Een vrouw op citytrip, met haar rug naar de camera, die op een kaart kijkt in een rustige straat op een zonnige dag.

Wie houdt er nou niet van een citytrip tijdens een lang weekend? Met zoveel geweldige Europese bestemmingen voor de deur, zijn er genoeg plekken die je in slechts een korte vlieg- of treinreis kunt ontdekken.

Dit is onze top tien van de leukste steden van Europa. Je kunt ontdekken waar je de zonsondergang in Madrid kunt bekijken en we nemen je mee naar de geheime straatjes van Parijs. En we hebben zelfs tips over de meest fotogenieke plekjes in de steden die er geweldig uit zullen zien op je Instagram-profiel of op de pagina’s van je volgende albelli fotoboek.

1. Rome

Een foto van daken in Rome bij zonsondergang.

Voor een weekendje weg heeft Rome veel te bieden. Naast het mediterrane klimaat, de eigenzinnige winkels en de prachtige wijken, voel je een echte levendige sfeer in de stad. Het is een must-visit bestemming voor liefhebbers van kunst en geschiedenis, met pleinen, kerken, schilderijen en enkele van de meest iconische historische locaties ter wereld. Maar het is ook een paradijs voor foodies. De aperitivo-traditie in Rome is zeker een aanrader – we hebben het hier over vlees, kaas en cocktails voor het diner.

Fotogenieke plekken in Rome

Ga naar de top van de Janiculum-heuvel (Gianicolo in het Italiaans) om de mooiste foto van de Romeinse stad te maken. Voor een nog indrukwekkendere foto ga je er heen bij zonsopgang of -ondergang. Bekijk deze tips voor het instellen van de witbalans van je camera om het uitzicht perfect vast te leggen in de ochtend of in de avond.

2. Madrid

Een foto van de skyline van Madrid op een heldere, zonnige dag.

Waarom maak je van Madrid niet je volgende Spaanse vakantiebestemming? Er zijn heel veel dingen om te doen en het is de perfecte plek om te bezoeken als je een beetje cultuur wilt afwisselen met de Spaanse keuken. Om Picasso’s Guernica van dichtbij te zien, ga je naar het Museo Reina Sofía. En voor klassieke lokale gerechten, probeer je de houtgestookte gerechten in Restaurante Botín – ‘s werelds oudste restaurant, volgens Guinness World Records.

Fotogenieke plekken in Madrid

De tempel van Debod werd door de Egyptische regering cadeau gedaan aan Spanje, het werd overgebracht en vervolgens steen voor steen herbouwd. Het ligt op loopafstand van het centrum, biedt een uitzicht over de stad die je niet mag missen en is ideaal om foto’s te maken bij zonsondergang.

3. Parijs

Een foto van de Eiffeltoren genomen over de rivier tijdens de avondschemering

Parijs, de stad van de liefde, is misschien wel één van ‘s werelds meest romantische bestemmingen voor een weekendje weg. Jij en je geliefde kunnen een selfie maken bovenop de iconische Eiffeltoren, rondslenteren door de rustige straatjes van de stad en het Parijse leven proeven in de barretjes en cafés – très chic. Het wereldberoemde Louvre Museum mag je niet missen en er zijn tal van lokale winkels en markten die ook de moeite waard zijn om te ontdekken. Veel succes om het allemaal in één weekend te stoppen.

Fotogenieke plekken in Parijs

Als je alle bekende bezienswaardigheden hebt vastgelegd, probeer dan eens iets anders. Er zijn vele rijkversierde overdekte passages in Parijs die in de 19e eeuw zijn gebouwd. Omdat het niet de typische toeristische hotspots zijn, kun je er echt interessante foto’s maken zonder alle drukte.

4. Boekarest

Een foto genomen buiten een café in Boekarest tijdens de avondschemering.

In de afgelopen jaren is de Roemeense hoofdstad steeds populairder geworden als bestemming voor een weekendtrip. Het is levendig, heeft tal van betaalbare cafeetjes en restaurants, en er zijn genoeg mooie plekken om te ontdekken. Je kunt relaxen in de plaatselijke parken, rondkijken in de bruisende oude binnenstad en de unieke mix van architectuur vastleggen met je camera.

Fotogenieke plekken in Boekarest

Ga naar de Pasajul Macca-Vilacrosse – een met glas overdekte arcade-straat in de oude stad. Als je goed eten wilt combineren met fotografie, probeer dan Caru’ cu Bere. Je vindt dit historische restaurant ook in de oude stad en het geweldige interieur vormt een schitterende achtergrond voor foto’s tijdens het diner.

5. Londen

Een foto gemaakt met een langzame sluitertijd van 'the Gherkin' in Londen, 's nachts genomen, met twee Londense bussen die voorbijrijden.

Londen is een van de meest bezochte steden ter wereld en een weekend in de stad is er één van constante ontdekkingen. Je vindt er legendarische bezienswaardigheden verspreid over de stad, die een must zijn voor tijdens je eerste bezoek. Maar er zijn ook genoeg plekken buiten de toeristische paden om te ontdekken, met bijna elke dag nieuwe leuke bars, restaurants en cafeetjes die openen. De stad zit ook vol met gratis musea, dus als je iets educatiefs zoekt om de kinderen bezig te houden, zijn deze zeker een bezoek waard voor tijdens een familieweekend.

Fotogenieke plekken in Londen

St Paul’s Cathedral geeft de beroemde skyline van Londen vorm. Maar om het eens vanuit een andere hoek te bekijken en te fotograferen, ga je met de metro naar St Paul’s Station en neem je de uitgang naar winkelcentrum One New Change. Pak de lift naar het dakterras op de zesde verdieping, waar je één van de beste uitzichten op Saint Paul’s vindt.

6. Lissabon

Een foto van een tram in Lissabon op een zonnige dag.

Als je op zoek bent naar een citytrip met een beetje zon, ga dan naar Lissabon. Je kunt de rustige geplaveide straten van de stad verkennen terwijl je geniet van het warme mediterrane weer. Er zijn zelfs zandstranden aan de rand van Lissabon als je zin hebt in een pauze tussen alle bezienswaardigheden. En tijdens de zomermaanden kun je jezelf onderdompelen in de Portugese festas, dit zijn grote feesten in de stad. Probeer terwijl je er bent ook om je een weg te banen door de lange lijst van betaalbare restaurants van Lissabon en zorg ervoor dat je de pasteis de nata veelvuldig proeft – heerlijke custardtaartjes waar je het hele weekend van wilt genieten.

Fotogenieke plekken in Lissabon

Het MAAT museum is een bezoekje waard en het is bovendien de perfecte locatie voor het maken van foto’s. Je kunt alle lijnen van de moderne architectuur van het gebouw vastleggen, een aantal fantastische foto’s maken van de rivieroevers en de 25 april-brug en een paar prachtige foto’s maken van de zonsondergang vanaf het dak.

7. Hamburg

Een boot op de rivier tussen twee gebouwen, waar twee vertakkingen van het water samenkomen.

Probeer Hamburg eens, voor een citytrip vol livemuziek en entertainment. De op één na grootste stad van Duitsland heeft tal van unieke locaties, perfect voor een weekendje weg dat net even anders is. Hamburg heeft ook de grootste haven van het land, dus je ziet overal in de stad verwijzingen naar de maritieme geschiedenis. En als je na het verkennen van het nachtleven van Hamburg zin hebt in ontspanning, maak dan een boottocht op de Binnen- of Buitenalster om te ontspannen.

Fotogenieke plekken in Hamburg

Planten un Blomen is de perfecte plek om te relaxen en geweldige foto’s te maken voor je fotoboek. Het is een park met een botanische tuin en het is ideaal om even aan het drukke centrum te ontsnappen. Tijdens een warme nacht kun je de muzikale fonteinen bekijken die oplichten en synchroon ronddansen. Waarom oefen je hier niet met je sluitertijdtechnieken, om te zien wat voor soort foto’s je kunt maken van het water?

8. Gotenburg

Een foto van de waterkant in Gotenburg 's avonds.

De tweede stad van Zweden is verkozen tot één van de meest sociale plekken ter wereld en wordt beschouwd als de culinaire hoofdstad van het land. Het is perfect voor een stedentrip met vrienden die graag het nachtleven verkennen en lokale restaurants ontdekken. En voor activiteiten overdag vind je een levendige mix van winkels en cafés in de historische wijk Haga.

Fotogenieke plekken in Gotenburg

Ga voor een geweldige foto van Gotenburg en zijn haven naar Lilla Bommen, ook wel bekend als de Lipstick. En als je een foto van de binnenstad wilt toevoegen aan je fotoboek, ga dan naar Skansen Kronan – een oud fort op de Risåsberget-heuvel.

9. Boedapest

Een foto van het Hongaarse parlementsgebouw in Boedapest bij de rivier.

Als je tijdens een stedentrip houdt van het maken van architectuurfoto’s, dan is Boedapest zeker de moeite waard voor een weekendje weg. Maak foto’s van de architectuur in Art Nouveau-stijl en maak een cruise over de rivier de Donau voor prachtige foto’s van de Boeda en Pest kant van het water. Je kunt zo ook een aantal fotoboek-waardige foto’s maken van de historische bruggen van de stad. Als je zin hebt om jezelf en je camera even wat rust te geven, ga dan naar de traditionele thermale baden van Boedapest. Vergeet je zwemspullen dus niet.

Fotogenieke plekken in Boedapest

Voor de beste stadsfoto van het weekend ga je naar de Margit híd brug. En voor de ideale omslagfoto voor je citytrip fotoboek, probeer je recht tegenover het Hongaarse parlementsgebouw, de Országház, te gaan staan bij zonsondergang aan de andere kant van de rivier de Duna.

10. Amsterdam

Een foto van gebouwen in Amsterdam aan de rand van een gracht

Op het gebied van picture-perfect steden, staat Amsterdam hoog op de lijst voor een fotogeniek weekendje weg. Het eerste dat opvalt als je aankomt, is het aantal fietsen – er zijn er ongeveer drie per bewoner. Het is de beste manier om door de stad te reizen, of je kunt de stad via de gracht bekijken, met een boottocht langs rijen en rijen van traditionele Nederlandse gebouwen. Amsterdam heeft ook de ideale grootte voor een weekendje weg, want er is genoeg te ontdekken, maar het is klein genoeg om alle belangrijke toeristische plekken, zoals het Van Gogh Museum, in een paar dagen te verkennen.

Fotogenieke plekken in Amsterdam

Ga de rivier over naar Amsterdam Noord naar het Eye Film Museum. Hier vind je een fantastisch terras dat uitkijkt over de drukke haven, zodat je eens een ander uitzicht over de stad hebt.

Waar gaat je volgende citytrip naartoe? Als je geïnspireerd bent door onze Europese topbestemmingen, zorg er dan voor dat je je mooiste momenten vastlegt met je camera. Zo kun je creatief aan de slag met een fotoboek die je lange weekendjes weg voor altijd bewaart.

En om je beste fotoboek ooit te maken, bekijk je onze handleiding met fotografie-basics voor enkele praktische tips.

Ken je iemand die op zoek is naar ideeën voor citytrips? Deel deze post op sociale media via de onderstaande links.

Reacties