Foto’s van anderen kunnen je enorm inspireren voor je eigen fotokunsten. En niet alleen voor je fotografie, maar ook voor je eigen fotoboek. Loop daarom eens een galerie of expositie binnen, want een expositie, dat is bijna een fotoboek in levende lijve.

Foto-expositie in Foam 2012 van Arnon Grunberg. Met een fotoverhaal vertelt hij zijn vakantie-avonturen . Ook een manier om je foto's in je boek te plaatsen?

Let maar eens op de manier waarop de foto’s gepresenteerd worden. Het is net een fotoboek.

• Wat is de kleur van de muur (Zwart? Grijs? En wat doet dat met de foto’s?). Dit is zeg maar de ‘achtergrondkleur’ van je fotoboek.
• Hoe hangen de foto’s aan de muur? (Los en groot? Als groepjes bij elkaar in een vorm? Zie foto hierboven). Dit is de ‘lay-out’ van je fotoboek.
• Welke foto’s hangen naast elkaar? (Een portret naast een statisch gebouw? Een close-up naast een weids landschap? Een knalrode foto naast een knalblauwe foto?). Dit is je fotoselectie in je fotoboek.

Over al deze punten wordt bij een expositie lang nagedacht om de foto’s optimaal tot hun recht te laten komen. Laat je niet afleiden door de gedachte ‘zo mooi kan ik nooit fotograferen’ (mocht je daar al last van hebben). Doe vooral ideeën op!

Moraal van dit verhaal: je laten inspireren door kunst is altijd goed. Het maakt dat gedeelte in je hoofd wakker waar het om gaat: durf vrij te denken, te experimenteren en maak via je fotoboek een kunstwerk van je eigen leven. Bijvoorbeeld 🙂

Reacties