Nederland (ofwel festivalland) staat bekend als land waar de meeste festivals georganiseerd worden. En we zitten nu midden in het hoogseizoen. Tijd voor wat foto ideeën dus! Of je nu wilt oefenen in concertfotografie of gewoon graag mooie foto’s maakt, met deze tips leg jij een festival en de feestjes prachtig vast.

1. Verdiep je in het festival

Zoek online wat festivalinfo op, zoals de line-up en de locatie. Natuurlijk is de weersverwachting ook niet geheel onbelangrijk. En als je dan toch bezig bent kun je meteen even op internet zoeken naar mooie festivalfoto’s, misschien kom je wel op leuke ideeën!

2. Zorg dat je op tijd bent

Als je er vroeg bij bent kun je alvast de omgeving verkennen. Dan heb je meteen de gelegenheid om foto’s maken van de opbouw van het festival. Mensen die hun tentjes opzetten en zichzelf in festival outfit steken, de opbouwende feeststemming en het opzetten van de podia zijn leuke momenten om vast te leggen.

3. De juiste camera

Tijdens een festival kun je allerlei foto’s maken, van overzichtsfoto’s van het festival tot close-ups van mensen. Met de camera van je smartphone kom je natuurlijk al een heel eind, maar als je van plan bent om ook foto’s te maken van de artiesten die op het podium staan, neem dan ook een goede zoomlens mee.

4. Kies de juiste sluitertijd

Op festivals wordt natuurlijk volop gedanst en bewogen en foto’s van feestjes maken kan natuurlijk lastig zijn. Wil je een scherpe foto van een enthousiaste mensenmassa, zet dat de sluitertijd van je camera wat sneller. Wil je juist meer sfeer in je foto’s en de schemering of de bewegende lampjes vastleggen, ga dan voor een lange sluitertijd.

5. Zoek opvallende onderwerpen

Op festivals zie je de meest creatieve mensen rondlopen. Blijf goed om je heen kijken en maak foto’s van expressieve maskers, t-shirts met grappige uitspraken erop, verklede mensen en opvallende objecten. Zoom in op enthousiaste personen en maak overzichtsfoto’s van het gehele publiek. Misschien is er ook een theatertent. Daar zijn vaak ook opvallende mensen en onderwerpen te vinden. Met zoveel afwisselende foto’s kun je een superleuk fotoboek vullen!

6. Wees niet bang

Op vreemden afstappen blijft voor sommigen een beetje eng. Maar juist op festivals hoef je daar niet bang voor te zijn. Door hun enthousiasme vinden veel mensen het niet erg om op de foto te gaan. Als je zelf relaxed en vrolijk bent, zullen velen het juist leuk vinden!

7. Het zit ‘m in de kleine dingen

Vergeet de kleine details niet van een festival. Zij maken het festival en juist aan de hand van de details herinner je je later het festival extra levendig. Maak bijvoorbeeld een foto van het eten wat je op hebt tijdens het festival, van die ene gebroken tentstok of van je muntjes!

8. De omgeving is je beste vriend

De omgeving van een festival is vaak al uniek. Maak bijvoorbeeld eens foto’s door het gras heen en maak daarbij gebruik van scherpte-dieptewerking voor een kunstzinnig effect. Of maak juist een foto van de houten planken in de grote tenten om je later weer helemaal terug te wanen.

9.Meteen aan de slag

Download onze smartphone app als je op het festival of op de weg terug alvast lekker aan de slag wil gaan met je foto’s. Verzamel ze in een fotoboekje en bestel een paar extra exemplaren voor de mensen die mee waren als een leuke herinnering aan een mooi festival.

10. Genieten!

De belangrijkste tip is misschien wel: genieten! Breng dus niet de hele dag achter je camera door, maar proef de sfeer en bekijk de mensen om je heen.

Veel plezier met fotograferen en geniet van het festival!

Reacties