Een fotoboek met reis- en familiefoto's dat open op een tafel ligt, met de hand van een vrouw die door het boek bladert.

Zit jouw 2018 vol met geweldige herinneringen? Beleef je favoriete momenten opnieuw door een albelli jaarboek te maken. En als je jaar zo vol zit dat je niet weet waar je moet beginnen, volgen hier enkele tips om je fotoboek van begin tot eind te ontwerpen.

Kies een omslagfoto

Drie jaarboeken van 2018 op een tafelblad van kurk. Eén boek heeft twee mensen op de voorkant die elkaar omhelzen op het strand, een andere is open met een winters fotosjabloon over twee foto's in het boek.

Je jaarboek komt in huis te liggen, dus maak er iets moois van. Je verhaal begint bij de omslag, dus kies een foto die het thema van je boek weergeeft. Is het een familieboek, plaats dan je favoriete groepsfoto op de omslag. Of plaats de eerste foto van je kleintje op de voorkant van een babyboek. We hebben ook een aantal creatieve jaarboekthema’s om je foto’s te bundelen, als je wat extra ideeën nodig hebt om je op weg te helpen.

Een andere tip voor je omslagontwerp: voor een extra creatief tintje voeg je het 2018 fotosjabloon toe aan je omslag. De linnen kaft met het jaar erop afgedrukt blijft natuurlijk ook leuk.

Kies de volgorde van je boek

Een open fotoboek op een houten tafelblad. De foto's in het fotoboek bevatten allemaal dezelfde rode tinten, zoals een kind met een rode jas en een foto van rode bessen in de sneeuw.

Het ordenen van foto’s van een heel jaar kan lastig zijn. Maar als je een chronologisch jaarboek wilt maken, hebben we enkele tips voor het ordenen van foto’s en je bestanden op te ruimen. Wanneer je foto’s eenmaal geordend zijn, kun je ze als een tijdlijn in je fotoboek plaatsen.

Als je de foto’s niet chronologisch wilt ordenen, kunt je ze ook op kleur of thema indelen. Je kunt foto’s met dezelfde tinten samen plaatsen, of een deel met alle vakantiefoto’s maken.

Je kunt ook delen van je fotoboek wijden aan de mensen die het jaar geweldig hebben gemaakt. Waarom plaats je alle foto’s van je ouders niet bij elkaar en maak je een apart deel met je favoriete foto’s van je vrienden?

Ga creatief aan de slag met onze ontwerpfuncties

Een fotoboek open op een bed, vol met foto's van een familie op een strand, met "strandmomenten 2018' en illustraties van golven op de pagina.

Onze interne illustratoren hebben vorig jaar honderden nieuwe ontwerpen gemaakt om je te helpen je fotoboeken persoonlijk te maken. Ga creatief aan de slag met clip-art, achtergronden, sjablonen en kaders om je jaarboek uniek te maken.

Voeg herinneringen toe aan je jaarboek

Twee fotoboeken op een houten oppervlak. Eén is open en heeft familiefoto's van een skivakantie en een gescand vliegticket op de pagina.

Je jaarboek hoeft niet alleen maar foto’s te bevatten; je kunt ook herinneringen toevoegen die je gedurende het jaar hebt verzameld. Alle vliegtickets en kaarten van je laatste avontuur staan geweldig ingescand in een reisfotoboek. Met kaartjes van de festivals die je dit jaar hebt bezocht, kun je terugkijken op een geweldig jaar vol livemuziek. Hebben jullie elkaar het jawoord gegeven in 2018? Scan dan bijvoorbeeld je trouwkaart en tafelindeling in.

Om je op weg te helpen, hebben we ook tips voor het scannen van je foto’s en herinneringen.

Schrijf een inleiding voor elk deel van je fotoboek

Een vrouw die een fotoboek open vasthoudt. Er staat een foto van een lachende baby op de ene pagina van het boek en een korte tekst op de pagina ernaast.

Een korte inleiding voor elke maand of elk deel van je jaarboek is een geweldige manier om je hoogtepunten samen te vatten. Je kunt een kleine alinea schrijven waarin je uitlegt waar je bent geweest en wat je hebt gedaan. Dit voegt extra kleur toe aan je verhaal.

Voeg citaten toe

Een fotoboek open op een rieten stoel buiten, met een surffoto op één pagina en songtekst op de linkerpagina met illustraties van golven en muzieknoten.

Ben je gek op een inspirerend citaat, of is er een liedje dat je jaar samenvat? Je kunt citaten of songteksten naast je foto’s plaatsen.

Laat je foto’s het verhaal vertellen

Een fotoboek open tegen een roze achtergrond, met een raster van familievakantiefoto's op de linkerpagina en een grote familiefoto op de rechterpagina.

Laat je liever je foto’s het verhaal vertellen? Dan hebben we vele indelingen voor je om mee te experimenteren. Je kunt gaan voor een informele mozaïekstijl met veel gezellige familiefoto’s of een pagina met indeling voor één enkele foto om een schitterende landschapsfoto te laten zien.

Rond het geheel af

Een platliggen premium fotoboek met een grote familiefoto doorlopend op twee pagina's en 2018 verticaal ernaast geschreven.

Een geweldige manier om je jaarboek af te ronden is door terug te kijken op jouw 2018 in cijfers. Je kunt een pagina maken met het aantal landen waar je bent geweest, de concerten die je hebt bezocht of alle nieuwe woorden die je kleintje dit jaar heeft geleerd.

We hopen dat we je een aantal ideeën hebben gegeven zodat aan de slag kunt met je jaarboek. Begin met het maken van je fotoboek en vier jouw 2018 in stijl.

Maak je eigen jaarboek

We vinden het geweldig om je jaarboek-creaties te zien. Deel ze met ons door #albelli te gebruiken of geef je vrienden wat fotoboek-tips door te klikken op de onderstaande icoontjes en deze blog op sociale media te delen.

Reacties