Spelen met tekst

Wanneer je een fotoboek maakt bij albelli, zul je vooral spelen met foto’s. Maar vergeet niet welke leuke dingen je met tekst kunt doen. Schrijf een opmerking bij de foto, een mooi verhaaltje ernaast, een gedichtenbundel of zelfs een heel boek! (leuk voor de Boekenweek ;)).

Lettertypeboekje
Tekst opmaken
in het fotoboekprogramma is makkelijk en erg leuk! Het boekje hieronder staat vol voorbeelden. We speelden met lettertypes, lettergroottes en tekstkleuren. Onder het boekje lees je hoe je deze lettertypes zelf gebruikt. Op de 2e pagina zie je welke lettergroottes we gebruikt hebben door het boekje heen. Vergeet niet dat wat je in de online versie van dit boekje ziet minder scherp is dan in het afgedrukte fotoboek.

Vanaf welke lettergrootte is de tekst goed leesbaar?
Onze ervaring is dat tekst prima te lezen is vanaf lettergrootte 12. Per lettertype kan dit natuurlijk verschillen. Vergelijk bijvoorbeeld ‘El Rio Lobo’ en ‘Most Wasted’ op pagina 4 en 5. De laatste is minder goed leesbaar door de aparte vormen, zelfs met lettergrootte 40.

Let ook op de kleurencombinaties. Bij de kerstboom op pagina 9 zie je dat roze op groen niet lekker leest. Groen en rood (of in dit geval roze) zijn zogenaamde ‘complementaire kleuren’, ze zijn altijd in strijd met elkaar. Mocht je twijfelen over de leesbaarheid, kies dan een lettergrootte van minimaal 12. Maar ook hier geldt dat je tekst er in het afgedrukte fotoboek altijd scherper uitziet dan op het scherm in je fotoboekprogramma.

Hoe gebruik ik deze lettertypes?
Algemeen geldt: alle lettertypes die jij op je computer in Word ziet, kun je ook gebruiken in het fotoboekprogramma. In dit boekje komen veel lettertypes (‘fonts’ in het Engels) van de website www.dafont.com. Daar vind je honderden superleuke lettertypes in verschillende thema’s. Zoek op de namen die afgebeeld zijn in dit boekje en installeer het lettertype.

Veel plezier met het maken van je (foto)boek! 😉

Meer weten? Lees onze tips & tricks over spelen met tekst. Tips, suggesties of vragen kun je hieronder kwijt.

Reacties