Het juiste antwoord is: foto’s met mensen erop onthouden we het beste.

Welke elementen op een foto zorgen ervoor dat je hem onthoudt?
Naar deze vraag deed een technologisch instituut in Amerika onderzoek. Wat blijkt? Foto’s met mensen erop onthouden we het beste (een uitkomst die geen verrassing voor je zal zijn). Daarna onthouden we foto’s van leefomgevingen (huiskamer, supermarkt e.d.) het beste; een gedeelde plaats met close-ups van objecten. Als laatste eindigen foto’s van landschappen. Hoe mooi ze ook zijn, deze onthouden we het minst goed. Tenzij er een opvallend detail in zit, zoals bergen in een aparte vorm of een opvallend blauw meer.

Welke foto hiervan onthoudt je het best denk je? Juist, die van het meisje. Het landschap vergeet je snel weer.

Hoe ging dit onderzoek?
Proefpersonen kregen een hele serie foto’s achter elkaar te zien. Wat ze zagen was een mix van landschappen, gezichten, objecten etc (zie plaatje hieronder). Sommige foto’s werden twee keer getoond. Wat de proefpersonen moesten doen, was op een knop drukken als ze een foto’s voor de tweede keer voorbij zagen komen. Het blijkt dat ze dit vaker correct deden bij foto’s met gezichten erop dan bij foto’s van bijvoorbeeld landschappen. Met andere woorden: van de landschapsfoto’s vergaten ze dat ze die al gezien hadden.

Paar van de foto’s die de proefpersonen te zien kregen. De foto’s in de bovenste rij vergaten mensen het snelst. De foto’s uit de onderste rij werden onthouden.

Conclusie: De volgende keer dat je op vakantie een foto van een landschap maakt, zorg dat je er een mens of interessant detail op zet. Dat maakt de foto interessanter en gedenkwaardiger, blijkt.

Nooit meer een saaie foto
Het onderzoek biedt overigens leuk voer voor technologische snufjes. Als je namelijk weet waardoor een foto onthouden wordt – en dat dit ook weet te voorspellen, dan kun je daar handige camera’s mee bouwen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een iPhone App die op het moment dat je een foto neemt je precies vertelt hoe memorabel deze zal zijn?

Ben je nieuwsgierig naar meer details over dit onderzoek, lees dan hier verder.

Andere handige tips voor de beste foto’s? Bekijk onze fotografietips.

Reacties