Wist je al dat Nederlandse fotoboeken beroemd zijn in het buitenland? Veel fotoboeken van Nederlandse fotografen liggen in musea of zijn onderdeel van privécollecties. Denk bijvoorbeeld aan de fotoboeken van Anton Corbijn. Dat vinden we misschien heel normaal, maar dat is eigenlijk heel bijzonder. Nederland is een fotoboekenland. Tijd dus voor een bijzonder fotoboekfeestje dacht Het Nederlandse Fotomuseum!

Op 10 maart 2012 opent de tentoonstelling ‘Feest van het Fotoboek. Hierin kun je de geschiedenis van het Nederlandse Fotoboek sinds 1945 bekijken. Een collectie van foto’s, ontwerpschetsen, dummies en de mooiste kinderfotoboeken.

Spread: Youth is an Art | Daan van Golden 1997

 

De tentoonstelling bestaat uit 6 thema’s: het landschap,  de stad, reizen, jeugdcultuur, economie en de autonome expressie. Per thema zie je de meest opmerkelijke boeken en lees je over de oplage, druktechniek en meer interessante feitjes.

De fotograaf en zijn fotoboek
Een ode aan het fotoboek. Is dat wel nodig in dit digitale tijdperk? Ja. Het fotoboek is nog lang niet ten einde. Sterker nog, de jongste generatie fotografen experimenteert er rustig op los.

Voor fotografen is het fotoboek nog altijd hét medium om hun verhaal te vertellen en hun werk te laten zien. Volgorde, verhaallijn, beeld, typografie, papier en druktechniek vallen zelf te bepalen. En, fotoboeken hebben een lang leven. Je verhaal reist makkelijker de wereld rond in boekvorm dan in een expositie.

Afsluiting op 10 maart: fotoboekenfeest!
Op zaterdag 10 maart 2012 wordt de tentoonstelling Feest van het Fotoboek geopend met de presentatie van Het Nederlandse fotoboek. De dag wordt afgesloten met een spetterend fotoboekenfeest tijdens de Rotterdamse Museumnacht. Een soort fotoboekenbal dus. De tentoonstelling loopt tot 20 mei 2012.

Wie er geweest is, laat ons hieronder weten hoe je het vond!

Albelli zet ook iedere maand een fotoboek in de spotlights, maar dan van onze klanten. Bekijk hier ‘Het fotoboek van…’.

Reacties