Fotoboek van Gerda Vloet

De ‘L’ van lief, de ‘J’ van jongen en de ‘I’ van Ian. Hij kent ze inmiddels allemaal. Voor z’n 3e verjaardag kreeg Ian dit superleuke ABC-boekje van oma Gerda Vloet. Oma maakte haar kleinzoon de ster van het boekje. Het alfabet leren is zo wel erg leuk!

Wat leuk, een ABC-boekje! Hoe kwam u op dit idee?
Ik wilde via internet een prentenboekje bestellen voor onze kleinzoon waarin hijzelf zogenaamd de hoofdrol speelt. Veel te duur en niet leuk genoeg, dus besloot ik er zelf een te maken. Het ABC-idee stond volgens mij op jullie eigen site, maar was nog niet gevuld met een voorbeeld. Dus zelf aan de slag ermee! Toen ik het klaar had was er trouwens wel een voorbeeld ingevoerd…

We zien veel plaatjes (clipart) in het fotoboek die niet uit het albelli programma komen. Hoe heeft u die in het fotoboek gezet?
Hiervoor heb ik afbeeldingen gezocht via de Google knop in het fotoboekprogramma, en dan op extra groot formaat. Het grootste probleem is meestal dat leuke afbeeldingen op een gekleurde achtergrond staan. Daarom maakte ik dan de hele bladzijde in diezelfde achtergrondkleur, zie bijvoorbeeld ‘B’(wit), J’(groen) en ‘V’(blauw). Bij de ‘N’ heb ik twee bladzijden uit het favoriete Nijntje boekje van onze kleinzoon gescand, ingevoerd in het boekje en vervolgens de hele pagina in dezelfde blauwe achtergrondkleur gezet.

Wat vindt Ian van het boekje? Gebruiken hij en z’n ouders het vaak?
Het is een enorm succes geworden! Ian ziet zichzelf kennelijk graag op iedere bladzijde. Maar ook de door mij gekozen plaatjes zijn erg bekend voor hem. Het boekje ligt altijd op tafel, voor het grijpen. Hij en zijn ouders, maar ook bezoek, bladeren er gretig in. Inmiddels leest hij zelf de woorden met behulp van de plaatjes voor 🙂

Hoe bent u met albelli in contact gekomen? Heeft u sindsdien al veel fotoboeken gemaakt?
Mijn zoon maakt regelmatig fotoboeken via albelli en tipte mij. Mijn eerste grote albelli boek heb ik afgelopen voorjaar gemaakt na zeven weken reizen door Nieuw-Zeeland. Het is een rustige fotoreportage geworden zonder schreeuwerige gadgets en clipart. De foto’s kunnen en moeten voor zichzelf spreken!

Wat vindt u het leukst aan fotoboeken maken?
Ik vind het één groot feest om mijn creativiteit en handigheid te ontdekken en te ontwikkelen met behulp van de uitgebreide mogelijkheden in het fotoboekprogramma. Ik zie dat ik in de loop van de jaren mijn stijl heb verbeterd van een rommelig zootje naar een min of meer eigen vormgeving. En het resultaat telt: ik geniet echt van een mooi gelukt fotoboek.

Heeft u nog een leuke tip voor andere fotoboekmakers?
Ik heb onlangs een fotoboekje gemaakt waarvoor ik dia’s heb ingescand. Deze waren zo slecht van kleur/kwaliteit geworden dat ik de gescande foto’s in het programma heb omgezet naar grijs- en sepiatinten. Deze noodgreep leverde best een aardig boekwerkje op. Zie een voorbeeld hieronder.

Fotoboek van Gerda Vloet

Wat wordt uw volgende fotoboek?
Ik ben van plan om weer een groot albelli boek te maken na onze reis naar Argentinië. Maar dat duurt (helaas) nog even…

Heb jij al nagedacht over hoe je kerstcadeau eruit gaat zien? Bekijk nog meer fotoboeken van klanten en misschien doe je wel inspiratie op!

Reacties