Nu je je camera-instellingen en fotografie-apps onder de knie hebt, is het tijd om je te richten op de artistieke aspecten die het fotografenbestaan zo de moeite waard maken. Hier volgen een paar tips die je helpen om je creativiteit een boost te geven en de wereld op je eigen unieke manier te bekijken.

Zoek inspiratie in je dagelijks leven

Fotograaf zijn is als het hebben van superkrachten. Plotseling zie je de wereld op een mooiere en interessantere manier, met overal mogelijkheden om de perfecte foto te maken. Waarom zou je dus wachten op je jaarlijkse vakantie om familiefoto’s te maken, als je ook prachtige foto’s in je eigen achtertuin kunt maken. Neem je hond mee naar het strand of het park voor een leuke fotoshoot in de buitenlucht of nodig een paar vrienden uit voor een portretfotosessie in je eigen huis. Je zult versteld staan van wat je kunt maken als je je dagelijkse leven als inspiratiebron gebruikt!

Onthoud: “Niemand ziet het zoals jij”

 “Het is een illusie dat foto’s gemaakt worden met de camera… ze worden gemaakt met het oog, hart en hoofd.”

~ Henri Cartier-Bresson

Als je voor het eerst met fotografie begint, is het normaal dat je veel tijd besteedt aan het vertrouwd raken met de instellingen van je camera. Maar nu je de basisbeginselen onder de knie hebt, realiseer je je waarschijnlijk dat de camera slechts een instrument is. Het is jouw unieke visie die van jou een fotograaf maakt, niet je camera. Dus daag jezelf vanaf nu uit om minder tijd te besteden aan het swipen op je telefoon of het gepruts met de draaiknoppen van je camera en meer tijd te besteden aan het zoeken naar spannende, nieuwe onderwerpen om te fotograferen.

Vind je muze

Door wie ga jij fotograferen? Misschien is het je partner of zijn het je kinderen of vrienden die je inspireren om je telefoon te pakken en portretten of leuke momenten vast te leggen. Ben jij altijd de fotograaf tijdens familie-uitjes en feestjes? Misschien is het de band die je hebt met je huisdier, waardoor je over het gras rolt op zoek naar die ene perfecte hoek. Wie het ook is, zoek je muze en laat je inspireren door je fotografische visie.

Houd je camera of telefoon altijd bij de hand

 “De beste camera is degene die je bij je hebt.”

~ Chase Jarvis

Nu je de wereld begint te bekijken als een fotograaf, zul je overal waar je heengaat mogelijkheden zien om foto’s te maken. Je kunt bij je kinderen zijn als ze onderweg naar school iets grappigs of hilarisch zien. Of je wandelt met je partner een berg op en wordt begroet door een prachtige regenboog als je de top bereikt. Je weet nooit precies wanneer de inspiratie toeslaat, dus het is altijd een goed idee om een camera bij je te hebben. Houd je telefoon in je zak of je camera in je tas, dan ben je altijd voorbereid om die toevallige momenten vast te leggen wanneer ze zich voordoen.

Verklein je focus

Beginnende fotografen hebben de neiging om naar de hele omgeving te kijken en te proberen alles in één of twee foto’s vast te leggen. Degenen met wat meer ervaring begrijpen dat het de details zijn die het ‘m doen. Oefen met het opdelen van het gefotografeerde in een serie foto’s, die samen een compleet verhaal vertellen. Je kunt bijvoorbeeld een groothoeklens gebruiken om foto’s te maken van de omgeving en vervolgens inzoomen om de elementen vast te leggen die je verhaal vertellen. Als je het verjaardagsfeestje van je kind fotografeert, probeer dan de details van de verjaardagsoutfits te fotograferen (vooral als het een verkleedfeestje is!). Kijk of je spontane momenten kunt vastleggen als ze hun cadeautjes openmaken, maar maak ook geposeerde foto’s met hun vrienden en familieleden. Soms zijn het de kleinste dingen die de grootste verhalen vertellen.

Word een eeuwige student van het licht

“Licht is de basis voor fotografie. Omarm licht en bewonder het, houd ervan. Maar vooral: ken en begrijp het licht. Doorgrond het, en je zult de sleutel tot fotografie kennen.”

~ George Eastman

Het woord ‘fotografie’ komt van de Griekse woorden φωτός (licht) en γραφή (tekenen/schilderen). Letterlijk vertaald “tekenen/schilderen met licht”. Je kunt dus gerust stellen dat het verbeteren van je fotografie-skills draait om het experimenteren met verschillende belichtingsscenario’s. Gebruik bijvoorbeeld het zachte licht van een zonsopgang en zonsondergang (bekend als de gouden uren) voor het maken van portretten van je partner. Laat je vakantiefoto’s er levendiger uitzien door ze op het strand te maken in de felle middagzon. Het diffuse licht dat door een bepaald raam in je huis valt kun je gebruiken om schattige foto’s van je pasgeboren baby te maken. Onthoud goed dat het bij fotografie allemaal draait om het juiste licht te vinden.

Fotografeer met zelfvertrouwen

Het is heel normaal dat je je een beetje opgelaten voelt als je op pad bent met je camera. Of zelfs als je foto’s maakt met je telefoon. Mensen kijken je aan en ze vragen zich af wat je aan het fotograferen bent, maar laat je daar niet door afschrikken. Waarschijnlijk zijn ze gewoon nieuwsgierig of misschien zijn ze zelf ook dol op fotograferen. Of je nu modefoto’s maakt van de nieuwe outfit van je beste vriendin of een actiefoto van je kind op de fiets, geniet van het proces en fotografeer met zelfvertrouwen.

Ontdek meer tips en tricks om je fotografie-skills te verbeteren in de blog van albelli.

Reacties