Fotografietips maan

Of breng de maan naar je camera, misschien wat makkelijker ;). Deze prachtige foto hierboven maakte onze collega Martin in Zwitserland. Goed gepland en met een beetje geluk, vloog er op dat moment precies een vliegtuig voor de maan langs. Hoe hij dit gedaan heeft? Met behulp van deze 6 tips:

1. Maanfoto’s zijn geen nachtfoto’s
De maan is erg helder, zeker als hij vol is. Daarom zul je in de meeste gevallen met een korte sluitertijd (korter dan 1/200 seconde) al een goede foto kunnen maken. Bovendien is dat nodig, want de maan draait sneller dan je denkt. Let er maar eens op als je je camera vastzet op een statief: vijf minuten later is de maan al uit je beeld verdwenen. Gebruik een zo laag mogelijke ISO instelling om ruis te voorkomen (ISO 100 of 200 is voldoende).

2. Kies je langste brandpuntsafstand
Als je de maan fotografeert wil je ‘m waarschijnlijk zo groot mogelijk in beeld krijgen en het eindresultaat niet teveel hoeven uitsnijden. Gebruik daarom je lens met de grootste brandpuntsafstand, 200mm is eigenlijk wel het minimum.

3. Beperk bewegingsonscherpte in je foto’s
Ondanks een kortere sluitertijd kan het geen kwaad om je camera op een statief te zetten. Zeker als je een langere brandpuntsafstand gebruikt. Mocht je het wel uit de hand moeten doen, gebruik dan een sluitertijd die gelijk is aan de 1/brandpuntsafstand van je camera (200mm à 1/200 belichting). Heb je een afstandsbediening voor je camera? Gebruik ‘m. Elk stukje bewegingsonscherpte wil je uitsluiten. Op de meeste spiegelreflexcamera’s kun je bovendien instellen dat de spiegel opklapt voor de opname, ook dit kan helpen bewegingsonscherpte te verminderen.

4. Speel met belichting
Met een heldere maan en een donkere omgeving is het contrast heel groot. Speel daarom met verschillende sluitertijden en diafragma standen. Hoe meer foto’s, hoe groter de kans dat er een goede tussen zit.

5. Neem de omgeving mee in je foto
Als je dan toch een reeks foto’s van de maan aan het maken bent, neem er dan ook een paar met de omgeving erop. Foto’s worden in de regel interessanter als ze in hun context worden geplaatst (zie de foto hieronder). Dus heb je een paar bomen, bergen of gebouwen in de verte bij een laagstaande maan, gebruik ze.

fototip maan met bomen

'Zie de maan schijnt door de bomen'. Neem de omgeving mee in je foto.

6. Varieer in maanstanden
Maak niet alleen foto’s van een volle maan, een halfvolle kan juist interessanter zijn. Bovendien krijg je vaak de mooiste plaatjes bij opkomst en ondergang. Je hebt de kans om details als kraters veel beter in beeld te krijgen dan wanneer hij hoog aan de hemel staat.

‘Net als met alle fotografie is maanfotografie een kwestie van veel proberen, je resultaten analyseren, leren en vooruit plannen. En ook in dit geval geldt: practice makes perfect’, aldus Martin.

Nou Martin, we nemen je tip graag ter harte. Volle maan vanavond, dus perfect om te oefenen! We zijn benieuwd of het jullie lukt 🙂

Meer fotografietips vind je op onze website.

Reacties