Het was vooral het verhaal dat ons direct aangreep: Anja maakte van de beademingscanules van een vriend een kunstwerk. Het werd een beeldje genaamd ‘On Second Glance’. Het hele proces, van ontwerp tot eindresultaat, bundelde Anja in dit boek. Een kunstzinnig fotoverhaal achter een ontroerend initiatief!Beste Anja, wat was de reden van dit fotoboek?

Een vriend van me, die aan de beademingsapparatuur zit, vroeg me om van zijn canules een bijzonder kunstwerk te maken. Van deze canules (een soort hol buisje van zilver) heb ik een beeldje gemaakt, genaamd ‘On second glance’.

Ik heb het hele proces, van ontwerp tot het uiteindelijke beeldje, vastgelegd in een albelli fotoboek. Zo had iedereen tijdens de uitreiking ervan het verhaal bij de hand.

Hoe ontstond je idee voor dit beeldje?
Dat ontstond toen ik bij de gieterij foto’s stond te maken. De canules werden daar gesmolten en gegoten. Ik zag de verschillende stappen en dacht: zo’n mooi transformatieproces, hoe kan ik dat overbrengen? Dat is het thema van het boekje geworden.

Hoe heb je je boek opgemaakt?
Ik wilde niet te veel tekst gebruiken, en ben daarom in de opmaakmogelijkheden van het albelli fotoboekprogramma gedoken. Ik heb veel uitgeprobeerd. Het is een combinatie geworden van Photoshop en jullie programma. Bijvoorbeeld op deze 2 pagina’s:

Anja gorissen pagina 2Deze foto is bewerkt met Photoshop (‘posterize effect’). De tape is een kader uit de categorie ‘Basics’ in het fotoboekprogramma.

Anja gorissen pagina 1Dit is een bewerkte foto, met een polaroidkader uit de categorie ‘Vakantie-zomer’.

Geen computerkunstjes
Ik wilde veel variatie in de vormgeving, maar wilde geen fotoboek vol ‘samengepropte computerkunstjes’. Het was zoeken tot het ‘klikte’. Soms ging er ook wat mis, maar dat leverde vaak juist weer verrassende resultaten op. Het boekje is heel goed ontvangen en ik was aangenaam verrast toen jullie het op jullie blog wilden plaatsen.

Je bent kunstenaar. Heb je nog andere fotoboeken gemaakt?
Ik heb onlangs een ‘prentenboekje‘ gemaakt over een avontuurlijke caravan die een wonderlijke reis maakt. Deze caravan tekende mijn zoon op 4-jarige leeftijd.

Anja Gorissen prentenboek
Prentenboek met als basis tekening 4-jarige zoon. Achtergronden zijn van Anja.

In dit prentenboek combineer ik het losse en frisse van zijn tekeningen met zelfgemaakte achtergronden (‘behangetjes’). Met elk boek kun je weer een nieuwe belevingswereld oproepen, dat is er zo mooi aan.

Heb je nog tips?
Start met wat jouw aanspreekt en inspireert. Het leuke van fotoboeken maken is dat jij de regie hebt en er dus ook je persoonlijke stempel op kunt drukken. Uit de voorbeeldfotoboeken valt veel te halen. Laat je er niet al te veel door intimideren, begin gewoon ergens!

En feedback helpt. Met de online versie van je fotoboek is het makkelijk om je boek met anderen te delen. Laat hieronder in de reacties weten wat je van dit boek vindt!

Meer werk van Anja kun je bekijken op www.anthe-art.nl.

 

 

 

Reacties