Inmiddels is de #mijnalbelli wedstrijd alweer 2 maanden bezig en er zijn al veel inzendingen binnengekomen. Fotoboeken, wanddecoratie, fotoafdrukken, kalenders en mokken, we vinden het ontzettend leuk om al die mooie creaties te zien. Het is inspirerend voor ons en voor al onze klanten! Vandaag zetten we graag de eerste maandwinnaar van de #mijnalbelli wedstrijd in het zonnetje: Anne-Marie.
mi
Wat heeft je geïnspireerd om een albelli product te maken?
Ik had een foto-achterstand van acht(!) jaar en sinds we zijn overgestapt op digitale camera’s wist ik gewoon niet meer waar ik moest beginnen. Ik had bijna 25.000 foto’s! Na het overlijden van mijn moeder, die tot het láátste moment fanatiek in de weer is geweest met haar foto’s, heb ik het van haar overgenomen. Dit was voor mij een goede manier om haar overlijden te verwerken.

Was het een cadeautje voor iemand of gewoon voor jezelf?
Ik had al wel wat fotoboeken gemaakt voor speciale gelegenheden, zoals bij huwelijksjubilea als cadeau voor de familie. Als inspiratie gebruikte ik daarvoor het voorbeeld van het prachtige stamboomboek op de website van albelli. Toen ben ik fan geworden.

Kun je iets meer vertellen over de foto’s in je fotoboek?
Met je smartphone maak je tegenwoordig ontzettend veel foto’s van gekke momenten. Ik heb al die gekke kiekjes verzameld en bij elkaar gezet en ben daarna helemaal losgegaan met clipart. Veel van de pagina’s geven daardoor een écht kijkje in mijn dagelijkse leven. De foto’s zien er nu misschien heel gewoon uit, maar als je dat over 10 of 20 jaar terugziet zijn juist die foto’s heel bijzonder. .

Bijzondere pagina’s in het fotoboek van Anne-Marie

Was dit het eerste albelli product dat je gemaakt hebt? Zo nee, wat heb je nog meer gemaakt?
Ik heb een stuk of negen jaarboeken gemaakt. En nog vijf vakantieboeken en twee jubilea-boeken.

Wat vind je goed aan het albelli fotoprogramma?
Er zijn meer mogelijkheden qua opmaak dan in andere programma’s. De opmaakopties zoals achtergronden, sjablonen, kaders en clipart zijn geweldig er is zoveel keus! Verder vind ik het ook fijn dat je je eigen ontwerpen kunt opslaan en opnieuw kunt gebruiken.

Welke speciale ontwerpopties heb je gebruikt bij het creëren van jouw fotoboek? Zoals clip arts, achtergrond etc.
Ik laat me graag inspireren door de voorbeelden op albelli.nl. Hoe je pagina’s mooi kunt vormgeven en hoe je de kaders, cliparts en achtergronden kunt gebruiken. Daar maak ik dan mijn eigen versie van. Ik zag bijvoorbeeld een verzamelboekje van kindertekeningen. Dat vond ik een goed idee! In plaats van tekeningen in een doos te doen, waar niemand ooit nog naar omkijkt, maak ik nu van elke tekening een foto. Van die foto’s maak ik in albelli een prikbord na zoals je dat normaal thuis in je keuken hebt hangen. Echt heel gaaf. Door de kaders te gebruiken van gekreukeld papier, omhoogkomende hoekjes, de pins en plakkers lijkt het net echt! Een hele leuke manier om de kunstwerken van je kinderen ieder jaar een blijvende plek te geven.

Hoe lang deed je erover om het fotoboek te maken?
Het kostte wel even, maar ik ben dan ook wel heel precies. De voorbereiding is best veel werk. Ik bewaar mijn foto’s op jaar en doe ze in mappen per maand en dan begin ik bij januari. Van de gemiddeld 250 foto’s per map komen er slechts 25 in het boek. Vervolgens ga ik los op de vormgeving en een mooie kaft.

De cover van het fotoboek van Anne-Marie

Vind je het leuk om foto’s in je huis te laten zien? Zo ja, op welke manier doe je dat?
Ik heb mijn fotoboeken in de woonkamer staan in een open kistje. De kinderen pakken er regelmatig eentje om in te bladeren. Heel leuk! In mijn omgeving zijn ze jaloers dat ik alles per jaar zo mooi bij elkaar heb bewaard. Dan zie je pas hoeveel er gebeurt in een jaar.

Waar haal je inspiratie vandaan voor het maken van foto’s?
Als ik iets liefs, grappigs of moois zie, fotografeer ik dat. Met allerlei soorten camera’s. Ik wil het moment pakken. Met de vormgeving in albelli kan ik dat ook nog eens extra uitlichten. Daar word ik heel blij van.

Wat zijn jouw favoriete onderwerpen, personen of momenten om foto’s van te maken en waarom?
Ik fotografeer mijn dierbaren het liefst als ze het zelf niet door hebben. De echte momenten. Verder hebben wij de afscheidsdienst van mijn moeder laten fotograferen door een echte fotograaf. Daar zijn we zo blij mee! We hebben er een heel mooi afscheidsalbum van gemaakt. Eigenlijk vreemd dat dit niet zo gebruikelijk is, zoals bij huwelijken en geboortes. Het hoort bij het leven en zo’n afscheid organiseer je met veel liefde en zorg, maar je beleeft het in een (verdrietige) roes. Ik ben dan ook blij dat we die foto’s en dat mooie boek hebben. Ik gun andere mensen dat ook.

Waarmee maak je meestal je foto’s: een fotocamera of je telefoon? En waarom?
Ik heb een smartphone, een compact camera en een ‘grote’ camera. Voor elke gelegenheid gebruik ik weer een andere. En ik knip een eind weg. De pareltjes pik ik eruit. Ik fotografeer ook vaak details. Die vertellen het verhaal.

Ben je van plan om nog meer fotoproducten te gaan maken?
Ja, het jaaralbum 2016. Ik hou het nu wel bij.

Wat ga je maken met de gewonnen waardebon?
Het jaarboek. Maar misschien doe ik wel een keer een heel ander product, zoals een kalender of iets voor aan de muur.

Ben je van plan om foto’s van jouw fotoproduct te blijven delen, zodat je anderen kunt inspireren?
Ik ben al lang een ambassadeur van albelli. Naast een prachtig en creatief product werken bij albelli ook nog eens goede mensen. Ik kon een link naar een digitaal fotoboek van járen geleden niet meer vinden. Het was van een oud account. Ik wist niks meer, zelfs geen e-mailadres. albelli is voor me blijven zoeken in hun systeem en uiteindelijk hebben ze het gevonden. Echt super! Ook klachten, zoals een scheurtje in de kaft, worden netjes opgelost. En ik had een keer dat een foto weg was gevallen. Er zat een fout in het fotobestand. De persen werden gestopt, zodat ik de fout kon herstellen. Top! Ik vind het ook terecht dat albelli door de consumentenbond als beste is beoordeeld.

Anne-Marie tijdens haar rondleiding op het hoofdkantoor met marketingmanager Bart.

Tot slot, heb je tips voor anderen die een fotoboek willen maken?
Doe nou eens wat met al die digitale foto’s op je computer! Gewoon beginnen.

Heb jij ook een albelli product gemaakt? Deel jouw favoriete creatie op Instagram of Facebook met #mijnalbelli of upload hem in de galerij. Hiermee inspireer je andere mensen om ook een mooi fotoproduct te creëren én maak je kans op een waardebon t.w.v. €50.

Reacties