Winterfotografie sneeuw

Sneeuw? Welke sneeuw? Dat hebben we in Nederland inderdaad nog niet gezien. Jammer, want een witte wereld levert ontzettend mooie plaatjes op. Dat gaan de wintersporters onder ons wél zien! 🙂 Daarom konden we het toch niet laten een paar winterse fototips te geven. Dus, zoek jij binnenkort de sneeuw op? Lees dan onze handige fotografietips!

Winterfotografie diepte

1. Maak je foto minder ‘plat’
Normaal gesproken breng je diepte in je foto aan met behulp van kleuren en vlakken. Maar in een ondergesneeuwd landschap gaat dit natuurlijk niet. Kies daarom een onderwerp om op de voorgrond te plaatsen. Een stel ski’s of een bankje bijvoorbeeld. Dat creëert diepte in je foto. Je kunt er ook voor kiezen om zowel op de voorgrond als in het midden en achterin iets te laten zien. Denk aan een skilift, huisjes, een slingerende piste of bomen. Je houdt het beeld in balans door het kader op te delen in drie horizontale vlakken en bijvoorbeeld het bovenste deel te vullen met blauwe lucht.

 


2.
Vroeg uit de veren
Doordat de zon het grootste deel van de dag hoog aan de hemel staat, is het erg moeilijk om schaduwen te zien. De mooiste foto’s maak je daarom op momenten dat de zon laag staat. Met zonsopgang en -ondergang dus. In deze uurtjes ontstaan er een warme gloed en mooie schaduwpartijen. Door te spelen met de invalshoek van het licht kun je kleuraccenten en vormen in de sneeuw veel beter vastleggen.

Winterfotografie zon

3. Wit… grijs… blauwe sneeuw?
Sneeuw is schitterend. Schitterend inderdaad, want op de witte laag weerkaatst veel licht. En dat maakt fotograferen in de sneeuw een extra uitdaging. Op een zonnige, heldere dag kun je gewoon de automatische stand op je camera gebruiken. Maar bij bewolking wordt de sneeuw op je foto’s meer grijs dan wit. Je camera wordt namelijk voor de gek gehouden door licht te meten dat er eigenlijk niet is. Daardoor stopt het te vroeg met belichten. Het resultaat? Grijze sneeuw en een donkere foto. Stel de belichting daarom in op +1 of +1,5 EV en je schiet weer prachtige, witte plaatjes. Als de zon achter de bergen is verdwenen of het beeld dat je wilt fotograferen in de schaduw ligt, kan de sneeuw blauw lijken op je foto. In dit geval zet je de camera op schaduwstand of kies je voor een handmatige witbalans.

Winterfotografie belichting

4. Ready? Set…action!
Als je gaat wintersporten wil je natuurlijk ook actiefoto’s maken! Je foto’s worden mooi scherp als je een snelle sluitertijd gebruikt. Bij veel camera’s doe je dat heel gemakkelijk door het toestel op de sportstand te zetten. Je kunt de sluitertijd ook handmatig aanpassen tot 1/1000 of hoger.

Winterfotografie actie

Bekijk onze 6 tips voor betere sportfoto’s en andere fotografietips voor nog mooiere wintersportfoto’s!

Reacties