Sluitertijd

De sluitertijd is de tijd die een camera neemt om een foto te belichten. Die tijd kan kort zijn als er veel licht is, bijvoorbeeld in de volle zon. Het moet lang zijn als er weinig licht is, bijvoorbeeld binnenshuis. Lees hieronder de tip van reisfotograaf Peter de Ruiter en leer hoe je beweging kan laten zien in je foto.

Bekijk het verschil tussen deze 2 foto’s. Het metalen ontbijtbordje in India loopt aan de onderkant taps toe en kan daardoor draaien. Bij de eerste poging een foto te maken van het draaiende bordje blijkt de sluitertijd te kort om beweging te zien.

Sluitertijd tip
Korte sluitertijd: De omelet draait niet

Op betere camera’s kun je de sluitertijd beïnvloeden via de S-knop (Nikon) of de TV-knop (Canon). Na het kiezen van een langere sluitertijd komt de ‘vliegende schotel’ in volle vaart in beeld. Nicole heeft zich stilgehouden, anders kwam zij misschien ook bewogen in beeld.

Sluitertijd tip
Lange sluitertijd: De omelet draait wel

Bekijk de andere 6 tips van ‘Bewogen of bevroren dankzij de sluitertijd’.

Peter de Ruiter geeft de komende weken exclusief voor albelli handige fotografietips op onze website. Deze tips worden aangekondigd via de nieuwsbrief. Volg ze allemaal en leer beter fotograferen!

Had je wat aan deze tip? Laat hieronder je reactie achter.

 

Reacties