Een foto van drie kinderen die op een bankje voor vrolijk gekleurde gebouwen zitten.

Neem de kinderen mee op een stedentrip om op een geweldige manier een lang weekend samen door te brengen. Je kunt ze kennis laten maken met tal van lokale gerechten, proef van een andere cultuur met een beetje sightseeing en leg onderweg geweldige herinneringen vast voor het familie fotoboek. Maar als je deel uitmaakt van een familie van wereldreizigers en al een aantal van ‘s werelds beroemdste toeristische hotspots hebt afgevinkt, waarom zou je dan voor een volgende trip niet één van deze 11 onverwachte Europese bestemmingen proberen?

Er zitten ook kindvriendelijke musea en stadsparken bij waar het hele gezin dol op zal zijn. Bovendien zijn het ook nog eens allemaal perfecte bestemmingen om op camera vast te leggen, vooral als je onze tips voor stadsfotografie bekijkt voor je vertrek.

1. Sevilla

Ben je op zoek naar een zonnige bestemming voor je stedentrip? Dan is Sevilla de ‘place to be’ om met het gezin naartoe te gaan. Het heeft een van de warmste klimaten van Europa, dus het weer zal je zeker niet teleurstellen tijdens alle buitenactiviteiten. Kleintjes zullen weg zijn van een ritje met paard en wagen door de stad, en er zijn genoeg fietsvriendelijke paden als je de bezienswaardigheden op de fiets wil afleggen.

Een foto van Sevilla, van bovenaf genomen, op een heldere en zonnige dag.

Dingen om te doen

  • De kathedraal van Sevilla en de Giralda, de klokkentoren, zijn zeker een bezoek waard. Het is de op twee na grootste gotische kathedraal ter wereld met een panoramisch uitzicht vanaf de top over de stad.
  • Je wordt verrast door een aantal prachtige kiekjes van de oude wijk van Santa Cruz, of Barrio Santa Cruz zoals het lokaal bekend staat, en al zijn traditionele architectuur. Bovendien kun je de kinderen bezig houden met een paar chocolade churros terwijl je rondbanjert.
  • Als je ook een kijkje buiten de stad wil nemen voor een kleine adrenalinekick, dan is het Isla Mágica attractiepark een aanrader. Het is slechts 30 minuten rijden met de bus vanuit het centrum en je vindt er tal van gezinsvriendelijke waterattracties en achtbanen die zelfs bij de grotere kinderen in de smaak zullen vallen.

2. Stockholm

Stokholm heeft alles waar je naar op zoek bent voor een relaxte weekendtrip, activiteiten en ontspanning. De Zweedse hoofdstad heeft geweldige musea met veel interactieve tentoonstellingen voor kinderen. Het heeft een prachtig landschap met veel open ruimtes die ideaal zijn om met het gezin te verkennen.

 Een foto van het Nordiska-gebouw in Stockholm, met een café aan de voorzijde, aan de rand van het water.

Dingen om te doen

  • Ga naar het eiland van Djurgården in het stadscentrum van Junibacken – een sprookjesachtig museum dat kinderen aanmoedigt te lezen en verhalen te vertellen.
  • In Skansen, een openluchtmuseum, kun je de Zweedse geschiedenis beleven en zeldzame Noorse dieren bewonderen, waaronder beren, lynxen, de veelvraat en nog veel meer in de dierentuin daar ter plaatse.
  • Niet alle spa’s zijn kindvriendelijk, maar als je op zoek bent naar een moment van ontspanning tijdens je trip, dan kun je met het hele gezin naar Yasugari gaan tijdens een van hun zomerse familiedagen. Je kunt er ook overnachten of er gewoon voor een dagje heen gaan.
  • En we hebben ook een idee dat ouders en opa’s en oma’s zullen waarderen. Want als geboorteplaats van één van ‘s werelds meest favoriete popbands, trekt Stockholm vele ABBA-fans van over de hele wereld aan. Het ABBA-museum is voor alle leeftijden een bezoekje waard. Het staat vol kostuums, memorabilia en interactieve activiteiten, waardoor zelfs kinderen het beroemde ‘Dancing Queen’ zullen zingen aan het eind van de dag.

3. Nantes

Parijs is meestal nummer een van toeristische stedentripbestemmingen in Frankrijk. En de kastelen en wijnhuizen van Bordeaux zijn een goede keuze voor een romantisch weekendje weg. Maar wanneer je met je kroots op pad bent, is Nantes ideaal voor een uitje met het gezin. Gelegen aan de rivier de Loire in West-Frankrijk, is het de zesde grootste stad van het land, maar met een meer ontspannen tempo dan in de hoofdstad.

Een luchtfoto van Nantes met een kathedraal op de achtergrond.

Dingen om te doen

  • Bezoek het Île de Nantes, het creatieve hart van de stad, op een eiland in de rivier. Hier vind je Les Machines van L’ile Nantes, een Victoriaans geïnspireerde speeltuin met een robot-olifantenrit die water spuit op de voorbijgangers. Er is altijd een lange lijst met nieuwe activiteiten en evenementen die hier plaatsvinden, dus zorg ervoor dat je hun website bezoekt voordat je je reis plant.
  • Interactieve musea zijn de beste manier om kinderen bezig te houden wanneer je ze een beetje geschiedenis probeert bij te brengen. Neem ze bijvoorbeeld eens mee rondom het 15e- eeuwse Kasteel van de hertogen van Bretagne om het verhaal van Nantes tot leven te brengen? De video’s en tentoonstellingen nemen je mee op reis door het verleden van de stad, inclusief de geschiedenis van zijn koningen en koninginnen, zijn scheepsbouwerfgoed en koekjesindustrie.
  • Voor de perfecte foto van de skyline van Nantes ga je naar Le Nid (het nest) op de 32e verdieping van het hoogste gebouw van de stad, Le Tour (de toren) van Bretagne. Je kunt een pauze inlassen om een hapje te eten met uitzicht in deze eigenzinnige bar die is ontworpen door cartoonist Jean Julien, die de bar heeft gemaakt om eruit te zien als een gigantische uitgestrekte ooievaar, met tafels en stoelen als gebroken eieren.

4. Reykjavik

Reykjavik is ‘s werelds meest noordelijke hoofdstad. In vergelijking met andere internationale hoofdsteden is Reykjavik een klein stadje, maar het zit boordevol met alle activiteiten van een grote stad, waardoor het ideaal is om als gezin te verkennen. In het centrum kun je de kinderen meenemen op een culinair avontuur, met oneindig veel fantastische restaurants om te proberen. Je kunt tijdens je reis ook een aantal levendige foto’s maken van de kleurrijke gebouwen die de stad rijk is. En laten we niet de gezellige cafeetjes vergeten waar je na een lange dag sightseeing kunt neerduiken. Zelfs als je er enkel voor een weekend bent is het de moeite waard om een korte rit buiten de stad te maken naar het uitgestrekte IJslandse platteland. We hebben het dan over bergachtige landschappen, uitgestrekte valleien en veel dieren in het wild.

Een luchtfoto van Nantes met een kathedraal op de achtergrond.

Dingen om te doen

  • Neem voor het beste uitzicht op de stad de lift naar de top van de Lutheraanse kerk Hallgrimskirkja. Je zult ook een aantal opvallende foto’s van de kerk zelf kunnen maken, doordat het unieke ontwerp is geïnspireerd op de IJslands’ ruige rotsformaties.
  • Kinderen zullen dol zijn op alle wilde dieren in Reykjavik. Vanuit de haven in de stad kun je een cruise met papegaaiduikers of een walvistocht maken. Vergeet alleen niet je camera bij de hand te houden om al die prachtige wezens op film vast te leggen.
  • Geen enkele reis naar IJsland is compleet zonder een duik in de Blue Lagoon waar kinderen het geweldig zulllen vinden om rond te spetteren in het melkachtige blauwe water bij deze natuurlijke geothermische bron.

5. Kopenhagen

Jaar na jaar wordt Kopenhagen uitgeroepen tot de meest leefbare stad ter wereld. Het is een van de schoonste, groenste en meest duurzame hoofdsteden ter wereld, met een doolhof van gekleurde straten om te verkennen met het meest favoriete vervoer van de stad: de fiets. Jij en je kinderen kunnen de stad doorkruisen, bezienswaardigheden bekijken en naar een van de must-see koninklijke paleizen van de stad fietsen. En als de kinderen zin hebben om de avontuurlijke kant op te gaan met het eten, kun je eens los gaan in een van de 15 met Michelin-sterren bekroonde restaurants van Kopenhagen.

Een foto van de felgekleurde gebouwen in de haven van Kopenhagen, met kleine zeilboten die aan de steiger zijn aangemeerd.

Dingen om te doen

  • Midden in het centrum van Kopenhagen vind je de Tivoli Tuinen, een pretpark dat voor jong en oud geschikt is. Denk aan achtbanen, live muziek, een meer met bootjes en rondlopende pauwen.
  • Ga voor een diepzee-avontuur naar het Nationaal Aquarium van Denemarken (Den Blå Planet). Het is het grootste aquarium in Noord-Europa, met enorme doorgangstanks die zijn gewijd aan verschillende waterdieren. Ontmoet roggen en hamerhaaien in de oceaantanks, kom oog in oog te staan met piranha’s in het tropische rivierengedeelte en ontmoet schattige otters in de noordelijke meren en zeeaquaria.
  • Kleine wetenschappers zullen dol zijn op het Experimentarium. Het is een praktisch museum dat kinderen urenlang bezig houdt. Ze kunnen alles leren over zicht, geluid, smaak en aanraking in de Tunnel of Senses, spelen met een laserharp en de wetenschap achter de bubbels ontdekken in het Bubblearium.

6. Verona

Verona is waarschijnlijk het best bekend als het decor van een van de beroemdste toneelstukken van Shakespeare, Romea en Julia. Maar er is meer te beleven in deze Noord-Italiaanse stad dan een paar ongelukkige geliefden. Het is een netwerk van prachtige smalle straatjes die leiden naar open pleinen en een groot amfitheater. En het mooiste is dat je gemakkelijk het grootste deel van de stad te voet kunt verkennen, waardoor je genoeg mogelijkheden hebt om prachtige foto’s te maken.

Een op een zonnige dag gemaakte foto van de daken van Verona en de rivier die door de stad loopt.

Dingen om te doen

  • De eerste stop op je rondreis door Verona moet natuurlijk het huis van Julia zijn om het beroemde balkon te aanschouwen. Speel de iconische scène op het balkon van Julia opnieuw na en maak een rondleiding door het museum om een aantal rekwisieten uit de Romeo en Julia film te bekijken.
  • Het Gardameer ligt op slechts een korte rit van de stad en is de perfecte plek om af te koelen op een warme dag. Je kunt hier ook Caneva World bezoeken met zijn vier themaparken, waaronder een middeleeuwse wereld, een waterpark, Movieland en zijn Rock Star-restaurant.
  • Gardaland, één van de beste themaparken van Europa, ligt ook op ongeveer een half uur van Verona. Het is een gigantisch resort met achtbanen en waterattracties voor alle leeftijden.

7. Athene

De oudste hoofdstad van Europa bestaat al meer dan 3400 jaar, waardoor het tevens één van de oudste steden ter wereld is. Een stedentrip hier met de kinderen zou zijn als een interactieve geschiedenisles van een weekend lang, al is het misschien verstandig om het niet op deze manier aan hun te verkopen. Afgezien van de ongelooflijke archeologische vindplaatsen heeft Athene heel veel leuke activiteiten waar je kleintjes dol op zullen zijn.

Een foto van Athene genomen in de schemering.

Dingen om te doen

  • Spring aan boord op Athene’s Happy Train Deze sightseeing-ervaring begint vanaf het Syntagma plein en het Monastiraki plein en volgt een route door het historische centrum van de stad, de oude wijken en de heuvel van het oude Akropolis.
  • Zodra je alle archeologische juweeltjes van Athene hebt verkend, ga je naar Allou! Fun Park met zijn 4D-ervaringen, de Crazy Mouse achtbaan en rafting bij La Isla.
  • Jouw ontluikende biologen en zoölogen zullen dol zijn op het Goulandris Museum of Natural History, met zijn enorme tentoonstellingen over de studie en het behoud van het leven in zee, planten en dieren.

8. Oxford

Oxford staat vooral bekend als een van ‘s werelds beste universiteitssteden waar je je een weg kunt banen langs de prachtige colleges en kronkelende straatjes waar professor Stephen Hawking and Oscar Wilde hebben rondgelopen tijdens hun tijd daar. Maar er is zoveel meer te ontdekken in de City of Dreaming Spires.

Een foto van de daken van Oxford en de klokkentoren van de kathedraal van de stad, met bomen en heuvels in de verte.

Dingen om te doen

  • Kleine paleontologen zullen dol zijn op het ontdekken van dinosaurus-skeletten, fossielen, rotsen en mineralen in het Natuurhistorisch Museum. En je zult het geweldig vinden dat je gratis toegang hebt voor het hele gezin.
  • Bezoek de plek die enkele van de meest geliefde kinderboeken aller tijden inspireerde; C.S Lewis’ Chronicles of Narnia. Het natuurreservaat CS Lewis is een klein bebost toevluchtsoord in Risinghurst, op slechts een paar kilometer van het centrum, waar je een wandeling kunt maken rond de grote vijver en waar je wat lokale wilde dieren kunt zien.
  • Wil je een spookachtigere kant van de stad zien tijdens je weekendtrip? Maak dan een tour met Bill Spectres bekroonde Ghost Trail. Het staat bekend als een van de top tien beste wandelroutes in het Verenigd Koninkrijk en brengt het de geschiedenis van Oxford tot leven in een reeks spookachtige verhalen en angstaanjagende illusies.

9. Wenen

Wenen is een bedevaartsoord voor liefhebbers van klassieke muziek. Ook als Mozart en Beethoven niet veel voorkomen op je Spotify-afspeellijst, is er nog veel meer te ontdekken in de perfecte Oostenrijkse hoofdstad.

Dingen om te doen

  • Mini-muzikanten zullen genieten van Haus der Musik. Het bestaat uit 5000 vierkante meter aan interactieve muziekexposities over alles van wereldberoemde componisten tot de wetenschap achter het geluid.
  • Maak voor een van de beste uitzichten van de stad een ritje op het superreuzenrad van Wenen. Het is een van de oudste in zijn soort en waar je kunt genieten van een prachtig uitzicht op de daken van de stad. Zorg er in ieder geval voor dat je je camera bij de hand hebt.
  • Het kindermuseum of Kaiser Kindy in Wenen is op maat gemaakt voor je kleine wereldreizigers. Het is een paradijs voor verkleedkleren; kinderen kunnen hier voor koning en koningin spelen met kronen en capes om aan te trekken voordat ze proberen de troon voor de middag te bezitten.

10. Algarve

Oke, de Algarve is dan geen stad, maar deze regio in Zuid-Portugal is geweldig voor een weekendje weg. Breng je mini-vakantie door op de prachtige stranden, maak een roadtrip langs de kust of koel af in een van de lokale waterparken.

Een foto in de haven in de Algarve, genomen bij zonsondergang, met een bootje op de voorgrond.

Dingen om te doen

  • Voor een gedenkwaardige ervaring ga je dolfijnen spotten tijdens je weekendje weg. Je kunt kajakken, een tocht langs de kust maken of grotten in de buurt bezoeken om te zien hoe deze ongelooflijke wezens uit het water springen in hun natuurlijke leefomgeving.
  • Het FIESA Sand Sculpture Festival verandert de lokale zandstranden van de Algarve in een verbluffend kunstwerk. Dit jaarlijkse evenement is het grootste in zijn soort, jij en je kinderen zullen dus wat magische beeldhouwvaardigheden zien.
  • Ga een weekend naar het strand. Lagos, Amado Beach, Faro Island, Salema en Praia da Marinha zijn enkele van de beste stranden in de buurt. Dus in plaats van sightseeing kun je herinneringen opdoen in de kristalheldere zee.

11. Edinburgh

Edinburgh heeft heel veel activiteiten te bieden, maar het is goed te doen om de hele stad in één weekend te verkennen. Tijdens een gezinsstedentrip is een reis naar de Schotse hoofdstad de ideale combinatie van historische bezienswaardigheden, zoals de oude binnenstad en het kasteel van Edinburgh, evenals nieuwe attracties die kinderen urenlang bezig zullen houden.

Een foto gemaakt van Edinburgh in de schemering. Het kasteel bevindt zich op de achtergrond aan de linkerkant van de afbeelding.

Dingen om te doen

  • Haal je camera tevoorschijn en ga de heuvel op naar het kasteel van Edinburgh. Loop de Royal Mile en leg een aantal van de mooiste uitzichten van de stad vast. En ga dan naar Camera Obscura en World of Illusions vlak ernaast. Het is de oudste, speciaal hiervoor gebouwde, attractie in de stad die al meer dan 150 jaar bestaat. En als je naar boven in de Outlook Tower gaat, zie je een panorama van Edinburgh geprojecteerd op de muren door een gigantische periscoop.
  • Proef het leven in het tropische regenwoud midden in het hart van Schotland bij Butterfly en Insect World. Baan je een weg door een reeks van broeikassen en enge kruipende dieren in het enorme tuincentrum.
  • Dynamic Earth viert onze planeet door middel van interactieve tentoonstellingen en laat bezoekers alles beleven, van gesimuleerde aardbevingen en tropische stortbuien tot leven op oceaanbodem.

Waar neemt je volgende citytrip jou en je kinderen naartoe? Of je nu een weekend vol bezienswaardigheden op de planning hebt staan of je graag van een beetje zon wil genieten, zorg ervoor dat je alle mooie momenten die jullie samen meemaken vastlegt voor je volgende fotoboek.

Reacties