Digitaal scrappen is een ware subcultuur op het internet. Ook albelli-klanten maken er gebruik van! Het leek ons daarom leuk er wat meer over te vertellen. Met enkele tips waar je op moet letten voor het beste resultaat.

Wat is digitaal scrappen?
Ditigaal scrappen is een soort van digitaal knutselen. Je pakt foto’s en andere plaatjes en maakt daar iets geheel nieuws van. Eigenlijk is het wat je vroeger met tijdschriften, een schaar en lijm deed. Toen plakte je het in een plakboek. Nu maak je van tevoren op de computer een creatie en plaatst die als één geheel in je fotoboek.

Wat heb je nodig voor digitaal scrappen?
• Computer: liefst een die niet te oud of traag is. Het bewerken van foto’s vraagt vaak veel capaciteit van je computer.
• Een fotobewerkingsprogramma die het gebruik van lagen (layers) ondersteunt, bijvoorbeeld Photoshop of GIMP (gratis). Zie hieronder.
• Scrap-elementen, achtergronden, graphics etc. (zier hieronder).
• En eventueel een scanner om afbeeldingen te scannen.

Scrap-elementen
Je gebruikt allerlei losse elementen zoals achtergronden, graphics, strikjes, thema’s enz. Je kunt deze elementen op het internet vaak gratis vinden. Er worden soms zelf complete pakketten aangeboden die helemaal op elkaar afgestemd.

Welk bewerkingsprogramma kies ik?
Je hebt een programma nodig waarmee je je foto’s kunt bewerken. Photoshop CSS en Photoshop Elements lenen zich hier goed voor, maar ook Corel Paint Shop Pro XI wordt vaker gebruikt. GIMP doet het ook goed, dat is een gratis variant.

Digitaal scrappen & je albelli fotoboek
Een digitaal gescrapt fotoboek ziet er heel bijzonder uit. Maar let op: teksten kun je beter via het albelli fotoboekprogramma erin zetten. Dan ben je verzekerd van het meest scherpe resultaat. Teksten die je vantevoren maakt en opslaat als .jpg of .tiff kunnen er pixelig of uitgeveegd uit komen te zien. Dat vinden we zonde! Sla je bestanden ook op met een resolutie van 300 dpi of hoger. Dan krijg je de meest scherpe afdruk.

Wist je dit al? Ook albelli heeft een heleboel achtergronden, kaders en sjablonen die je gratis in je fotoboek kunt gebruiken. Je vindt ze in het albelli fotoboekprogramma.

Reacties