9 creatieve tips voor stadsfotografie

De mensen, de architectuur, de parken – met zo veel geweldigs op één plek is een stad de perfecte plek om geweldige foto’s te schieten. Maar met zoveel moois te fotograferen, kan het soms moeilijk zijn de juiste foto te vinden (en de juiste manier van het schieten).

1. Zorg dat je er vroeg bij bent

Als er één ding is dat steden met elkaar gemeen hebben, is dat er veel mensen zijn. Wil je echt goede plaatjes, ga dan vroeg op pad (tijdens het Gouden Uur) om de drukte voor te zijn. Of maak van een nadeel juist je voordeel en vang de mensen op een creatieve manier in je foto.
Stel een langere sluitertijd in en verander mensen in een kunstzinnige ‘blur’.

2. Vang de reflecties in het water

Veel steden zijn gebouwd bij of op water – doe hier je voordeel mee en schiet dit soort prachtige beelden. Afhankelijk van het water (wild, rustig, zon die erop reflecteert enz.), kan het zijn dat je een paar locaties moet proberen voor je foto goed lukt.
Maak je foto van een afstandje om de reflecties goed op de foto te krijgen.

3. Vind de symmetrie in je omgeving

De wereld zit vol symmetrie en in steden – met al z’n architectuur – zie je het overal. Maak gebruik van deze stadse symmetrie, met symmetrie maak je een sterke compositie.
Met symmetrie creëer je balans in je foto en het geeft een gaaf effect.

4. Fotografeer ‘jouw’ stad zoals jij hem ziet

Wat zorgt er nu voor dat de stad waar je bent zo speciaal maakt? Is het de geur, het eten, je favoriete winkels? Maak ook foto’s van deze (kleine) dingen en leg daarmee je persoonlijke kijk op de stad vast.
Maak alledaagse scenes bijzonder door ze vanuit verschillende hoeken te fotograferen.

5. Hoe fotografeer je hoge gebouwen?

Ga zo dicht mogelijk bij het gebouw staan en schiet recht omhoog. Zo schiet je de meest interessante foto’s van hoge gebouwen. Als de zon schijnt, wacht dan even tot de zon achter het gebouw weg is, of gebruik de zon juist om ‘flares’ te creëren.
Vul alle hoeken van je foto voor een dramatisch effect.

6. Verander iets alledaags in iets bijzonders

Zelfs de meest gewone dingen kunnen in kunst veranderen in de juiste setting. Houd je ogen open voor patronen en interessante composities en maak van ‘normale' objecten kunstzinnige plaatjes!
Zoek in de stad naar complementaire kleuren, herhalingen of patronen.

7. Vang de prachtige stadsverlichting

Een stad bij nacht heeft iets magisch. Om dit mooi te vangen gebruik je een langere sluitertijd. Zet hiervoor je camera op stand Av (Canon) of S (Nikon) en pas de sluitertijd aan, bijv. 1 sec. Let op dat je je camera heel stil houdt.
Om de avondlichten van een stad mooi vast te leggen gebruik je een langere sluitertijd op je camera.

8. Schiet in zwart-wit voor een extra ‘urban look’

Zwart-wit geeft vaak een ‘urban’ (rauw, onbewerkt) gevoel aan je foto’s omdat kleur wegvalt en het contrast in je foto groter wordt. De lijnen en vormen in gebouwen worden krachtiger. Probeer ook eens mensen in zwart-wit te fotograferen. Je gaat gelijk terug naar het jaren '30-gevoel' (denk aan die oude Parijse foto's!).
Tip: Je foto’s zet je in het

9. Creëer je eigen abstracte kunst

Steden vormen de perfecte setting voor je eigen abstracte kunst. Kijk uit naar reflecties op ramen, speel met lijnen, schaduw en licht en gebruik verschillende niveaus en hoeken in je foto’s om artistieke foto’s te schieten.
Vang interessante schaduwen en reflecties op mooie muren of gebouwen.
Update je browser hier

We hebben Albelli.nl gebouwd met de nieuwste technologie. Hierdoor is de website sneller en gemakkelijker te gebruiken. Helaas ondersteunt de versie van je browser deze technologieën niet. (download Google Chrome)