Via meerdere kanalen bereikte het prachtige fotoboek van Simone Scholtens ons. Simone is professioneel fotografe en zij heeft haar fotoboek, dat gewoon in de winkel te koop is, bij albelli gemaakt. Simone is een van de vele fotografen die bij ons haar boeken maakt. Een paar vragen over dit schitterende werk!

1. Wat was de reden voor dit fotoboek?
Aan de hand van mijn reiservaringen in de Poolgebieden heb ik 5 jaar geleden al een duurzaamheidsproject bedacht. Door middel van exposities met foto’s van de Pool wil ik het publiek laten nadenken over de schoonheid van de natuur. Ik had toen alleen nog een website.

Nu door het maken van het eerste fotoboek, maak ik het ook tastbaar, dat mensen de beelden in hun hand kunnen houden. Ik merk dat het maken van een boek een extra dimensie aan de exposities geeft.

Doordat ik bij albelli een fotoboek laat maken, heb ik eigenlijk geen uitgever nodig. Het is heel modern, ‘printing on demand’, zoals dat heet. Op mijn boek heb ik tot op heden bijzonder veel positieve reacties gehad. De kwaliteit wordt als heel goed ervaren. Zeker omdat ik de foto’s op hoogglans heb laten afdrukken krijg je een extra dimensie met de reflectie van het ijs.

2. Waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik ben gaan sleutelen met de lay-out, en heb ook een dummie-versie in matafwerking gemaakt. Een paar goede vrienden heb ik om feedback gevraagd, het was per slot mijn eerste fotoboek. Ik ben van beroep geen vormgever, dus ik ben vooral op mijn gevoel afgegaan wat ik het mooist vond qua kleur en compositie. Ook vond ik het erg mooi om met dubbele pagina’s te werken, sommige beelden komen daardoor veel beter tot hun recht.

Simone-scholtes-groenland-fotoboek1

Ook komen door de publicatie van het boek, sommige details van de foto’s beter tot hun recht. En het leukst is, iedere kijker ziet er zijn “eigen ding” in, heeft zijn of haar eigen associaties.

3. Wat wordt je volgende fotoboek?
Recent heb ik in het Haags Gemeentemuseum mijn serie over de Inuit in Groenland laten zien. Hierbij had ik een afwisseling gemaakt tussen jonge en oude mensen, en modern en traditioneel. Daarnaast heb ik nog een aantal series van Antartica en Spitsbergen liggen, waar ik mee aan de slag ga. Deze heb ik nog in het analoge tijdperk gemaakt, dus ga ik de beelden eerst omzetten in digitale bestanden.

4. Wat is je favoriete achtergrond, sjabloon of effect in het fotoboekprogramma?
Ik ben minder fan van sjablonen. Puurheid vind ik het mooist. Liefst zwarte achtergrond, zodat de beelden goed tot hun recht komen.

5. Wat vindt je het leukst aan fotoboeken maken?
Je kan al je creativiteit hierin kwijt, ik vond het erg leuk om te doen, veel leuker en makkelijker dan ik dacht. Het vraagt ook weer om ander soort vaardigheden en een stuk reflectie op je eigen fotowerk.

6. Hoe ben je met albelli in contact gekomen?
Ik had al wel eens over albelli gehoord en gelezen. Een van de albelli-mensen zag dat ik een expositie in Groningen had. Hij was heel enthousiast over mijn foto’s en door hem ben ik met het albelli fotoboekprogramma gaan werken. Ik had al heel vaak overwogen om een digitaal fotoboek te maken. Nu ik het een keer gedaan heb, en over de drempel heen ben, vind ik het erg leuk om te doen.

7. Heb je nog een leuke tip voor andere fotoboekmakers?
Neem veel tijd om goede foto’s te maken, ga door op je specialisme, maak de foto’s die je het leukst vindt. Al mijn foto’s zijn puur natuur. Ik doe helemaal niets met Photoshop.

Sommige mensen kunnen dat niet geloven, die zijn al helemaal gedeprogrammeerd dat alles gephotoshopt moet zijn. Voor mij is het juist het meest spannend om unieke beelden te vinden en te zien. Leren kijken en observeren. Zeker de foto’s en beelden van ijs. Wat je vandaag ziet is er morgen niet meer. Of het ijs, danwel het landschap heeft weer een hele andere vorm. Het geeft de schoonheid en de relativiteit van het leven aan.

———
Wil je deze foto’s in het echt zien? Simone Scholtens exposeert tot 30 april 2011 bij boekhandel Selexyz & Scheltema te Amsterdam. Haar fotoboek is daar ook te koop, voor € 18,95 voor een A5-formaat en €29,95 voor A4-formaat. Zeker gaan kijken!
——————————————————————————————————————-

Simone Scholtens is de eerste albelli klant in onze nieuwe rubriek ‘Het fotoboek van…”. In deze rubriek gaan we mooie, ontroerende en/of bijzondere fotoboeken in het zonnetje zetten. De komende weken zul je dus nog meer boeken van klanten zien met een paar vragen over het boek. Wil je ook in aanmerking komen voor deze rubriek? Geef je dan op via blog@albelli.nl

Zet ook jouw fotoboek online.

Reacties