Zie je de foto hierboven? Die is gemaakt met een trucje dat ‘meetrekken’ heet. Dit is een manier van fotograferen die ook vaak gebruikt wordt bij Formule 1 wagens. Of voor het vastleggen van voorbijfietsende mensen.

Auto stil sluitertijdFietser stil sluitertijd

 

Hoe doe je dat?
Wat je doet is je camera op een iets langere sluitertijd zetten (hier: 1/30e) en dan je camera met het onderwerp in dezelfde snelheid ‘meebewegen’. Je onderwerp lijkt hierdoor stil te staan, terwijl de omgeving beweegt. Dit komt doordat je je camera op dezelfde snelheid beweegt als je onderwerp (hier de brommer). De rest vervaagt door het bewegen van je camera.

De foto’s hierboven maakten we zo:
Sluitertijd: 1/30e. Diafragma: f22. De ISO stond op 100. Het was een redelijk zonnige dag. Waar je natuurlijk op moet letten, is dat als je de sluitertijd verhoogt (je camera staat ‘langer open’) je foto dan ook lichter wordt. Misschien soms zelfs overbelicht. Het is dus even een beetje spelen ermee, maar deze foto is gelukt in 2 minuten!

Meer tips over sluitertijd en beweging in je foto? Op onze site vind je 6 tips voor betere sportfoto’s. Handig voor als je naar de Spelen gaat dit jaar 😉

 

Reacties