Vier foto's omlijst door een computervenster. Rechts ernaast staan drie iconen; een ballon, een taart met laagjes en een kalender met een hart erop.

Het doorzoeken van onopgeruimde fotobestanden op uw laptop of toestel kan omslachtig zijn. En als u meer tijd wilt steken in de creatieve invulling van uw albelli fotoboek, is het laatste wat u wilt doen urenlang zoeken tussen naamloze foto’s en bestanden op uw desktop.

Een paar slimme bestandsbeheertechnieken laten u echter moeiteloos werken met uw foto’s en u alle afbeeldingen vinden die u graag wilt opnemen in uw volgende fotoboek. Zo groepeert u uw foto’s en houdt u ze netjes opgeruimd.

Waarom is bestandsbeheer zo belangrijk?

Een van bovenaf bekeken foto van een laptop, camera, notitieblok, pen, telefoon, computermuis en een beker op een lichtroze ondergrond.

Als u uw fotobestanden goed weet te organiseren, zorgt dat voor een soepele fotowerkstroom. Dit maakt het makkelijker om uw beste foto’s te vinden om toe te voegen aan een fotoboek. Een fotowerkstroom is een proces dat professionele fotografen elke keer volgen als ze hun foto’s maken, opslaan, bewerken en presenteren. Er is geen vaststaande werkstroom, het gaat er gewoon om wat u het prettigst vindt. Het is echter wel een goed idee om voor uzelf een reeks stappen te bepalen, zodat u consistente gewoontes kunt aanhouden als u foto’s maakt.

Zie het maar als een checklist en begin deze stappen te volgen vanaf het moment dat u uw camera of telefoon tevoorschijn haalt. Als u graag fotografeert met een DSLR, probeer dan eens een werkstroom zoals deze:

 • Controleer of de datum en tijd op uw camera kloppen. Vooral als u op vakantie bent in een andere tijdzone.
 • Pas uw camera-instellingen aan, zoals sluitertijd of diafragma.
 • Maak uw foto’s.
 • Upload uw foto’s naar uw laptop.
 • Verwijder eventuele foto’s van slechte kwaliteit.
 • Hernoem uw fotobestanden en sorteer ze in duidelijke mappen.
 • Maak een back-up van uw foto’s in de cloud, waarbij u het zelfde bestandsnamensysteem volgt als op uw computer.
 • Als u klaar bent om met het maken van uw fotoboek te starten, uploadt u uw netjes georganiseerde foto’s naar ons fotoprogramma.

Dit is slechts een voorbeeld, u kunt uw fotowerkstroom helemaal aanpassen aan uw fotografiestijl. Als u altijd foto’s maakt op uw smartphone, kunt u nog steeds werken volgens een vergelijkbare structuur. En filmfotografiefans kunnen een stap toevoegen voor het inscannen van fotoafdrukken of het maken van een back-up van de negatieven. Als u wat hulp nodig heeft, hebben we enkele toptips voor het scannen van fotoafdrukken.

Hoe u uw fotobestanden organiseert

Drie stapels papieren mappen, waarvan twee stapels met groene mappen en eentje met bruine mappen.

Een goed naamgevingssysteem is de beste manier om te starten met het organiseren van uw foto’s. Als u zich elke keer dat u uw bestanden een naam geeft houdt aan een vast patroon, wordt het gemakkelijker om foto’s chronologisch op te slaan en ze terug te vinden per locatie of thema. Probeer bijvoorbeeld zoiets:

JJJJ-MM-DD-Thema-Locatie-Beschrijving van wat er op de foto staat

Welke trefwoorden moet u gebruiken?

Een vrouw en een jongen in wandelkleding staan met hun ruggen naar de camera op een heuveltop, uitkijkend over een door bergen omgeven rivier.

Als u uw trefwoorden noteert, zorg er dan voor om enkele vaak voorkomende thema’s toe te voegen waar u normaal gesproken een album over maakt. Denk aan het toevoegen van woorden zoals ‘gezin’, ‘vakantie’, ‘zonsondergang’, ‘weekend’, ‘sport’, ‘strand’ of ‘huisdieren’.

U kunt ook wat creatiever omgaan met uw trefwoorden. Voeg de overheersende kleur in uw foto toe als trefwoord of label om u te helpen bij het maken van thema-fotoboeken op basis van uw favoriete tinten. U kunt ook emoties toevoegen aan uw trefwoordenlijst. Foto’s van een wandeling met het hele gezin kunnen bijvoorbeeld tags (labels) krijgen als:

 • Blij
 • Gezin
 • Vakantie
 • Wandelen
 • Bergen
 • Blauw
 • Rivier
 • Natuur
 • Rotsen
 • Wolken

Wanneer u een beeldbank opbouwt met behulp van vergelijkbare trefwoorden, heeft u al snel veel meer creatieve fotoboekmogelijkheden binnen handbereik.

Hoe u uw trefwoorden verandert

Een miniatuur van een foto van bergen aan de linkerkant, met eronder een uitklapmenu voor het hernoemen van een bestand. Rechts staat een schermafbeelding van het naamgevingsproces van bestanden op een Windows-computer.

Trefwoorden toevoegen aan uw fotobestanden is gemakkelijk. Wanneer u nieuwe foto’s importeert of foto’s opruimt die al op uw computer staan, bewerkt u de eigenschappen ervan om uw trefwoorden en tags toe te voegen. Zo kunt u in Windows en op de Mac meestal fotogegevens bijwerken.

Voor Windows:
 • Ga naar uw ‘Afbeeldingen’ map
 • Klik rechts op de foto die u wilt bewerken
 • Klik op ‘Eigenschappen’
 • Klik op het tabblad ‘Details’
Voor Mac:
 • Ga naar de ‘foto’s’ app op uw Mac
 • Klik op de ‘info’ knop in de taakbalk of druk op ‘Command-i’
 • U kunt ook snel titels toevoegen in het hoofdvenster van ‘foto’s’. Klik op ‘bekijken’, dan op ‘metadata’ en dan ‘titels’. Klik vervolgens onder de foto op het veld dat verschijnt als u de cursor erboven houdt om de naam in te typen.

Als u uw bestandsgegevens bijwerkt, vul dan zoveel mogelijk informatie in, zoals het type camera waarmee de foto is genomen, de gebruikte instellingen, eventuele copyrightdetails en wanneer de foto werd gemaakt. Dit soort informatie komt goed van pas als u een fotoverzameling aanlegt in een vergelijkbare stijl. U kunt dan bijvoorbeeld zoeken naar bestanden met de tag ‘snelle sluitertijd‘ als u een album wilt maken met actiefoto’s.

Het georganiseerd houden van uw foto’s is simpel. Het kost in het begin misschien wat tijd, maar op de lange termijn verloopt het maken van fotoboeken en het vinden van uw favoriete foto’s er probleemloos door.

Lees voor meer tips over fotobeheer en het extra netjes houden van uw beeldbestanden de rest van onze gidsen over organisatietechnieken.

En als u het fotoboekproces nog eenvoudiger wilt maken, kijk dan hoe u optimaal gebruik maakt van onze nieuwe Smart Assistant. Smart Assistant helpt u binnen enkele minuten prachtige fotoboeken te maken, door uw beste foto’s te selecteren en suggesties te geven voor de beste indeling ervan. En dankzij uw nette, goed georganiseerde fotobestanden doet de slimme technologie zijn werk en doorzoekt het uw foto’s.

Download ons fotoprogramma en probeer Smart Assistant zelf.

Begin met het maken van je fotoboek

Reacties