Fotografie in het donker

Of je nu een geweldige fotograaf bent of af en toe foto’s maakt, fotograferen in het donker is best lastig. Weinig licht kan zorgen voor vage, korrelige en te donkere foto’s. Maar je hoeft niet bang te zijn! Als je het eenmaal door hebt, kun je ‘s nachts de meest magische foto’s maken. Bekijk onze tips en leg de mooiste momenten in het donker prachtig vast.

1. Wees voorbereid voor de zonsondergang
Misschien een voor de hand liggende tip, maar zeker niet onbelangrijk: zorg dat je klaar bent voor het donker! Staan je spullen klaar? Heb je de camera goed ingesteld en heb je geoefend? Straks is het misschien zo donker dat je de knopjes op je camera niet eens kunt zien. Ook al is er wel wat licht, zoals in een nachtclub of bij een concert, het is altijd handig voorbereid te zijn.

Fotografie in het donker

2. Wel of geen flits?
De makkelijkste manier om in het donker een foto te maken is door de flits te gebruiken. Maar dit kan het natuurlijke licht in je foto, zoals de warme gloed van een kampvuur of het mysterieuze maanlicht, geweld aandoen. Om het licht zo natuurlijk mogelijk te vangen, kun je het beste geen flits gebruiken en handmatig de sluitertijd, het diafragma en de ISO aanpassen. Probeer een paar combinaties uit totdat je de juiste belichting hebt gevonden!

Fotografie in het donker

3. Houd je camera stil
Bij fotograferen in het donker is de kans groot dat je een lange sluitertijd gebruikt (om zoveel mogelijk licht naar binnen te laten). In dat geval is het erg belangrijk je camera stil te houden om onscherpe foto’s te voorkomen. Gebruik een statief of zet je camera op iets anders stabiels. Denk eraan dat je de camera pas oppakt als hij helemaal klaar is met fotograferen! Heb je niks om je camera op te zetten? Lees dan op onze website hoe je jouw camera het beste vasthoudt.

Fotografie in het donker

4. Laat je creativiteit de vrije loop
Licht mag dan de beste vriend van een fotograaf zijn, in de nacht kun je erg creatieve foto’s maken! Pas je sluitertijd aan en creëer vage bewegingen en lichtsporen, verhoog je ISO voor korrelige, vintage foto’s, of focus op een detail met een groot diafragma. Speel wat met je camera-instellingen en je maakt de meest spectaculaire foto’s!

Fotografie in het donker

Je kunt onze tips meteen toepassen, want zaterdag 29 maart om 21.00 uur is het Earth Hour! Bekijk meer fotografietips op onze website

Reacties