Herinneringen aan je jeugd. De straat waar je leerde fietsen, de balspelletjes tegen de muur, de boom waar je de eerste kus kreeg. Gery maakte een prachtig fotoboek van haar geboortedorp Lienden. Een waar inkijkje in het verleden, een jaren vijftig film waar je je kort in waant. Waarom maakte Gery dit boek en waar haalde ze die prachtige  -bijna ansichtkaartachtige – foto’s vandaan?

Gery, wat een mooi boek. Wat was de reden hiertoe?
Het is een fotoboek van mijn geboortedorp Lienden, een dorp in de Betuwe, van 1957-1970. Het is gemaakt met foto`s die mijn ouders hebben gechoten. Ik ben ze hier erg dankbaar voor. M`n vader heeft daar veel werk van gemaakt en er tekstjes bij geschreven. Die liefhebberij heb ik denk ik van m`n vader geërfd!

Heb je al veel fotoboeken gemaakt?
Dit was het eerste boek. Ik maakte het een half jaar terug. Ik vond ‘m zó mooi geworden, dat het me lekker maakte om een tweede boek te maken. Die is nog mooier geworden dan ik had verwacht. Oefening baart dus kunst!

Dat tweede boek, waar ging dat over?
Ik heb een fotoboek van mezelf gemaakt, als cadeau voor mezelf omdat ik jarig was! De titel was ‘Gery 6 mei 1957’. Volgend boek misschien van m`n kinderen of kleinkinderen?

Wat vind je het leukst aan fotoboeken maken?
Het belangrijkst vind ik dat je je momenten herbeleeft. En om het zo mooi mogelijk te krijgen, ik kan mijn creativiteit er in kwijt. Het is best wat werk om alles perfect passend te maken. Maar o, wat een goed gevoel heb je daarna!

Een fotoboek straalt gezelligheid uit. Samen kijken met vriendinnen en of familie met `t boek op schoot, heerlijk!

Is er een achtergrond of effect dat je favoriet is?
Bij oude zwart/wit foto`s vind ik een grijze, ietwat donkere achtergrond het mooist. De achtergrond moet niet te druk zijn, zodat de foto kan opvallen. Met een rustige achtergrond komt een foto het best tot z’n recht.

Hoe ben je met albelli in contact gekomen?
Ik wilde al heel graag een fotoboek maken en dat ooit tegen m`n zoon gezegd, waarop hij de naam albelli noemde. Natuurlijk gelijk opgezocht op de pc!

Nog leuke tips voor andere fotoboekmakers?
Fotografietips heb ik eigenlijk niet echt. Jullie hebben zoveel mogelijkheden, echt geweldig!

Beste Gery, zeer veel dank voor het delen van je mooie boek! Het doet iedereen vast mijmeren over vroeger….

Reacties