Het thema van de Boekenweek 2011 is curriculum vitae, oftewel levensloop. We associëren ‘cv’ vaak met het verkrijgen van een nieuwe baan, maar eigenlijk zegt het niets meer dan wat je tot nu toe in je leven zoal hebt gedaan. De één schrijft er een autobiografie over, de ander gebruikt het witte doek. En jij maakt gewoon je eigen beeldverhaal in een zelfgemaakt fotoboek.

De Boekenweek gaat dus eigenlijk over het opschrijven van je eigen verhaal. Kader Abdolah schrijft dit jaar het boekenweekgeschenk. Want als er één man is die een interessante levensloop heeft, dan is het deze schrijver wel. Abdolah is geboren in Iran, studeerde natuurkunde in Teheran en raakte betrokken in het verzet. Eind jaren ‘80 ontvluchtte hij zijn land en kwam terrecht in Nederland. Hij werkte in een conservenfabriek en een museum voordat hij fulltime schrijver werd. Kader Adolah leerde Nederlands door Jip en Janneke en de gedichten van Kopland (ook niet de minste). Hij schreef onder andere Het Huis van de Moskee.

Iedereen wil een getuige
Kader Abdolah is natuurlijk een uitzonderlijk figuur, met een bijzondere levensloop. Hij heeft de mogelijkheid gevonden dit met het grote publiek te delen. Maar ieder mens heeft in wezen de behoefte zijn verhaal te vertellen. De behoefte een getuige te hebben. Vroeger ging dat bij een kampvuur, maar tegenwoordig bestaan er gelukkig ook andere manieren.

Vertel jouw verhaal in een fotoboek
Jij kunt je verhaal bijvoorbeeld prima vertellen in een eigen fotoboek. Een boek met jouw foto’s en jouw avonturen. Scan bijvoorbeeld oude foto’s, rapporten en je geboortekaartje in en breng daarmee je eigen leven in beeld. En misschien wil je je verhaal wel meer mensen delen (net zoals schrijvers een groot publiek hebben!)? dan kun je het fotoboek eenvoudig online delen met vrienden en familie. Zie ter inspiratie ons jaarboek 2010, zo heb je alvast één jaar gevangen.

De Boekenweek 2011 is van 16 t/m 26 maart.

Boekenweek2011_cv-fotoboek-eigen-verhaal

Reacties