Misschien denk je dat het maken van een fotoproduct van albelli heel ingewikkeld is. Niets is minder waar. Op onze blog vind je allerlei tips en trucs om je te helpen met je fotografie, maar deze pagina is misschien wel de belangrijkste. Het klinkt misschien niet zo spannend, maar het is iets waar alle professionele fotografen zich aan houden: ervoor zorgen dat je foto’s goed zijn georganiseerd en dat je altijd een back-up hebt gemaakt. We hebben bij albelli een paar collega’s die dol zijn op fotografie en zij vertellen graag hoe ze hun foto’s goed georganiseerd houden.

Verwijderen, verwijderen, verwijderen

Hoe vaak ben je begonnen met het opschonen van je foto’s, waarna de twijfel toesloeg en je uiteindelijk besloot om ze allemaal te bewaren, voor het geval dat? Voordat je het weet, heb je zo veel afbeeldingen in je mappen staan dat het onbegonnen werk is om ze allemaal te doorzoeken. Onze collega en enthousiaste maker van fotoboeken Patrick heeft een briljante manier om toekomstige spijt te voorkomen. Hij maakt gewoon een volledige kopie van zijn primaire filmrol, die hij ‘Level 2’ noemt. Daarna begint hij meedogenloos alles te wissen, behalve zijn beste foto’s. De primaire filmrol vormt dan een volledige back-up, waardoor je niet het risico loopt om iets kwijt te raken. Patrick streeft ernaar om elke maand ongeveer vijf foto’s over te houden, waardoor hij een goed overzicht houdt, maar nooit spijt krijgt van het verwijderen van een foto.

Organiseer je foto’s in mappen

Als je al je foto’s in slechts één map opslaat, wordt het al snel lastig om die ene mooie foto te vinden voor het maken van bijvoorbeeld fotoboeken, wanddecoratie en fotoafdrukken. Gelukkig kunnen onze smartphones je een beetje helpen, omdat je op maand en op jaar naar foto’s kunt zoeken. Toch adviseren we om de foto’s in bepaalde mappen te sorteren. Je kunt op verschillende manieren je fotobibliotheek op orde krijgen. Toen we op kantoor vroegen hoe onze collega’s van albelli hun foto’s organiseren, vertelden Lene en Rabea dat ze hun foto’s sorteren op de maand waarin ze zijn gemaakt. Olivia gaat nog een stapje verder. Zij zorgt ervoor dat al haar foto’s op jaar zijn geordend en per jaar sorteert ze haar foto’s op evenement, zoals verjaardagen, vakanties, bruiloften en feesten. Als ze vervolgens van specifieke foto’s een jaarboek wil maken of wanddecoratie wil ontwerpen, kan ze die heel gemakkelijk terugvinden.

Maak op je telefoon verstandig gebruik van de fotobibliotheek

We weten dat het lastig kan zijn om echt de tijd te vinden om al je foto’s uit te zoeken of opnieuw te organiseren. Maar er zijn een paar trucjes om dit zonder nadenken te doen, of je nu een iPhone of Android-telefoon gebruikt. Neem eens een kijkje bij de ingebouwde functies van je telefoon. Sonam gebruikt bijvoorbeeld graag de sectie ‘Favoriete foto’s’ als een gemakkelijke plek om al haar favoriete foto’s te vinden. Alan haalt zijn fotoinspiratie uit de mappen die zijn iPhone voor hem maakt. Zo ontdekte hij bijvoorbeeld dat hij in de map ‘Selfie’s’ genoeg foto’s van hem en zijn moeder had staan om voor haar een fantastisch fotoboek te maken voor moederdag.

Online cloudopslag

Een ding waar alle fotografen het over eens zijn, is dat je er absoluut voor moet zorgen dat je constant een back-up van je foto’s maakt. Anders zou je op een dag kunnen ontdekken dat je je foto’s voor altijd bent kwijtgeraakt. De beste oplossing is om een aparte back-up van je telefoon of camera te maken op een externe harde schijf en dat je daarnaast gebruik maakt van cloudopslag. Toen we op kantoor vroegen wat voor soort cloudopslag iedereen gebruikte, waren zowel Tristan als Josh enthousiast over Google Foto’s. Google Foto’s neemt veel van het zware werk op het gebied van gegevensetikettering uit handen. De toepassing heeft ook een zeer krachtige zoekfunctie, wat betekent dat je foto’s kunt vinden op datum, mensen op de foto’s, locaties en nog veel meer. Dus als je bijvoorbeeld een fotoboek van albelli maakt, hoef je alleen maar snel te zoeken naar de mensen, het evenement of het onderwerp dat je in het boek wilt vastleggen, daarna een nieuwe map maken en de zoekresultaten naar de map kopiëren. Bekijk deze blog voor meer hints en tips voor het opslaan van foto’s.

We weten dat het organiseren van foto’s niet het meest spannende onderwerp is, maar het is een heel belangrijk onderdeel van fotografie. Het is verschrikkelijk om al je foto’s kwijt te raken. De wetenschap dat je ergens veilig kopieën hebt opgeslagen, is goed voor je gemoedsrust. We hopen dat deze blog je heeft geholpen om uit te zoeken hoe je je foto’s het beste veilig en in een opgeruimde, georganiseerde bibliotheek kunt bewaren. Als je meer wilt weten over fantastische fotoarchivering, ga dan hier naar onze uitgebreide blog. Als je dat eenmaal hebt gedaan, ga dan naar onze website en ga aan de slag door op de onderstaande knop te klikken.

Creëer nu

Reacties