Vakantietijd, dus tijd voor een vakantieboek in deze rubriek Het fotoboek van. Reis mee met Jessica en haar vriendin in de TransMongolië-Express. 6 weken lang Azië, 2000 foto’s als resultaat (ná selectie). Door de indeling van het boek lijkt het net of je zelf de tussenstops maakt. Leuk gebruik gemaakt van titelbladen en lettertypes. Laat je inspireren door de magische beelden van dit werelddeel!

1.    Hey Jessica, vanwaar dit fotoboek?
In de zomer van 2010 zijn een vriendin en ik vanuit Moskou naar Beijing getjoekt. Het was een fantastische reis die we voor een groot gedeelte door de lens van onze camera’s hebben beleefd. Met duizenden foto’s als resultaat.

Al deze foto’s stonden te springen om van mijn laptop gehaald te worden… Een fotoverhaal uitgeprint in handen is zó veel meer dan als foto op je pc, met een onmogelijke naam, ergens weggestopt in het mapje ‘foto’s 2010’ van het mapje ‘vakantiefoto’s’  in het mapje ‘afbeeldingen’ staat…

Als ik door mijn boeken blader hoor ik stiekem weer het ‘kedeng kedeng’ van de express, voel ik opnieuw het gehobbel van het paardrijden in Mongolië, en proef ik weer die overheerlijke Chinese keuken…

2.    Hoe kwam je tot deze indeling van je boek?
Proberen, proberen en nog eens proberen. Compromissen sluiten met jezelf. Stiekem wil je ál je foto’s paginagroot… Ook wil je foto’s -die bij elkaar horen- bij elkaar houden vanwege de logica in de verhaallijn. Daar hebben bij mij nog best wat uurtjes in gezeten. Ik heb de boeken wel 1000 x aangepast 50 x overgekeken voordat ik op de verzendknop drukte. En zelfs toen durfde ik nog niet te kijken toen ik drukte.

Iedere  bezochte stad start met een eigen ‘titelblad’. Dat geeft het boek een mooi ritme en opbouw.

Vervolgens een kleine 5 dagen in spanning. En dan de sensatie bij het uitpakken. Ik leek wel een klein kind met een Sinterklaascadeau! Ik denk dat ik de boeken diezelfde avond wel 7 á 8 keer heb opgepakt en van top tot teen heb bekeken…

3.    Enig idee wat je volgende fotoboek wordt?
Ik heb nog zó veel foto’s op mijn laptop staan die bijna in de vergetelheid raakten, dat ik snel gebruik heb gemaakt van een waardebonactie. Fantastisch, die acties van albelli!

4.    Heb je een favoriet effect in het programma?
Het meest gebruik ik een simpel wit kadertje op mijn foto’s. Of een schaduweffect. Hiermee accentueer ik de scheiding tussen foto en achtergrond. Ik houd van symmetrie en overgang.

Verder ben ik helemaal weg van het maken van fotowaaiers en foto als achtergrond. Deze laatste maak ik dan een beetje transparant, en plaats daarna dezelfde foto – niet transparant – er met een wit kader overheen. Zoom dan de foto zó in, dat deze gelijk overloopt met je achtergrond. Zie dit voorbeeld:

Op de rechterpagina loopt de foto precies door in de achtergrondfoto.

5.    Wat vind je het leukst aan fotoboeken maken?
Kennen jullie die scene uit Harry Potter and the Chamber of Secrets waarbij Harry het dagboek van Tom Riddle opent en letterlijk hierin wordt opgezogen?? Nou, dát heb ik dus ook bij mijn fotoboeken van onze fantastische reis!

Met het selecteren van de duizenden foto’s en het maken van het fotoboek stond ik na thuiskomst met één voet nog op de Chinese Muur… Ook als ik nu trots mijn boeken laat zien aan familie en vrienden blijf ik “OH JA dat was … !” roepen.

6. Hoe kwam je bij albelli terecht?
Ik heb gekeken naar de software met de beste mogelijkheden. Andere programma’s hadden misschien meer mogelijkheden, maar ik heb liever minder waar veel aandacht aan wordt besteed (kwaliteit) dan méér voor mindere kwaliteit. Trouwens, inmiddels zijn er in het nieuwe albelli fotoboekprogramma al wat meer opmaakextra’s en is de kwaliteit nog steeds goed!

Onze reis was de eerste keer dat ik überhaupt een fotoboek maakte… vandaar dat ik ook nog zoveel foto’s op mijn laptop heb staan die denkbeeldig aan het vervagen zijn…

7.    Heb je nog een leuke tip?
Gebruik hier en daar ook eens wat plaatjes die geen foto’s zijn. Bijvoorbeeld een foto van een ansichtkaart. Dit heb ik een aantal keer gedaan. Kreeg ik hele leuke reacties op.


Hier  gebruikte Jessica een plaatje uit Suske en Wiske. Daarmee maak je je fotoboek afwisselend en interessant om door te bladeren.

Je kan ook dezelfde foto tweemaal gebruiken. Dan zoom je op één van de twee foto’s op een bepaald object of persoon heel erg in. Je krijgt dat direct een totaal andere foto! Niemand die door zal hebben dat je twee dezelfde foto’s hebt gebruikt.

Jessica heeft ook een tweede fotoboek van haar reis gemaakt. Misschien wil ze dat ook wel delen. Laat dan een comment achter!

Reacties