduct maken van je foto’s… maak een fotoboek van je beste foto’s of laat je favorieten printen op wanddecoratie.

Deel deze blog met vrienden en familie door de onderstaande icoontjes te gebruiken en moedig ze zo aan om ook naar buiten te gaan en foto’s te nemen!

Reacties