Veel mensen beginnen zo aan hun fotoboek: foto’s selecteren, programma openen, en starten maar! Maar, klein geheim: een goed fotoboek begint bij een goed idee.

Een fotoboek is een creatief proces. Ga even achterover zitten en zie het voor ogen. Wat is het kernthema? Welke kleuren zie je voor je? Wat is het verhaal achter je boek? Een fotoboek is net een boek schrijven.

Eenheid in tekst, beeld en stijl
Als je dit helder hebt, krijg je een fotoboek dat eenheid uitstraalt en waar duidelijk over nagedacht is. Dat zijn de betere boeken om doorheen te bladeren. Kijk maar eens naar professionele fotoboeken: die vormen van begin tot eind een visueel geheel en er zit vaak één thema of gedachte achter. Zie deze voorbeelden:

Alleen maar Hipstamatic foto's (één thema)

1 foto per dag (een verhaal)

Roze, roze, roze! (één stijl)

100 x
Een ander voordeel van eerst nadenken en dan beginnen, is dat je weet waar je naartoe werkt. Het voorkomt dat je je boek 100 keer opnieuw aanpast en dat je fotoboek van de hak op de tak springt qua stijl. Dat kan een leuk effect hebben, maar sterker is het als dit ook je bedoeling was.

Verdrinken
Door vantevoren een keuze te maken voor één stijl (bijv. paars is de hoofdkleur) voorkom je dat je dat je verdrinkt in alle creatieve opties in het programma en je je fotoboek 3 keer van stijl verandert. (Modern! Nee, retro! Nee, toch maar romantisch! Of, ook veelgehoord: “Bij iedere pagina ontdek ik weer wat nieuws!”) Herkenbaar?

Niet dat dat erg is, maar je fotoboek blijven aanpassen kost vooral veel tijd. Plus het is leuk om ‘n idee voor een volgend fotoboek te bewaren. Zo doen wij het althans 🙂

Hoe begin jij aan een nieuw fotoboek?

Reacties