Standpunt

We zijn vaak geneigd om altijd maar vanuit dezelfde hoek een foto te maken. Rechtovereind en meestal pal voor het onderwerp. Door creatiever met je standpunt om te gaan creëer je meteen meer spanning in je foto’s. Zak eens door de knieën, ga op de grond liggen en draai de camera eens! Je zult zien dat je creaties zo nog mooier worden! Bekijk onze vier tips over het standpunt.

1. Blijf op ooghoogte

Het mooiste resultaat krijg je als je op ooghoogte van je onderwerp fotografeert. Bij de buurman kun je dus gerust overeind blijven staan, maar ga voor de kat maar eens op de grond liggen! Ook bij het fotograferen van kinderen is het een aanrader om op ooghoogte te zitten. Kniel dus voor ze op de grond, of pak er een stoel bij!
Op het bovenstaande voorbeeld is de fotograaf helemaal op de grond gaan liggen, om op de juiste ooghoogte te komen.

2. Creëer lengte

Door te variëren met je standpunt creëer je verschillende effecten die heel gaaf kunnen uitpakken. Wil je de Eiffeltoren bijvoorbeeld nog groter laten lijken dan hij eigenlijk is? Ga er dan dichtbij staan, fotografeer in de lengte en fotografeer een beetje omhoog. Dezelfde truc wordt door professionele fotografen vaak toegepast bij modellen. Door zelf een lager standpunt aan te nemen dan je onderwerp en er dicht op te staan, creëer je geweldige lengte in je foto’s!
Bij het bovenstaande voorbeeld zit de fotograaf laag bij de grond, op redelijk afstand van de kerk. Nog meer lengte in je foto? Ga dan nog dichterbij staan!

3. Fotografeer ruimtelijk

Wil je veel van de omgeving vastleggen op je foto? Fotografeer dan laag bij de grond. Ga erbij zitten of liggen, of zet de camera gewoon op de grond! Dankzij het lage standpunt van de camera neem je ontzettend veel van de omgeving mee op je foto, wat vaak een bijzonder effect geeft. Daarnaast lijken liggende objecten op deze manier groter dan ze daadwerkelijk zijn. Deze truc wordt dan ook vaak gebruikt in reisbrochures, om bijvoorbeeld het zwembad bij het hotel groter te laten lijken dan het eigenlijk is!
Hier staat de fotograaf naast het zwembad en is de foto dus van bovenaf gemaakt.
Bij deze voorbeeld ligt de fotograaf plat op de grond, aan de rand van hetzelfde zwembad. Het zwembad oogt meteen stukken groter!

4. Plaats je onderwerp niet in het midden

Je kleine nichtje, vriend of vriendin kan je eenvoudig ‘verplaatsen’ maar die mooie boom natuurlijk niet. Denk daarom bij het fotograferen van ‘vaste objecten’ altijd aan je eigen standpunt. Het mooiste resultaat krijg je door je onderwerp niet in het midden van je foto te plaatsen, maar door het een beetje naar de zijkanten te plaatsen. Deze techniek is beter bekend als de ‘gulden snede’. Bij de gulden snede wordt het beeld horizontaal en verticaal in drieën gedeeld (zoals bij het boter, kaas en eieren spel). Het onderwerp bevindt zich op 1 van de vier snijpunten.
Op het bovenstaande voorbeeld is het vogelhuisje niet in het midden van de foto geplaatst, maar langs de rode lijn. Op het punt waar de rode lijnen elkaar snijden, vindt de ‘actie’ plaats. In ons geval staat daar dus het vogelhuisje.
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.