De kunstgeschiedenis staat bol van prachtige stillevens van fruit en van het Laatste Avondmaal. En het was niet lang na de uitvinding van de foto in 1839 dat we onze camera’s begonnen te richten op ons favoriete onderwerp: eten! De foto van William Henry Fox Talbot uit 1845 van een mand perziken en ananassen wordt beschouwd als de eerste foto waarop voedsel wordt afgebeeld.

William Henry Fox Talbot, A Fruit Piece, 1845 – Afbeelding via Wikimedia Commons

Zwart-witfoto’s van etenswaren bleven populair tot Wladimir Schohin in 1910 de spelregels volledig veranderde met zijn kleurenfoto van een gebarsten ei in een eierdopje.

Autochroom eierdopje door Wladimir Schohin, 1910 – Bron

De rest, zoals ze zeggen, is geschiedenis. Overal ter wereld werden kookboeken en advertenties gevuld met verrukkelijk mooie foto’s van etenswaren en fotografen wijdden hun hele carrière aan de kunstvorm van culinaire fotografie.

Toen sociale media een vlucht begonnen te nemen en iedereen een krachtige digitale camera in zijn of haar zak had (de smartphone), werd het natuurlijk nog populairder. Vandaag de dag is culinaire fotografie een passie voor miljoenen mensen die graag hun zelfgemaakte creaties en culinaire ontdekkingen over de hele wereld delen.

Bloggers, influencers en gespecialiseerde makers hebben de kunstvorm van culinaire fotografie nog verder gebracht. Met één veeg over het scherm van je telefoon vind je miljoenen Instagram-feeds vol kleurrijke culinaire foto’s die niet zouden misstaan aan de muren van een kunstgalerie. Kijk eens naar Caroline Losse’s levendige Instagram-feed en ‘Sugarberry‘-blog voor inspiratie. Ze is gespecialiseerd in veganistische brunchfoto’s en elke foto is een meesterwerk met levendige kleurenpaletten en doordachte rekwisieten en ensceneringen.

Afbeelding via Caroline Losse

Het mooie van culinaire fotografie is dat je geen professionele fotograaf hoeft te zijn of over alle apparatuur hoeft te beschikken om prachtige foto’s te kunnen maken. Met de juiste technieken en kennis kun je zelfs thuis prachtige culinaire foto’s maken. Of zelfs tijdens je volgende koffiedate. Lees verder voor meer informatie.

Belangrijke techniek voor culinaire fotografie

Maak foto’s bij natuurlijk licht

Of je nu een brunch in een leuk café fotografeert of je laatste zelfgebakken koekjes in je keuken, natuurlijk licht is je beste vriend. Het is niet alleen veelzijdiger en flatteuzer, maar het is ook nog eens gratis! Daarom gaan veel foodbloggers liever uit lunchen dan dineren. Als je gaat eten in een café, koffietent of restaurant, vraag dan of je bij een raam mag zitten. Of als je thuis fotografeert, verplaats je gerecht dan naar een raam dat op de zon gericht is en maak daar de compositie. Op een superzonnige dag kun je het licht verzachten door de gordijnen dicht te trekken of door je gerecht iets verder van het raam te zetten. Als je denkt dat je meer licht nodig hebt, kun je overwegen een reflector recht tegenover je raam te plaatsen om het licht terug te kaatsen op je onderwerp.

Bonustip: vermijd het gebruik van een flitser bij het fotograferen van etenswaren, omdat dit kan resulteren in harde en onnatuurlijk ogende beelden.

Gebruik een statief als je foto’s maakt

Bij culinaire fotografie gaat het erom perfect scherpe en gedetailleerde foto’s te maken. Statieven maken dit veel gemakkelijker omdat ze de camerabewegingen elimineren die door onze handen worden veroorzaakt. Statieven zijn er in vele soorten en maten, zowel voor smartphones als voor grote DSLR’s. Als je van plan bent culinaire foto’s te maken als je onderweg bent of restaurants bezoekt, kun je overwegen te investeren in een klein zakstatief dat je op de tafel zelf kunt zetten. Of als je van plan bent om je eigen kookcreaties te fotograferen, koop dan een groot statief waarmee je de compositie volledig onder controle hebt.

Houd een lage ISO-instelling aan

Of je nu foto’s maakt met je telefoon of met een professionele spiegelloze camera, je zult een lage ISO-instelling willen gebruiken om scherpe en heerlijk uitziende culinaire foto’s te maken. Een ISO-instelling van ongeveer 400 of lager zorgt ervoor dat je foto’s ‘clean’ zijn en geen ruis of korrels bevatten. Dit is van essentieel belang voor culinaire fotografie, omdat je er op deze manier zeker van bent dat je geen details verliest.

Gebruik een groot diafragma

Instellingen met een groot diafragma, zoals f/2.8 of zelfs f/1.8, worden veel gebruikt door portret- en modefotografen. Ze zijn mooier en leiden de blik van de kijker naar het onderwerp doordat de achtergrond vervaagt. Dezelfde technieken kunnen worden gebruikt om je culinaire foto’s er nog smakelijker uit te laten zien, dus zorg ervoor dat je het diafragma van je lens zo ver mogelijk openzet. Omgekeerd, als je alles op je foto scherp wilt hebben, verklein je het diafragma tot ongeveer f/8 of f/11.

Maak foto’s vanuit elke hoek

Sommige gerechten zien er beter uit als ze van dezelfde hoogte worden gefotografeerd. Zo lijken torenhoge hamburgers en stapels pannenkoeken nog hoger wanneer ze vanuit een lage hoek worden gefotografeerd. Sommige gerechten zien er echter prachtig uit als ze direct van bovenaf worden gefotografeerd. Denk maar aan kleurrijke pizza’s, salades en pastagerechten. Dergelijke opnamen van bovenaf zijn ook perfect om meer dan één gerecht tegelijk te fotograferen. Een statief kan echt helpen bij het maken van dit soort opnamen, omdat het onhandig en ongemakkelijk kan zijn om op deze manier voor langere tijd te fotograferen. Het is belangrijk om te experimenteren tot je de juiste hoek hebt gevonden voor het gerecht dat je aan het fotograferen bent. Probeer er een paar van onderaf en een paar van bovenaf tot je ziet wat het beste werkt.

Voorbeelden van scenario’s en instellingen voor je culinaire fotografie

Fotograferen van gerechten binnenshuis in restaurants, cafés en koffietentjes

Voor mooie culinaire foto’s als je uit eten bent, is de tip om aan een tafel vlakbij een raam te gaan zitten. Dit geeft je meteen een voordeel, omdat je dan optimaal gebruik kunt maken van natuurlijk licht. Je kunt dan ook een lagere ISO-instelling gebruiken (400 of lager is ideaal) en een kortere sluitertijd (1/250 en langer is het beste). Als het te licht is, moet je niet bang zijn om je bord op te pakken en het naar een andere tafel te verplaatsen die verder van het raam is verwijderd om snel een foto te kunnen maken. Tot slot moet je je diafragma zo ver mogelijk openzetten, zodat je de achtergrond onscherp kunt maken en op die manier de nadruk legt op het gerecht.

Culinaire fotografie thuis

Het mooie van thuis etenswaren fotograferen is dat je meer controle hebt. Verplaats je gerecht van kamer naar kamer om de zon te volgen en test verschillende soorten lichtinval door het raam. Je keukenraam kan bijvoorbeeld perfect zijn om het ochtendlicht vast te leggen, terwijl je eetkamer misschien ‘s avonds beter licht heeft. Experimenteer ook met lampen, diffusors en reflectoren om je verlichting vorm te geven en te regelen. Zet je telefoon of camera op een statief voor haarscherpe foto’s. Je wilt nog steeds een mooi groot diafragma om de achtergrond onscherp te maken en op die manier de nadruk legt op het gerecht. Als je verlichting en een statief gebruikt, kun je een lagere ISO-instelling (rond 100 of 160) en kortere sluitertijden van 1/500 en hoger gebruiken voor mooie scherpe foto’s.

Culinaire fotografie op markten en street food festivals

De grootste uitdaging van culinaire fotografie op openluchtmarkten en food festivals is dat je waarschijnlijk in fel zonlicht fotografeert. Het voordeel hiervan is dat je geen statief nodig hebt, omdat je genoeg licht hebt om met snelle sluitertijden te fotograferen, zoals 1/500 of hoger, terwijl je de laagst mogelijke ISO gebruikt (bijv. 160 of lager). Gebruik een hoger diafragma zoals f/8 om hele marktkraampjes scherp in beeld te krijgen of open het tot iets als f/2.8 om scherp te stellen op een specifiek onderwerp en de achtergrond onscherp te maken. Als je iets te eten koopt bij een foodtruck of kraampje, zoek dan een schaduwrijker plekje op waar je je gerecht uit het felle directe zonlicht kunt fotograferen.

Creatieve tips voor culinaire fotografie

Wees creatief met rekwisieten en styling

Door je composities te stylen en creatieve rekwisieten te gebruiken, kun je je foto’s naar een hoger niveau tillen. Probeer bijvoorbeeld de ingrediënten en het keukengerei te gebruiken waarmee het gerecht is gemaakt; een garde, deegrol of koksmes. Een partje verse citroen kan echt kleur toevoegen aan je foto’s van citroencake. Of gooi een handvol bosbessen op de pannenkoeken om wat kleur en contrast toe te voegen. Zet een paar felle sausflesjes en oliën neer om je achtergrond op te fleuren. Of gebruik handdoeken en placemats om extra details, kleur en textuur aan je foto’s toe te voegen. Zorg er altijd voor dat de kleuren die je gebruikt complementair zijn aan de etenswaren die je fotografeert. Onthoud dat het eten altijd de ster van de show moet zijn.

Maak borden op als een professional

Of je nu soepen, salades, taarten of steaks fotografeert, een mooi bord of een mooie kom kan wonderen doen. Ronde borden zijn veel gemakkelijker te fotograferen dan vierkante of rechthoekige. En het is ook goed om te weten dat borden met mooie patronen en levendige kleuren perfect zijn om gewone gerechten er aantrekkelijker uit te laten zien. Probeer je borden af te stemmen op je rekwisieten en je algemene stylingschema voor een meer samenhangende uitstraling.

Ga voor goud met je garnering

Bestrooi hartige gerechten met verse kruiden en specerijen of doe er een klodder salsa op. Maal peperkorrels fijn of hak wat pepers en gebruik ze om je gerecht op te fleuren. Rasp wat kaas om dat ene pastagerecht een leuk accent te geven of besprenkel fruit met dikke honing of stroop om het te laten glinsteren. Je borden garneren is het geheim van mooie foto’s maken. Zorg er wel voor dat je combinaties gebruikt die net zo goed smaken als ze eruit zien. Pikante pepers zien er misschien geweldig uit op een chocoladetaart, maar toch zou deze afbeelding zal niet goed aanvoelen, omdat we allemaal weten hoe vreemd het zou smaken.

Maak het persoonlijk

Geef je foto’s een persoonlijke touch door je partner, vriend(in) of (klein)kind te vragen een vork of lepel te pakken en een hapje te nemen. Zo kan degene die de foto’s bekijkt zich voorstellen hoe het zou zijn om jouw mooie gerecht voor zijn of haar neus te hebben. Zorg er wel voor dat ze het niet opeten voordat jij je foto’s hebt gemaakt! En vergeet niet hen te vragen hun handen en vingernagels schoon te maken als je van plan bent van dichtbij in te zoomen. Als je alleen fotografeert, probeer dan iets creatiefs, zoals een hap uit een of twee koekjes nemen, of wat kruimels op het bord of de tafel laten vallen. Door je foto’s op deze manier echter te maken, worden ze nog verleidelijker.

Culinaire fotografie is perfect om je gastronomische avonturen te vieren, of dat nu in je eigen keuken is of in een plaatselijk café. Wees niet bang om te breken met conventies en iets nieuws te proberen. Onze ouders hebben ons misschien anders geleerd, maar spelen met eten is absoluut een goed idee!

Bekijk onze blog voor meer fotografietips en creatieve inspiratie!

Reacties