60% Nederlanders doet niets met zijn vakantiefoto’s

AMSTERDAM, 12 september 2012 – Ruim zes op de tien Nederlanders doet niets met de foto’s die tijdens de vakantie gemaakt zijn. De meeste vakantiegangers zetten ze van hun camera over op hun computer of andere opslagmedia en laten ze daar ‘verstoffen’. Bij de groep die wél actief de vakantieherinneringen vastlegt, is het online maken van een gedrukt fotoboek veruit het populairst (25%).

Dit blijkt uit onderzoek van albelli Fotoboeken* onder 1012 Nederlanders. Eerder deed albelli al onderzoek naar fotografiegedrag tijdens de vakantie waaruit bleek dat met name vrouwen dan de camera beheren. Als vervolg daarop werd hen gevraagd wat ze na thuiskomst doen met deze vakantiefoto’s. Dan blijkt dat mannen in verhouding een grotere inbreng krijgen: bijna 40% van de mensen die hun foto’s op welke manier dan ook tastbaar maken, is man. Opvallend is dat anno 2012 vakantiefoto’s nog maar zelden hun weg vinden naar een fotolijstje of het traditionele ‘ingeplakte’ fotoalbum.

Tastbare herinnering
Het onderzoek laat ook zien dat foto’s die verwerkt zijn in een gedrukt fotoboek, het vaakst teruggekeken worden ten opzichte van bijvoorbeeld losse afdrukken of op de computer opgeslagen foto’s. Qua foto’s terugkijken is er wel weer een opvallend verschil tussen mannen en vrouwen: terwijl 38% van de mannen hooguit twee keer op de vakantiefoto’s terugblikt, pakken vrouwen ze er gemiddeld nog zeven keer bij om herinneringen op te halen.

Verder wint het afdrukken op canvas of plexiglas aan populariteit, vooral ten opzichte van het traditionele fotolijstje. Met name jongeren tot 24 jaar (31,8%) kiezen voor deze manier om een vakantiefoto te presenteren.

“Veel Nederlanders zullen het wel herkennen: heerlijk uitgerust terugkomen van de vakantie, maar na een week werken is dat gevoel al bijna helemaal verdwenen. Dit onderzoek laat zien dat het voor de herbeleving van vakantieherinneringen belangrijk is foto’s te verwerken tot een tastbaar product. Het is dan ook mooi om te zien dat het aantal mensen dat hun vakantieherinneringen bundelt in een fotoboek, nog steeds toeneemt,” stelt Daniel Scheijen, Country Manager Benelux bij albelli Fotoboeken.

* Uitgevoerd in samenwerking met Multiscope in augustus 2012

Klik hier voor een PDF van het persbericht

Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.