Vind je ook wel eens dat je actiefoto’s wazig zijn, of dat je vaak het moment helemaal mist? Je bent niet de enige! Het fotograferen van bewegende onderwerpen kan zelfs voor doorgewinterde professionals lastig zijn, maar met de juiste kennis en technische vaardigheden kun je de tijd bevriezen en precies vastleggen wat je nodig hebt om je verhaal te vertellen.

Kijk voor een tijdloos voorbeeld eens naar de iconische actiefoto van Muhammad Ali, in 1965 gemaakt door Neil Leifer met een ouderwetse Rolleiflex-camera. Deze ene foto legt een speciaal moment in de geschiedenis vast dat de hele carrière van de legendarische bokser omvat. Dat wil niet zeggen dat je sporthelden moet gaan fotograferen; je kunt dezelfde technieken ook toepassen op familiefoto’s.

Leg de energie van de bewegingen van je (klein)kinderen vast en je kunt de essentie van hun kindertijd vangen. Fotografeer je partner in beweging tijdens jullie jaarlijkse fietstocht en je kunt het gevoel van de hele vakantie vastleggen om het een leven lang te koesteren.

Maar niet bij alle actiefoto’s gaat het om het bevriezen van de tijd en het vastleggen van scherpe beelden. Door wat onscherpte aan je actiefoto’s toe te voegen, kun je ook een gevoel van snelheid, energie en beweging in het beeld krijgen. Deze techniek wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in dansfotografie om de kijker een gevoel te geven van de beweging van de artiest.

Belangrijke camera-instellingen en technieken voor actiefotografie

1. De beste camera-instellingen voor scherpe foto’s van bewegende onderwerpen

Om scherpe actiefoto’s te maken die beweging bevriezen, is het belangrijk om een snelle sluitertijd van minstens 1/250 sec. te gebruiken. Sommige straatfotografen dringen zelfs aan op een minimale sluitertijd van 1/1000 sec. Het is gemakkelijker om een snelle sluitertijd te gebruiken als je overdag buiten of in goed verlichte ruimten fotografeert. Als je binnenshuis fotografeert, probeer dan je ISO-instelling te verhogen en je diafragma zo ver mogelijk open te zetten. Zo kun je kortere sluitertijden gebruiken.

Tip: download een foto-app zoals Manual Camera DSLR om de sluitertijd van de camera op je telefoon te regelen.

2. De beste camera-instellingen voor het vastleggen van bewegingsonscherpte

Als je opzettelijk bewegingsonscherpte in je actiefoto’s wilt introduceren, kies je een langere sluitertijd van 1/100 of langer. Het kan zijn dat je foto’s overbelicht zijn als je een lange sluitertijd gebruikt bij helder daglicht. Kies in dat geval een kleiner diafragma van ongeveer f/11 en zorg ervoor dat je ISO zo laag mogelijk staat.

3. Maak opnamen met sluiterprioriteit om de sluitertijd gemakkelijk te regelen

Je camera heeft waarschijnlijk een opnamestand die ‘sluiterprioriteit’ of ‘sluitertijdprioriteit’ wordt genoemd, meestal weergegeven als ‘TV’ of gewoon ‘S’. Deze modus is perfect voor het fotograferen van snelbewegende onderwerpen, omdat je de sluitertijd handmatig kunt regelen terwijl je camera automatisch zorgt voor het diafragma en de ISO.

Creatieve tips voor het fotograferen van actiefoto’s

Ga naar buiten om met actiefotografie aan de slag te gaan. Het is veel gemakkelijker om scherpe foto’s van bewegende onderwerpen te maken als er veel natuurlijk licht is, omdat je camera dan kortere sluitertijden kan gebruiken. Probeer een sportieve foto te maken met je kleintjes die hun favoriete spelletjes spelen of vraag je partner om zijn of haar danskunsten te laten zien op het strand, zodat je wat kunt oefenen.

Probeer je telefoon of camera van links naar rechts te bewegen, terwijl je het onderwerp in beeld houdt. Zo vervaagt de achtergrond en blijft het onderwerp scherp in beeld. Begin met deze techniek door je (klein)kind te fotograferen terwijl hij of zij langs je fietst of vraag een vriend(in) om langs je te rennen.

Als je bij weinig licht fotografeert, of het nu ‘s nachts is of in een donkere kamer, geef je je onderwerp een zaklamp en vraag je hem of haar ermee te zwaaien terwijl hij of zij rent, danst of speelt. Als je sluitertijd lang genoeg is, kun je de lichtsporen vastleggen en hun beweging benadrukken.

Wees creatief met je camerastandpunten door jezelf en je camera op ongebruikelijke plaatsen te positioneren. Misschien kun je op de grond gaan liggen en je (klein)kind of huisdier fotograferen dat over je heen springt. Klim in een boom of ga op een bankje staan en fotografeer de actie van bovenaf. Of misschien kun je zelfs een actiecamera aan je fiets bevestigen om avontuurlijke zelfportretten van jezelf en je familie en vriend(inn)en te maken.

Bekijk onze blog voor meer fotografietips en creatieve inspiratie!

Reacties