Onze designer Paula (in het geheim uitgeroepen tot beste bakker OOIT) neemt altijd iets lekkers voor ons mee. Vandaag vroegen we haar of ze haar favoriete kerstkoekjesrecept met ons wilde delen – haar eigen versie van Duitse kerstkaneelsterren. Deze heerlijke hapjes zijn een leuk kerstcadeau en ook nog eens mooi als kerstdecoratie in voorbereiding naar de feestdagen!

Bekijk onze video en lees de instructies hieronder. En heb jij mooie foodfoto’s, deel ze dan met ons op Instagram met #albelliadvent.

Wat heb je nodig:

 • 250g amandelmeel (Of een ander type notenmeel. In Duitsland heb je bijvoorbeeld hazelnootmeel. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon je favoriete noten pakken en deze fijnmalen.);
 • 3 theelepels cacao;
 • 1 theelepel kaneel;
 • 100g poedersuiker + 50g extra voor het glazuur;
 • 1 eiwit + een half eiwit voor het glazuur;
 • 3 theelepels sinaasappelsap – als je onbespoten sinaasappels hebt, kun je i.p.v. het sap ook de schil van 1 sinaasappel gebruiken.

kerstkoekjes-ingredienten

Instructies:

 1. Mix het amandelmeel, het poedersuiker, de cacao, het kaneel en de sinaasappelsap / sinaasappelschil.
 2. Voeg 1 eiwit toe en kneed het totdat het een mooi vast deeg is.
 3. Rol het deeg uit tussen twee stukken folie (uitrollen in een plasticzakje werkt ook goed). Zorg ervoor dat het deeg 0,5 – 1 cm dik is.
 4. Snijd het in leuke vormpjes (sterretjes is de traditionele vorm) en leg de koekjes op een bakplaat bedekt met bakpapier.
 5. Klop 50g poedersuiker met een half eiwit (als je een elektrische mixer hebt, mix het 5 minuten, totdat het lobbig, licht en schuimend is. Zo kun je er makkelijker mee werken).
 6. Smeer het glazuur op de koekjes (niet te dun).
 7. Bak de koekjes 10-15 minuten op 150°C (zorg ervoor dat de eiwit topping niet bruin wordt).

kerstkoekjes-deeg

4 tips om te pronken met je koekjes op Instagram

Nu die heerlijke kerstkoekjes af zijn, wil je ze natuurlijk showen. We hebben een aantal tips voor je om je zelfgemaakte koekjes met trots te presenteren en te fotograferen:

 1. Positioneer je koekjes en een paar keukenattributen zo dat ze perfect passen in het klassieke vierkantje van Instagram. Draai je telefoon en volg de regel van derden door je koekjes iets naar links/rechts van het midden te plaatsen. Als je wat ruimte laat aan de zijkanten van je presenteerbord, en het dus niet in het midden plaatst, krijg je een interessantere compositie.
 2. Gebruik het mooiste licht en de juiste focus.
  • Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht, dat maakt de foto en je koekjes mooier. Vermijd het gebruik van een flitser om de natuurlijke kleur van je koekjes te showen.
  • Kies een focuspunt door op het scherm van je telefoon te tikken. Zo zorg je ervoor dat de koekjes duidelijk zijn en je alle details ziet.
 3. Maak foto’s vanuit vogelperspectief (Dit is de handigste manier van fotograferen met je iPhone en ook super populair op Instagram).
 4. Bewerk je foto, maar doe het niet te veel.
  • Door het contrast en de helderheid aan de passen kun je je foto’s net iets extra’s geven. Dus probeer een aantal basisbewerkingen voordat je los gaat met Instagram filters.

Ben je dol op bakken? Waarom maak je dan niet een fotoboek met je beste recepten? Superleuk als aandenken voor familie en vrienden. Zo kunnen jullie blijven genieten van al die heerlijke recepten. Het is ook het perfecte cadeau om anderen te inspireren.

Tot de volgende keer,

Het albelli team

Reacties