Tips voor de beste foto’s van je kinderen

Iedere ouder wil mooie foto’s van zijn of haar kinderen. Ze groeien zo snel en voor je het weet zijn ze groot. Goede foto’s van je kinderen maken is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Kinderen bewegen veel en zijn snel afgeleid. albelli zet een aantal handige tips voor je op een rijtje. Zo maak jij de beste foto’s van je kinderen!

1. Neem de tijd en forceer niets

De allerbelangrijkste tip bij het fotograferen van kinderen: heb geduld…! Het blijft een lastige bezigheid goede foto’s van kinderen te maken. Maak je foto’s van kinderen die je niet (goed) kent? Neem dan zeker een half uur extra om mooie foto’s te maken. Zo kunnen ze aan je wennen en over hun verlegenheid heenkomen. Een vreemde die een camera op je gezicht zet is namelijk niet de meest natuurlijke situatie…
Hier is te zien dat het kind veel te geforceerd poseert voor de foto. Hierdoor gaat de spontaniteit van haar lach verloren.
Op deze foto is ‘stiekem’ een foto gemaakt, zonder dat het kind iets doorheeft. Het meisje gaat helemaal op in haar eigen wereld. Leuk!

2. Zorg voor plezier

Creëer een leuke setting samen met je kind. Zet hem of haar voor de spiegel, op een schommel of in een zinken teil. Zet een gek badmutsje op, geef een rubber eendje. Laat ze bellenblazen, met de kat spelen of een tekening maken. Kortom, zorg dat je kind plezier heeft! Dit geeft ook de meest interessante beelden op, er ‘gebeurt’ iets op je foto. Kinderen zijn van nature speels en als fotograaf moet je dit omarmen. De prachtigste portretfoto’s maak je als je kinderen niets in de gaten hebben. Een telelens kan dan goed van pas komen. je kunt dan iets verder weg zitten en je kunt je kind dan ongemerkt fotograferen terwijl ze opgaan in hun spel. Zo krijg je de meest ontspannen foto’s.
De fotograaf heeft deze foto op het perfecte moment genomen. Terwijl de kinderen rustig spelen en plezier maken, fotografeer jij er dus ook rustig op los! Zelf ook waterpretfoto’s maken? Denk er dan om dat je een korte sluitertijd gebruikt. Hiermee ‘bevries’ je het beeld als het ware.

3. Het perfecte portret

Denk ook eens na over de achtergrond en de belichting van je foto’s. Een drukke achtergrond is vaak storend en leidt de aandacht van de kijker af. Met een rustige achtergrond krijgt het kind alle aandacht die het verdient! Zorg voor een mooie, natuurlijke lichtval om donkere foto’s en lelijke schaduwen te voorkomen. Maak je foto’s bijvoorbeeld buiten, of dichtbij het raam. Draai het gezicht altijd naar de lichtbron toe, voor het mooiste resultaat! Fotografeer je binnen en heb je weinig licht? Verhoog de ISO dan naar 400, 800 of 1600. Probeer de flits te vermijden, want hier kunnen kinderen van schrikken.
Een voorbeeld van hoe het wel moet! Dit meisje staat er prachtig op, met een schitterende natuurlijke lach. De fotograaf heeft bewust gekozen voor een rustige achtergrond, zonder storende elementen. Ook neemt de fotograaf voldoende afstand van het kind (1 tot 2 meter) voor een mooie wazige achtergrond en gebruikt hij de mooie, natuurlijke lichtval.

4. Fotografeer op ooghoogte

Fotografeer kinderen op ooghoogte. Ga desnoods op de grond zitten of zak door de knieën. Zo voorkom je allemaal foto’s hebt waar je kind naar je opkijkt. Een kind dat je op gelijke hoogte fotografeert staat ook beter in verhouding tot zijn omgeving. Je krijgt anders het ivoren-toreneffect, ook wel het vogelvluchtperspectief genoemd. Op ooghoogte maak je bovendien makkelijker contact met je kind. Dit komt je foto zeker ten goede!
Op het bovenstaande voorbeeld is de fotograaf door de knieën gezakt, om op ooghoogte met het kind en de kangeroe te komen. Doordat kinderen vaak het gedrag van de ouder kopiëren, zakte het meisje vervolgens ook door haar knieën! Het resultaat: een super grappige, spontane foto!

5. Experimenteer met hoeken en uitsnedes

Experimenteer ook eens met scheef fotograferen en gekke uitsnedes. Fotografeer schuin van onderen, van boven of zet het gezicht er voor de verandering eens slechts voor de helft op. Wees niet bang om flink te experimenteren met je toestel. Het resultaat kan verrassend mooi zijn! Probeer ook niet te zuinig te schieten, je fotografeert tenslotte digitaal. Een hele serie van je kind is bovendien ook erg leuk om je fotoboek te plakken: je kunt er dan een mooi verhaaltje van maken.
Op het bovenstaande voorbeeld wordt lekker gevarieerd. De foto is een beetje schuin genomen en van bovenaf. Daarbij is ook nog eens de helft van het gezicht ‘afgesneden’. Dit levert een bijzonder en creatief beeld op, voor de kijker veel spannender om naar te kijken!
Please update your browser

We built this website with the latest technologies, which makes this website faster and easier to use. Unfortunately your browser's version does not support these technologies.