Anton Corbijn, misschien wel Nederlands meest bekende popfotograaf, heeft een nieuwe foto-expositie: Inwards and Onwards. Anton Corbijn, wie is dat ook weer?

Je kent Corbijn waarschijnlijk van de portretten van al die muzikale beroemdheden (David Bowie, Miles Davis), of van de bekende platenhoes van U2. Hij was ook degene die de film Control maakte over de zanger van Joy Division en die in 2002 een prachtig fotoboek van Herman Brood uitbracht na diens overlijden. En last but not least, in 2008 maakte hij van onze Koningin Beatrix een drietal portretten speciaal voor haar 70e verjaardag.


Genoeg beroemdheden op zijn lijst dus. En nog niet klaar blijkbaar. Voor deze nieuwe expositie Inwards and Onwards in FOAM richtte hij de camera op enkele van zijn favoriete kunstenaars. Onder andere zijn er foto’s te zien van Damien Hirst, Tom Waits, Iggy Pop en Karel Appel.

Over Inwards and Onwards
Anton Corbijn is geïnteresseerd in hoe kunstenaars worstelen met het creatieve proces. Hij wil weten hoe ze omgaan met de pijn en het drama van de scheppingsdaad. Foto’s van Corbijn vallen op door de exacte wijze waarop hij het karakter van de geportreteerde weet vast te leggen. Wat zijn foto’s ook zo monumentaal maakt, is dat hij soberheid en schoonheid weet te verenigen. Corbijn blijft zich verwonderen, heeft een geconcerteerde blik en weet zich in de ander in te leven. Dat zie je terug in zijn fotografie.

De expositie Inwards and Onwards is te zien van 24 juni tot 1 september 2011, in het FOAM (Keizersgracht 609) in Amsterdam. Tijdens de opening stond de rij mensen tot ver over de Vrijzelstraat. En dat is een stukje. En terecht! Ga de foto’s van deze fantastische fotograaf zeker bekijken als je in de buurt bent. Voor 8 euro mag je al binnen, met museumkaart gratis.

Ook mooie foto’s maken? Op onze site geven we je een aantal handige fotografietips.

Reacties