Een vrouw en haar zoon die samen lachend foto's bekijken.

Heb je dozen vol met fotoafdrukken van je oude instantcamera of uit de dagen voor het digitale tijdperk? Laat ze dan niet verstoffen. Je kunt ze veilig opslaan en toevoegen aan een schitterend albelli fotoboek door een paar gemakkelijke scantechnieken toe te passen.

We hebben opslagoplossingen, app-suggesties voor het scannen en een aantal stappen die je kunt opvolgen om het beste uit je fotoafdrukken te halen. Als je het nog steeds fijn vindt om met fotorolletjes te werken, dan kun je deze foto’s gewoon samen opslaan met je digitale foto’s. Bekijk de tips en begin met het scannen van je oude foto’s.

1. Sorteer je oude foto’s

Een vrouw en een dochter die een oud fotoalbum op de woonkamervloer bekijken.

Het ordenen van foto’s kan veel tijd kosten, dus waarom maak je er geen familieactiviteit van? Roep iedereen bij elkaar op een regenachtige dag, haal de dozen met oude foto’s tevoorschijn en sorteer ze samen. Je kunt alle wazige foto’s er tussenuit halen, net als degenen waar opa zijn duim op de lens had. Daarna kun je samen als familie bepalen welke foto’s je in een fotoboek wilt plaatsen en welke je alleen wilt opslaan op je laptop.

2. Maak je fotoafdrukken klaar voor het scannen

Een kleine selectie oude kinderfoto's in kleur.

Oude foto’s kunnen stoffig raken en er kunnen vingerafdrukken op zitten na jarenlang in opslag te hebben gelegen of doorgegeven te zijn. Voor het beste resultaat wanneer je ze gaat inscannen, moet je ze een beetje voorbereiden. Dit zijn een aantal tips die je kunt opvolgen:

  • Gebruik een microvezeldoekje om het stof er zachtjes af te vegen, of gebruik een alcoholdoekje om vuil te verwijderen.
  • Als je een scan-app wilt gebruiken (we stellen zo een aantal goede voor die je kunt proberen), maak dan de cameralens van je telefoon schoon met een microvezeldoekje of een wattenschijfje met een druppel isopropylalcohol.
  • Om kwaliteitsscans te maken met een app, ga je naar een ruimte met veel natuurlijk licht en zo weinig mogelijk schaduw.

Oké, je bent klaar om te scannen.

3. Probeer een scan-app

Een vrouw die zittend op bed op haar smartphone kijkt met een kop koffie in haar andere hand.

Het mooie van scan-apps is dat ze een stuk goedkoper zijn dan het aanschaffen van een scanner voor thuis als je die nog niet hebt. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te gebruiken en met de meesten kun je de foto’s ook delen en beheren. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit mogelijk niet goed genoeg is om ze in grotere formaten af te laten drukken.

Dit zijn een aantal scan-apps die we aanraden op te proberen:

Photomyne (Beschikbaar voor iOS enAndroid)
Handigste functies: Je kunt meerder foto’s in één keer scannen, hij detecteert verschillende foto’s en bewaart ze in aparte mappen voor je.

Google PhotoScan (Beschikbaar voor Android en iOS)
Handigste functies: neemt meerdere foto’s van één foto en verwijdert glans voor een scan van hogere kwaliteit.

CamScanner (Beschikbaar voor Android en iOS )
Handigste functies: Dit een geweldige app voor het inscannen van souvenirs. Er is ook een gratis versie beschikbaar, maar deze plaatst een watermerk over je gescande foto’s.

Pic Scanner (Alleen beschikbaar voor iOS)
Handigste functies: Hij scant meerdere foto’s in één keer en maakt het makkelijk om je gescande foto’s te delen met vrienden en familie via Instagram, WhatsApp en meer.

4. Gebruik een scanner of vraag een professional.

De hand van een vrouw die een foto met de beeldzijde naar beneden op een scanner legt.

Je kunt ervoor kiezen om een scanner te kopen om al je fotoafdrukken thuis op je computer op te slaan. Deze variëren in prijs, van zeer betaalbaar tot zeer prijzig en de kwaliteit van de scans is vaak terug te zien in de prijs. Hoewel je een fantastisch resultaat kunt krijgen door zelf je foto’s in te scannen, kun je er ook voor kiezen om ze te laten inscannen door een professional.

Dit is een aanrader als je van filmfotografie houdt. Veel fotolaboratoria scannen ook negatieven, zodat je een digitale kopie van je negatieven veilig kunt bewaren en later kunt bewerken of ontwikkelen. Dit is ook direct een fantastische manier om oude negatieven op te ruimen die je in opbergdozen hebt liggen.

5. Scan je souvenirs ook in

Een oud vliegticket, een paspoort en pagina's uit een dagboek op een houten tafel.

We houden er allemaal van om kleinigheidjes door de jaren heen te verzamelen, maar soms moet je het toch een beetje opschonen. Je kunt ook herinneringen inscannen en aan je fotoboek toevoegen. Op die manier maak je ruimte vrij zonder dat je afscheid hoeft te nemen van de souvenirs waar je van houdt.

Je kunt plattegronden en treinkaarten van je reizen inscannen, of oude bioscoopkaartjes van jullie eerste date voor in het trouwalbum. En als je scans groot genoeg zijn, kun je ze gebruiken voor het maken van een achtergrond voor de pagina’s van je volgende fotoboek.

6. Orden je foto-opslag

Een vrouw in een geel shirt zittend achter haar laptop in haar woonkamer.

Door je scans netjes en geordend op te slaan, zijn ze gemakkelijker te vinden op je apparaat wanneer je begint met het maken van een fotoboek. Je zult niet in vijf minuutjes klaar zijn, maar met wat zorgvuldig bestandsbeheer, kun je je foto’s in een oogwenk terugvinden.

  • Maak allereerst back-ups van al je scans en foto’s op één apparaat. Zorg er daarna voor dat je een duidelijk namensysteem voor je bestanden gebruikt. We raden een patroon als dit aan:
    JJJJ-MM-DD-Thema-Locatie-Beschrijving van wat er op de foto staat
  • Denk er ook over na hoe je de bestanden groepeert. Je kunt al je reisfoto’s in een map opslaan, ze vervolgens opdelen per vakantie en alle vliegtickets en ansichtkaarten die je van die reizen hebt bewaard ook toevoegen. Je vindt hier meer geweldige tips voor het groeperen van je foto’s.
  • Als je meer informatie nodig hebt over foto-opslag en hoe je scans en afbeeldingen kunt beheren, bekijk dan onze handleidingen voor het ordenen van foto’s.

Wanneer je oude foto’s, souvenirs en fotomappen geordend zijn, ben je klaar om te beginnen aan een gloednieuw fotoboek van albelli. Bovendien zijn je favoriete herinneringen zo veilig opgeslagen en kun je er nog jaren op terugkijken en ze delen met anderen.

Als je nog nooit een fotoboek hebt gemaakt (het is super makkelijk), bekijk dan onze handleiding voor het maken van fotoboeken eens om je op weg te helpen. We hebben het nog gemakkelijker gemaakt om in een mum van tijd fotoboeken te maken, dankzij onze nieuwe Smart Assistant. Hij maakt automatisch schitterende fotoboeken in slechts enkele minuten, maar je hebt nog steeds de volledige creatieve vrijheid, zodat je een uniek boek kunt maken.

Begin met het maken van je fotoboek

Reacties