Wist je dat je in het fotoboekprogramma op heel geavanceerde manier je foto’s kunt bewerken? Met zogenaamde ‘plugins’ kun je de meest gave effecten bereiken! Porselein, lijntekening, waterverf, canvas, je kunt het zo gek niet bedenken. Hier leggen we uit wat plugins zijn en hoe je ze gebruikt in je fotoboek.

Wat zijn plugins?
Plugins zijn extra bewerkingsmogelijkheden voor je foto’s. De meeste mensen associëren het met Photoshop, maar eigenlijk zijn het gewoon los te gebruiken elementen. Je kunt ze dus ook gebruiken bij het maken van jouw albelli fotoboek!

Even voorstellen: plugin Xero
Standaard zitten er al een paar plugins in het albelli fotoboekprogramma. Die hebben wij er voor je ingezet. En van tijd tot tijd vullen we deze collectie aan. Het werkt hetzelfde als onze collecties achtergronden en dergelijke. De foto die je hieronder ziet is bewerkt met plugin Xero (die zit er al in, dus die kun je NU gebruiken). Binnen deze plugin kun je weer kiezen uit tientallen bewerkopties. Wij laten je hier 4 van 35 opties binnen Xero zien. Plugins betekenen uren speelwerk met je foto gegarandeerd.

Originele foto:

Effecten via plugin Xero (standaard in het fotoboekprogramma):

Dit zijn de instellingen voor de effecten Lineart en Duochrome (linksboven en rechtsonder):

Plugin Xero downloaden
Heb je Xero nog niet? Ga dan naar Opties > Uitbreidingen downloaden. In het scherm dat opent kies je rechts uit bij ‘Soort uitbreiding’ voor ‘Plugins’. Vink Xero aan en klik ‘Start download’. (Je ziet waarschijnlijk nog meer plugins staan. Probeer deze ook eens!)

Al die plugins. Hoe zit het nu precies?
1. albelli biedt je standaard een aantal plugins aan. Deze collectie plugins (zie plaatje hierboven) vullen we regelmatig aan. Eigenlijk werkt het met plugins precies hetzelfde als met achtergronden, kaders en al die andere extra’s die je gratis kunt downloaden. Ze staan voor jou klaar onder ‘uitbreidingen downloaden‘. Dezelfde plek waar je ook de nieuwe achtergronden en kaders e.d. downloadt.

2. Wil je meer of andere effecten? Zoek dan op het internet. Gratis zijn daar veel plugins te vinden. Die download je en installeer je in het fotoboekprogramma. Ietsje meer werk, maar niet moeilijk, niets kan kapot gaan en zeer de moeite waard! Lees hoe je plugins downloadt in het fotoboekprogramma.

Klaar voor meer? Combineer plugins met sjablonen.
Eenmaal gewend aan die plugins? Dan begint nu het echte werk. Combineer plugins met sjablonen voor de meest speciale resultaten!

Voor deze afbeelding gebruikten we twee dezelfde foto’s.
Stap 1): Bewerk de ene foto met de plugin Xero, kies effect ‘lineart‘. Gebruik gewoon de standaardinstellingen. Stap 2): Plaats de tweede (dezelfde, originele) foto er precies over heen. (Zie de tip en trick ‘foto’s uitlijnen’). Stap 3): Pas op deze bovenste foto een sjabloon toe uit de categorie ‘verloop’. Zie ook de tip en trick ‘verloop‘. Et voilà, een superoriginele foto!

Hey, wie heeft er nog Photoshop nodig? 😉

Reacties