Het water dat van de berg stroomt, schittert mooi in de zon. Wat een prachtig gezicht, daar moet je een foto van maken! Je weet dat je een risico neemt, maar toch loop je een stukje het water in. En dan, ja hoor, je verstapt je. Van schrik laat je de camera uit je handen vallen. Plons…daar gaat-ie. Geen paniek, met deze tips kan je jouw camera misschien nog redden!

Je eerste impuls is kijken of je toestel het nog doet. Maar bedwing jezelf, zet de camera niet aan! Dit kan juist voor kortsluiting zorgen. Zodra je de camera uit het water hebt gevist, moet je zo snel mogelijk de batterij eruit halen. Haal dan de rest van de elementen los, zoals de geheugenkaart en je lens. Maak alles droog met een droge doek of een föhn. Nog beter is ongekookte rijst, maar dat moet je dan net bij de hand hebben. Door de camera (en losse elementen) in een plastic zakje met rijst te doen voorkom je schimmelvorming.

Laat de onderdelen een tijdje drogen. Ze zeggen dat voor elke seconde dat je camera in het water lag, je ‘m een dag moet laten drogen. Of dat waar is, weten we niet. Maar wacht voor de zekerheid toch maar een paar dagen met je camera in elkaar zetten. Mocht hij het niet doen, herhaal dan het proces en wacht nog een dag.

Nu is het duimen…

Reacties