Het is bijna zomer en dat kan maar één ding betekenen: het is tijd om na te denken over de zomervakantie. Ga je romantisch met z’n tweetjes op pad of juist met het hele gezin? Laat je in elk geval inspireren door onze negen mooiste vakantiebestemmingen voor 2023. Haal dus je koffers tevoorschijn, vergeet je zonnebrandcrème niet en maak je klaar voor een onvergetelijke zomer!

Europese vakantiebestemmingen voor de zomer van 2024

Als inwoner van Europa heb je in de zomer de keuze uit veel mooie bestemmingen waar je snel met het vliegtuig of soms zelfs de auto kunt komen. Hier zijn een paar van de mooiste bestemmingen in Europa voor een onvergetelijke zomervakantie.

1. Lissabon, Portugal: voor een onvergetelijke citytrip

Zoek je inspiratie voor een actieve vakantie? In de bruisende hoofdstad van Portugal is van alles te beleven. Wandel door de kronkelende straatjes en charmante wijken van de stad en geniet van de mix van oude en moderne architectuur. Bezoek de historische wijk Alfama en kijk uit over de stad vanaf de Toren van Belém. Ontdek de vele musea en bezienswaardigheden van Lissabon of geniet in een gezellig café gewoon van een verrukkelijke pastel de Belém, het beroemde Portugese custardtaartje, en een heerlijk glas port.

Ben je moe geworden van het sightseeën? Het voordeel van Lissabon is, dat je je altijd even kunt terugtrekken op een van de nabijgelegen stranden om van de zomerzon te genieten. Praia da Conceicao ligt op ongeveer 30 minuten van het centrum van Lissabon, met rustig water dat perfect is om in te zwemmen.

2. Sicilië, Italië: voor de fijnproever

Palermo op het Italiaanse eiland Sicilië is een paradijs voor fijnproevers, met heerlijk street food, verse zeevruchten en lokale wijnen. De markten in de stad zijn een feest voor de zintuigen, vol met kleurrijke producten, kruiden en lekkernijen.

Ga lekker uit eten in de vele restaurants en cafés in de stad of doe mee aan een kookcursus om zelf te leren hoe je Siciliaanse specialiteiten moet maken. Pasta alla norma en spaghetti ai ricci zijn onze favorieten. Met uiteraard de beroemde knapperige cannoli als dessert. Onze tip? Vergeet niet om foto’s te maken van al die heerlijke gerechten. Daarmee kun je dan supermakkelijk je eigen Siciliaanse receptenboek maken in de albelli app, zelfs als je nog op vakantie bent.

Ben je even niet aan het eten? Dan zit je altijd wel in de buurt van een prachtig strand om te genieten van de Siciliaanse zon. Met het zachte zand en heldere water is Mondello het populairste strand in de buurt van Palermo, op slechts 20 minuten rijden van het stadscentrum.

3. Valencia, Spanje: voor de gezinsvakantie

Valencia is een van de meest kindvriendelijke bestemmingen in Europa, met prachtige stranden, een aquarium van wereldklasse, spannende pretparken en veel groene stadsparken, die perfect zijn voor een picknick op een relaxte zomerdag. De Stad van de Kunsten en de Wetenschap moet je gewoon gezien hebben! De kids zullen de futuristische architectuur en de interactieve tentoonstellingen fantastisch vinden.

Valencia staat ook bekend om zijn heerlijke stranden. La Malvarrosa is het populairste strand en ligt op loopafstand van het stadscentrum. Maak het je gemakkelijk in een strandstoel en geniet van het witte zand, het heldere water en de levendige sfeer. O, en probeer vooral de paella eens! Dit beroemde Spaanse gerecht komt oorspronkelijk uit Valencia en is een smaaksensatie. Vergeet ook niet om een paar mooie familiefoto’s te maken. Die kunnen zomaar de nieuwste zomerse wanddecoratie in je woonkamer worden.

4. Dubrovnik, Kroatië: voor de cultuursnuiver

Dubrovnik is een ontzagwekkende kuststad, beroemd om zijn historische centrum en de dramatische architectuur. Veel van de filmlocaties van de populaire serie Game of Thrones liggen in de oude stad en de directe omgeving. Het is dus de perfecte bestemming voor het maken van foto’s voor je volgende reisfotoboek.

De oude vestingmuren en forten van de stad zijn door de eeuwen heen goed bewaard gebleven en staan nu op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt de vele musea en galerieën van Dubrovnik verkennen, over de hoge stadsmuren wandelen of een boottocht maken naar een van de nabijgelegen eilanden voor een dagje strand. Het zal je niet verbazen dat deze geweldige stad een van de populairste culturele bestemmingen van Europa is, dus het is er in de zomer bomvol. Probeer er aan het begin of einde van de zomer heen te gaan, zodat je de drukte kunt ontlopen.

5. Gran Canaria, Spanje: voor de avonturier

Gran Canaria is een van de idyllische Canarische Eilanden van Spanje en is perfect voor tal van avontuurlijke activiteiten. Van wandelen en rotsklimmen tot (wind)surfen. Het ruige landschap van het eiland en de diverse ecosystemen maken het tot dé plek voor adrenalinejunkies en natuurliefhebbers. Een wandeling naar de Roque Nublo is als je op Gran Canaria bent een echte must, daar heb je een prachtig uitzicht op de iconische vulkanische rotsformatie en de omliggende bergen – een uitzicht dat je ook nog eens de perfect wanddecoratie of foto voor in je slaapkamer oplevert!

Gran Canaria heeft ook verschillende duiklocaties, met kristalhelder water en een rijk onderwaterleven. Het zeereservaat van El Cabrón is een populaire duikplek, waar je kunt zwemmen tussen de prachtig gekleurde vissen, zwevende roggen en zelfs dolfijnen. Neem tussen alle activiteiten door ook zeker even de tijd om het bruisende centrum van Las Palmas te verkennen. Je vindt er heerlijke tapasrestaurants en leuke bars.

6. Kotor, Montenegro: voor de budgetvakantie

Zoek je een budgetvriendelijke vakantiebestemming in Europa? Dan is Kotor iets voor jou. Deze kustplaats heeft alles: geschiedenis, cultuur, goedkope accommodaties, heerlijk eten en tal van bezienswaardigheden. Neem een kijkje in de vele charmante kerken en musea of maak een boottocht naar de nabijgelegen stranden en eilanden om meer te weten te komen over de plaatselijke geschiedenis. Probeer zeker het bekende Montenegrijnse gerecht cevapi eens: gegrilde worstjes geserveerd met brood en een portie ajvar, een pittige rode peperpasta.

Op een perfecte zomerdag in Kotor, loop je eerst door de smalle stenen straatjes van de pittoreske historische oude stad en ga je daarna naar het strand van de baai van Kotor om van de zon te genieten. Vergeet vooral niet om veel foto’s te maken, want het landschap vormt het perfecte decor voor een geweldig fotoboek.

Wereldwijde vakantiebestemmingen voor de zomer van 2024

Wil je liever wat verder weg? Hier zijn een paar van de mooiste verre reisbestemmingen voor deze zomer.

7. Bali, Indonesië: voor een romantische reis

Het eiland Bali heeft alle ingrediënten om je reis een romantisch tintje te geven. Bali is dan ook een populaire bestemming voor een onvergetelijke huwelijksreis. Het is de ideale omgeving voor een romantische, relaxte trip, met zijn witte zandstranden, weelderige landschappen en luxe resorts.

Er is ook nog eens genoeg te doen. Verken de vele tempels en culturele bezienswaardigheden van het eiland in Ubud, het spirituele episch centrum van Bali, of ga naar een van de schitterende beachclubs als je wilt ontspannen (of feesten) in stijl. Wij zijn dol op het ultramoderne Savaya in Uluwatu in het zuiden van het eiland.

Tussen de bezoekjes aan tempels en de stranden door zijn er op Bali genoeg restaurants en kuuroorden van wereldklasse te vinden, voor een romantische vakantie om nooit te vergeten. Om nasi goreng kun je tijdens jouw reis door Bali niet heen. Dat is een echt Indonesisch gerecht en anders dan wij het in Nederland kennen.

8. Tulum, Mexico: voor de strandliefhebber

Tulum is the place to be voor iedereen die van parelwitte zandstranden en helder blauw water houdt. Langs het beroemdste strand van Tulum vind je eindeloos veel restaurants, cafés en strandclubs, waar je kunt ontspannen en genieten van het zand, de zee en de zon.

Bij een vakantie in Mexico draait het niet alleen om strandclubs en luxe resorts. De oude Mayaruïnes aan het strand zijn een must om te bezoeken, met hun historische grijze tempels en piramides die afsteken tegen het glinsterende blauwe water. Het gebied zit ook vol met cenotes, natuurlijke waterpoelen die gevormd zijn door ondergrondse rivieren.

Zorg ervoor dat je tijdens je bezoek aan Tulum minstens één cenote bezoekt, zoals de populaire Dos Ojos. Deze cenote staat vooral bekend om zijn opvallende turquoise-groene water en buitenaardse sfeer. Je kunt er snorkelen of duiken in het heldere water en de vele kamers en gangen van het grottenstelsel verkennen. Een ervaring die je nooit zult vergeten!

9. Banff, Canada: voor de natuurliefhebber

Nationaal park Banff, gelegen in het hart van de Canadese Rockies, is een van ‘s werelds mooiste natuurbestemmingen. Met berglandschappen die zo op een ansichtkaart kunnen, helderblauwe meren en een overvloed aan dieren in het wild.

Een bezoek aan Banff National Park is een must als je naar dit deel van de wereld reist. Dit eerste nationale park van Canada staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en beslaat meer dan 6.500 vierkante kilometer. Het biedt volop mogelijkheden om te wandelen, mountainbiken en wilde dieren te bekijken. Verken de vele wandelpaden in het park, die variëren van gemakkelijke wandelingen tot uitdagende meerdaagse trektochten en geniet van het sublieme landschap van de Canadese Rockies. Onze favoriete plek? Lake Louise, een door het smeltwater van gletsjers gevoed meer in het hart van het park. Het meer heeft glinsterend turquoise-groen water en wordt omgeven door besneeuwde bergen. Daardoor is het een perfecte plek om te wandelen, te kajakken en te fotograferen.

Welke vakantiebestemming je ook kiest in 2024, het wordt vast en zeker een onvergetelijke reis vol avontuur, ontspanning en nieuwe ontdekkingen. Begin dus vandaag nog met het plannen van je zomervakantie en maak je klaar om alles wat de wereld te bieden heeft te verkennen.

Bij thuiskomst kun je dan al die speciale momenten vastleggen in een mooi fotoboek. Kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Geen zorgen, hier zijn onze tips voor het maken van het perfecte fotoboek.

Reacties