Portretfotografie is een van de oudste en populairste vormen van fotografie. Vroege studioportretfotografen, zoals Yousuf Karsh, ontwikkelden de stijl met levensechte zwart-witfoto’s van beroemde mensen, zoals Winston Churchill, Albert Einstein en de Britse koninklijke familie. Daarna begonnen fotografen de studio te verlaten en de wereld rond te reizen om prachtige portretten te maken met alleen natuurlijk licht.

De reisportretten van Steve McCurry behoren tot de beroemdste ter wereld. Zijn foto, bekend als het Afghaanse meisje, verscheen voor het eerst op de cover van National Geographic en is nu een van de meest herkenbare portretten die ooit is gemaakt.

Vandaag de dag zijn er duizenden niet-professionele fotografen die de technieken van studio- en reisportretfotografie gebruiken om verbluffende portretten van hun familie en vriend(inn)en te maken.

Andrea Anderson – www.instagram.com/mama_and_little

Belangrijke camera-instellingen, apparatuur en-technieken voor portretfotografie

1. Gebruik de juiste lens

Je kunt prachtige portretten maken met elke camera, telefoon of lens, maar professionele portretfotografen vertrouwen meestal op prime-lenzen met langere brandpuntsafstanden, zoals 85 mm. Langere brandpuntsafstanden zijn meestal flatterender voor portretten. Prime-lenzen hebben doorgaans ook een groter diafragma, waardoor je de achtergrond van je foto onscherp kunt maken en de nadruk meer op het gezicht van je onderwerp kunt leggen. Als je met je telefoon fotografeert, schakel dan over naar de portretmodus, die de kwaliteiten van een prime-lens nabootst door de achtergrond onscherp te maken en ervoor te zorgen dat je onderwerp haarscherp is.

2. Focus op de ogen van je onderwerp

Een eenvoudige tip voor het maken van professioneel ogende portretten is ervoor zorgen dat de ogen van je onderwerp scherp zijn. Net als in het echte leven zijn de ogen van een persoon het eerste wat ons opvalt als we naar een portret kijken, dus het is belangrijk dat ze scherp zijn. Als je met een DSLR- of spiegelloze camera fotografeert, kun je dit doen door je scherpstelpunt over het oog van je onderwerp te bewegen. Met een telefoon kun je tikken op het scherm om scherp te stellen op het oog. Het kan moeilijk zijn om scherp te stellen op iemands oog als je een lens gebruikt met een heel groot diafragma (bijvoorbeeld f/1.2 of f/1.8). Pas in dat geval je diafragma aan tot iets als f/2.8 of zelfs f4, waardoor meer van het gezicht in beeld komt.

Tip: sommige moderne camera’s en telefoons hebben een oogdetectiefunctie, dus zorg ervoor dat je deze inschakelt als je de mogelijkheid hebt.

3. Fotografeer met diafragmaprioriteit

Je camera heeft waarschijnlijk een opnamestand die ‘diafragmaprioriteit’ of ‘diafragmawaarde’ wordt genoemd, die wordt weergegeven als ‘AV’ of gewoon ‘A’. Deze modus is perfect voor het maken van portretten, omdat je het diafragma van je camera handmatig kunt instellen, terwijl je camera automatisch de sluitertijd en ISO aanpast. Hierdoor kun je sneller portretten maken en hoef je je niet druk te maken over de camera-instellingen, maar kun je je concentreren op de compositie van je foto’s.

Tip: als je met je telefoon fotografeert, download dan een foto-app, zoals Manual Camera DSLR, om het diafragma van je telefooncamera te regelen.

4. Gebruik een lage ISO-waarde

Je ISO-instelling bepaalt hoe gevoelig je camera is voor licht. Hoge ISO-instellingen kunnen zorgen voor ruis en korreligheid in je foto’s, dus het is het beste om een lage ISO-waarde te gebruiken, zoals 100 of 400. Dit helpt je om zuivere en scherpe portretten te maken.

5. Gebruik een lamp of fotografeer bij een raam

Goede verlichting is een essentieel onderdeel van portretfotografie. Gebruik een flitser of fotolamp (bij voorkeur met een softbox om het licht te verspreiden en te verzachten) als je die hebt. Of plaats je onderwerp bij een raam en gebruik natuurlijk licht voor prachtige natuurlijke foto’s. Vergeet niet te spelen met de hoek van het licht, door de positie van je licht te veranderen of door je onderwerp te verplaatsen. Zijdelings licht kan je onderwerp een meer dramatisch effect geven en het gevoel van diepte vergroten, terwijl het belichten van je onderwerp met het hoofd naar voren een meer gelijkmatige uitstraling over het hele gezicht geeft.

Voorbeelden van scenario’s waarin je deze portretfotografietechnieken wilt gebruiken

Portretten van vrienden en familie thuis, zowel binnenshuis als in de tuin

Als je binnenshuis portretten maakt, gebruik dan het grootst mogelijke diafragma van je lens, zoals f/2.8 of f/1.8. Zo laat je zoveel mogelijk licht door in je camera, wat betekent dat je een lage ISO-waarde van ongeveer 400 kunt gebruiken. Probeer een sluitertijd van ten minste 1/250 sec aan te houden om scherpe foto’s te maken.

Omgevingsportretten buiten tijdens reizen en avonturen

Vakantieportretten zijn altijd leuk! De sleutel tot het maken van mooie omgevingsportretten is om te proberen een gevoel van plaats op te nemen. Om dit te doen, gebruik je een diafragma van ongeveer f/8 of hoger. Dit zorgt ervoor dat de achtergrond van je foto scherp is, net als het gezicht van je onderwerp. Je kunt ook een bredere lens gebruiken, zoals 50 mm of 35 mm, of gewoon verder van je onderwerp af gaan staan zodat je meer van de omgeving in de foto kunt opnemen. Overdag moet er voldoende licht zijn om lage ISO-waarden zoals 400 te gebruiken, maar als je de ISO-waarde moet verhogen, probeer dan niet hoger te gaan dan 800, want alles wat hoger is, maakt je foto’s ruisachtig.

Groepsportretten van familie en vriend(inn)en bij familiegebeurtenissen en feesten.

Familiegebeurtenissen en feesten met vrienden zijn de perfecte momenten om groepsportretten te maken. Breng iedereen bij elkaar en plaats ze zo dat ze in een rechte lijn staan op min of meer dezelfde afstand van je camera. Gebruik een bredere lens, zoals 24 mm of 35 mm, zodat iedereen erop past, of zet je telefoon in de horizontale stand/liggend. Kies een diafragma van ongeveer f/5.6 als je binnen bent of f/8 als je buiten bent en veel licht hebt. Deze kleine diafragma’s helpen ervoor te zorgen dat iedereen scherp is. Als je binnen opnamen maakt, in een park of op een bruiloft, kun je overwegen een flitser te gebruiken of iedereen bij een lamp of raam te zetten. Als het te donker is, probeer dan iedereen buiten te krijgen waar je veel ruimte en licht hebt.

Creatieve tips voor het maken van portretfoto’s

Laat je onderwerpen poseren

Moedig je onderwerp aan om verschillende poses en gezichtsuitdrukkingen te proberen. Misschien voelen ze zich meer op hun gemak als ze zitten in plaats van staan. Maak plezier door je (klein)kinderen aan te moedigen gekke bekken te trekken. Of vraag je partner om zijn of haar beste superheldenpose aan te nemen. Stel voor dat ze een arm, been of schouder op een bepaalde manier verplaatsen, naar je toe of van je af. Demonstreer de verschillende poses en moedig ze aan, vooral als je onderwerp niet graag in de spotlight staat.

Vind de perfecte locatie

Een sterke achtergrond kan je portretten echt opwaarderen. Zoek kleurrijke muren in je huis om je (klein)kinderen tegen te fotograferen. Of ga de tuin in voor op de natuur geïnspireerde portretten van je partner. Bedenk ook waar je onderwerp zich het prettigst zal voelen, in zijn eigen ruimte of op het strand. En wees niet bang om meerdere locaties in één opname te proberen. Blijf bewegen tot je iets vindt dat werkt.

Zorg voor accessoires

Geef je onderwerpen accessoires om mee te spelen, terwijl je ze fotografeert. Dit kan het favoriete speelgoed van je (klein)kind zijn of de nieuwe gitaar van je partner. Het kan ook iets simpels zijn, zoals een potlood, theekopje of boek. Niet alleen zullen ze zich fijner en natuurlijker voelen voor de camera, maar je foto’s krijgen ook meer dynamiek.

Kleurencoördinatie

Plan je groepsportretfoto’s van tevoren en vraag je familieleden of vrienden om het eens te worden over een kleurenschema. Familieportretten zien er samenhangender en dynamischer uit als iedereen dezelfde kleur draagt. Denk aan je locatie voordat je een kleurenschema kiest. Als je bijvoorbeeld in het bos gaat fotograferen, werken felle kleuren zoals geel en rood beter dan groen.

Introduceer ‘catch light’

Om je portretten echt te laten ‘knallen’, kun je proberen licht te laten weerkaatsen op het gezicht van je onderwerp, zodat het in hun ogen te zien is. Dit staat bekend als ‘catch light’ en zal je portretten levendiger maken. Om dit te bereiken, moet je ervoor zorgen dat je onderwerp rechtstreeks naar een lichtbron kijkt. Dit kan een lamp in je huis zijn of de zon als je buiten bent. Als het te licht is, plaats je onderwerp dan bij een raam in huis, zodat hij of zij naar buiten kan kijken naar de zon. Voor catch light op een nog hoger niveau, kun je investeren in een speciale cirkelvormige portretlamp. Deze zijn ontworpen om een uniek cirkelvormig catch light aan je portretten toe te voegen. De rondheid van het licht zal op natuurlijke wijze de vorm van de iris van je onderwerp aanvullen.

Draai je camera rond voor zelfportretten

Zet je camera of telefoon op een statief om prachtige zelfportretten te maken. Gebruik de zelfontspanner van je telefoon/camera om jezelf tijd te geven om een pose aan te nemen. Misschien kun je zelfs je telefoon synchroniseren met je camera, zodat je kunt kadreren en je foto’s kunt maken terwijl je in de juiste positie staat.

Of je nu je ouders of je (klein)kinderen fotografeert, portretfotografie zal je veel voldoening geven. Wie wil er nu geen flatteuze foto van zichzelf? En het mooiste van alles: hoe meer plezier je met je onderwerpen hebt, hoe natuurlijker je portretten zullen zijn!
Bekijk onze blog voor meer fotografietips en creatieve inspiratie!
Reacties