tiltshift ibiza header

Klein hè, die huisjes op de foto hierboven? Nee, ze lijken klein. Een collega maakte deze foto op Ibiza. Op het origineel zijn de huizen van normaal formaat. Hoe kan dat?

De foto is bewerkt met tilt-shift. Het principe is heel simpel. Een klein gedeelte van de foto maak je scherp en de rest enigszins onscherp. Hoe verder van het scherpe gedeelte hoe waziger het beeld. Je ziet het op de foto’s hieronder. Links is het origineel, rechts de bewerking met tilt-shift. Op de rechterfoto lijkt het net een miniatuurstad.

Singapore2 zonder tilt shiftSingapore2 met tilt shift

Wil je dit ook proberen? Ga dan naar http://tiltshiftmaker.com/, upload een foto en selecteer het gedeelte dat je scherp wilt hebben. Speel zelf even met de grootte van je selectie en de mate van focus. Zorg wel dat je geschikte foto’s gebruikt. Overzichtsfoto’s werken namelijk veel beter dan foto’s van één onderwerp. Leuk is om gebouwen, voorwerpen, meubels of voertuigen scherp te maken. Zie bijvoorbeeld de boten hieronder.

Focus op de bootjes, zo lijken ze superklein!

Je kunt het natuurlijk ook met personen proberen. Dat is lastig, omdat ze vaak het onderwerp op de foto zijn en groot in beeld staan. Zoek juist een foto waarop een persoon geen onderwerp is. Een overzichtsfoto waar per ongeluk personen op staan bijvoorbeeld.

beach2 met tilt shift

Met tilt-shift bewerking lijken deze mensen wel poppetjes

Als je deze foto’s laat zien, is het net alsof je naar Madurodam bent geweest 🙂
Ga je er echt heen? Speel dan eens met de scherptediepte van je lens. Dan kun je hetzelfde effect in je foto krijgen zonder het met tilt-shift te bewerken!

Bekijk ook eens onze fotografietips voor nog mooiere foto’s!

Reacties