Ze zeggen dat je als fotograaf nooit met honden of kinderen moet werken, maar Margaritha (@mamamargaritha) overtreedt die regel constant. Haar openhartige foto’s van haar drie zonen hebben haar een loyale groep volgers op Instagram en van haar blogs opgeleverd en ze plaatst regelmatig foto’s van het kattenkwaard dat ze bedenken. Ze woont in Amsterdam en is dol op de markante kanalen en de internationale sfeer van de stad.

Lees verder voor deskundige tips om je te helpen prachtige foto’s te maken, waar ter wereld je ook bent

Vertel ons eens wat meer over jezelf

Mijn naam is Margaritha en ik ben vrouw, moeder en fotografe die van het alledaagse leven geniet. Met mijn man heb ik drie jongens, waarvan een tweeling. Ik loop ze graag achterna met mijn camera. Niet te veel natuurlijk, maar het is zo speciaal om terug te kijken op het leven met deze vastgelegde speciale momenten.

Hoe zou je jouw fotografiestijl omschrijven?

Puur, vrolijk, oprecht, gedetailleerd

Waar neem je het liefste foto’s van en waarom?

Ik denk van mijn kinderen. Maar ook van details, zoals vieze handen van het spelen of een handje op de knie van mijn man.

Hoe pak je het fotograferen van kinderen aan? Heb je tips voor ons?

Elke seconde klikken! Haha! En ik gebruik een redelijk hoge sluitertijd om wazige beelden te voorkomen, omdat kinderen zo snel bewegen.

Wat is de meest indrukwekkende plek die je ooit hebt bezocht?

Ik denk Mauritius. We zijn daar twee jaar geleden geweest. Het is er prachtig, met enkele mooie kleine eilanden rondom het grotere eiland.

Wat is je favoriete Europese stad en waarom?<

Lissabon! Ik hou van de kleuren van de stad en het is er niet te druk, zoals het centrum van Barcelona kan zijn. Het is een beetje heuvelachtig waar ik ook van hou, met name in foto’s.

Wat vind je het leukste aan Amsterdam?

Het internationale gevoel wanneer je door de straten wandelt. En ik ben DOL op de kanalen met hun prachtige huizen ernaast. Werkt ook perfect op foto’s.

Wat is jouw ultieme tip voor degenen die Amsterdam gaan bezoeken?

Ga naar Pluk Amsterdam voor een kop koffie! En bezoek de eerste cirkel rondom het stadscentrum, het is er rustiger en erg mooi.

Naar welke plek ga je vaak terug en waarom?

De dierentuin! Natuurlijk vanwege de kinderen :-). Zij vnden het leuk en ik maak graag foto’s op een plaats waar zij het naar hun zin hebben.

Hoe kies je normaal gesproken je vakantie? (Bijv. eten, bezienswaardigheden, cultuur, weer, etc.)

Het weer is het belangrijkst. Kindvriendelijk. We zijn vorig jaar naar een kindvriendelijk resort geweest in Spanje en brengen deze zomer door in een villa met zwembad met de familie. De perfecte vakantie met kinderen.

Waarmee neem je foto’s?

Canon 6D met een Sigma 35mm-lens of gewoon met mijn iPhone.

Gebruik je bewerkings-apps of fotoprogramma’s?

Voor mijn Instagram-foto’s gebruik ik de VSCO-app, maar voor ons familiefotoalbum gebruik ik Lightroom.

Hoe organiseer je jouw foto’s?

Gewoon het ouderwetse foldersysteem, tot nu toe tenminste ;-).

Wat doe je met je foto’s voordat je ze post op sociale media? Heb je een bepaald selectieproces voor wat er wel en niet op komt?

Ik moet ze super vinden. Leuk is niet genoeg. Ik kan niet uitleggen wanneer ik een foto super vind. Het is een gevoel, dat kan ik niet beschrijven.

Hoeveel foto’s neem je gemiddeld per week?

Veel. Ik maak gemiddeld ongeveer 250 foto’s per week, maar dat breng ik terug naar 50.

Welk advies zou je geven aan degenen die hun fotografische vaardigheden willen verbeteren?

Oefenen, oefenen, oefenen. En koop regelmatig nieuwe apparatuur, omdat dat echt motiverend werkt. Net als naar youtube tutorials kijken!

Welke soort fotoproducten vind je leuk om te maken en waarom?

Ik vind fotoboeken het leukst. Omdat je met meerdere foto’s op één pagina een verhaal kunt vertellen met alleen maar foto’s. Wanneer ik bijvoorbeeld een foto van mijn kinderen neem terwijl ze aan het kleuren zijn, leg ik ze eerst alledrie samen vast maar neem ik ook gedetailleerde shots van kleurende handen, of van die gefocuste tong uit de mond.

Wat vind je het leukst aan het maken van fotoproducten?

Dat mijn kinderen ernaar kijken wanneer ze volwassen zijn. Ik hoop dat ze het leuk zullen vinden.

Wat doe je met de producten die je hebt gemaakt? (Delen met familie en vrienden, er met anderen naar kijken?)

Beide. Ik deel ze met familie en vrienden en ik kijk ernaar met anderen. Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is in mijn familie krijgt de foto’s te zien. Haha! Ik vind het gewoon zo leuk wanneer iemand naar onze familiefotoalbums kijkt.”

.

Reacties