Moederdag staat voor de deur, dus wat is een betere manier om iets terug te doen dan een paar mooie foto’s van haar te maken? Doe een fotoshoot met behulp van onze tips, kies je favorieten en druk ze af in een fotoproduct van albelli. Of het nu gaat om elegante wanddecoratie, een klassieke fotomok als geschenk of zelfs een serie afdrukken, bij ons kun je terecht.

Geposeerd of spontaan?

valentines-gift-ideas-photo-prints

Jij kent je moeder beter dan wie ook, dus sta eens stil bij haar persoonlijkheid, haar gewoonten en alles dat jullie samen hebben meegemaakt. Wat voor foto denk je dat het beste bij haar zal passen? Het kan een portret in professionele stijl zijn, of juist iets openhartiger – een reportage van wat ze in het dagelijks leven doet. Misschien neemt je moeder liever even de tijd om te poseren, of misschien voelt ze zich juist meer op haar gemak als ze niet weet wanneer de foto gemaakt wordt. Het is aan jou om te bepalen welke fotostijl je kiest, en hoe je het verhaal van deze fotoshoot vertelt, maar onthoud dat het altijd een goed idee is om een paar verschillende benaderingen uit te proberen. Zoek inspiratie online en neem ideeën met haar door om te zien wat ze mooi zou vinden. Welke stijl je ook kiest, zorg ervoor dat je er voldoende tijd aan besteedt. Goede foto’s zijn vaak het resultaat van planning, met wat vallen en opstaan en verbetering, dus als je eenmaal een goed idee hebt van de foto die je zou willen, blijf dan oefenfoto’s maken en breng aanpassingen aan tot je tevreden bent.

Leer de basisinstellingen kennen

Welke camera je ook gebruikt, de standaard richtlijn voor geposeerde portretfotografie is het gebruik van een geringe scherptediepte. Dit betekent dat de achtergrond van je foto zacht en onscherp wordt, zodat alle aandacht naar je moeder gaat, die scherp in beeld is. Je kunt de scherptediepte op bijna alle camera’s regelen door eenvoudig de diafragmawaarde in te stellen (ergens tussen f.2 en f3.5 idealiter – hogere waarden verminderen de hoeveelheid achtergrondonscherpte). De meeste smartphones en mobiele toestellen hebben soortgelijke mogelijkheden, al dragen ze soms andere namen, zoals ‘beauty’- of ‘portret’-modus. Er zijn ook apps waarmee je de onscherpte kunt toevoegen nadat de foto gemaakt is, hoewel de resultaten kunnen variëren – probeer te zoeken naar ‘bokeh’ of ‘photo blur’ in je app store. Maak je spomtaan een foto, dan geldt dit misschien minder, omdat je er dan waarschijnlijk op uit bent alle details scherp te houden.

Denk aan je omgeving

Het onderwerp is altijd het belangrijkste deel van een foto, maar de omgeving kan soms net zo essentieel zijn. Een mooie foto kan verpest worden door een rommelige achtergrond die afleidt, of door een straatnaambordje of prullenbak die net iets wegneemt van een anders perfecte opname. Zorg ervoor dat je je setting zorgvuldig kiest. Het kan een eenvoudige achtergrond zijn, of het kan onderdeel zijn van het verhaal dat je wilt vertellen (het werk van je moeder of de plaats waar ze haar hobby uitvoert, bijvoorbeeld). Het is aan jou om te kiezen hoe je het verhaal vertelt. Een bakstenen muur of een groene heg zijn klassieke achtergronden voor een portretfoto, en doen het goed, maar een goed verlichte kamer of zelfs een gekleurd laken of stof kunnen ook wonderen doen. Denk eraan dat je moeder voldoende afstand neemt van de achtergrond, zodat deze mooi onscherp wordt. Een paar meter moet voldoende zijn – hoe meer afstand er is, hoe sterker de onscherpte zal zijn. Als je van plan bent de setting een integraal deel van de foto te maken, zorg er dan voor dat je hem zo bouwt dat hij goed werkt. Houdt je moeder van planten? Herschik dan haar lievelingsplanten achter haar in een lichte kamer. Houdt ze van boeken en lezen? Gebruik de boekenplank als achtergrond en laat haar misschien een boek vasthouden dat speciaal voor haar is. Als je je omgevingsthema gevonden hebt, dan is het tijd om creatief aan de slag te gaan!

Zoek de juiste hoek voor haar

Als je je setting hebt uitgezocht, neem dan de tijd om de juiste hoek te vinden die je moeder op haar mooist doet uitkomen. Over het algemeen werken extreme hoeken zelden zo goed, dus probeer de camera op ooghoogte te houden (hoewel, zoals vaak bij creativiteit, zijn regels er ook om soms doorbroken te worden). Zorg dat het hoofd van je moeder iets omhoog gekanteld is, dit helpt om eventuele onaantrekkelijke schaduwen rond haar kin en onder haar hals te verminderen. Zorg ervoor dat ze niet loenst, dat haar ogen open zijn en dat ze goed verlicht zijn – experimenteer met iets verschillende invalshoeken tot je echt tevreden bent met het resultaat. Houd rekening met het licht – natuurlijk licht werkt heel goed, maar probeer direct zonlicht midden op de dag te vermijden. Als je je opname kunt opstellen naast een groot raam dat de kamer met natuurlijk licht overspoelt, is dat geweldig. Vermijd overdreven schaduwen in je foto, tenzij je van plan bent voor een dramatische look te gaan. Probeer er in het algemeen voor te zorgen dat het licht gelijkmatig rond haar gezicht wordt verdeeld en zo natuurlijk mogelijk is (dus probeer waar mogelijk gele of oranje tinten te vermijden).

De juiste focus

valentines-gift-ideas-photo-book

Als alles klaar is voor de perfecte foto, zorg er dan voor (en controleer altijd dubbel) dat je goed scherpgesteld hebt. Op je telefoon- of camerascherm ziet het er misschien OK uit, maar geef het altijd méér dan een vluchtige blik. Als je scherpstelling niet klopt, tast dit de kwaliteit van je foto erg aan, en het maakt de foto mogelijk onbruikbaar als je hem wilt afdrukken. Waar je op scherp wilt stellen is aan jou, maar een goede standaard bij het fotograferen van mensen is om scherp te stellen op het oog dat het dichtst bij de camera is. Als je dit goed doet, ziet de foto er automatisch beter en professioneler uit, en geeft het leven aan de foto’s.

We hopen dat deze tips je geïnspireerd hebben om geweldige foto’s van je moeder te maken. We zien de resultate van jullie fotoshoots graag terug, dus tag ons op Instagram en deel jouw beste foto’s van je moeder! Als je je foto’s wilt gebruiken als een leuk cadeau idee voor Moederdag, kijk dan eens naar onze fotoproducten. Klik op de knop hieronder om meteen te beginnen.

Creëer nu

Reacties