Bak gezellig mee met albelli

Wil je meedoen met onze bakwedstrijd? Daar hoef je echt geen patissier of meesterbakker voor te zijn. Met simpele ingrediënten en makkelijke stappen kom je vaak tot het lekkerste resultaat. Het gaat ons bij deze wedstrijd niet alleen om het eindresultaat maar ook om het plezier dat je in de keuken hebt. Alleen of samen met je (klein)kind of je partner. Dus maak vooral overal foto’s van. Alles telt mee. Veel plezier met bakken! En vergeet je niet om je leukste foto te delen? Upload jouw foto op albelli.nl/ikbakmee óf deel je foto via Facebook of Instagram met de hashtag #ikbakmee om kans te maken op de Princess aerofryer, Princess steamoven of één van de albelli cadeaubonnen.

 

Quiche met groenten en spek van Diana

Onze collega Diana houdt niet alleen van zoet maar ook van hartig. Deze quiche maakt ze graag voor familie en vrienden die komen lunchen. Houden jij of je gasten niet van spekblokjes? Vervang ze dan door hamblokjes. Of kies zachte geitenkaas voor een vegetarische quiche.

Benodigdheden

175 gram bloem
50 gram koude boter in blokjes
5 eieren
150 ml melk
100 ml slagroom
gedroogde oregano en rozemarijn naar smaak
75 gram geraspte kaas naar keuze
1 courgette
1 ui
250 gram cherrytomaten
klein bakje (gerookte) spekblokjes
zout en peper

Ingevette quiche- of taartvorm van 26 cm doorsnede

Bereiding

Voor het deeg meng je de bloem, 1 ei, 50 ml melk, een snufje zout en peper en een beetje gedroogde oregano en rozemarijn met elkaar in een kom. Kneed alles snel tot een soepele deegbal. Druk de bal plat, verpakt hem in plastic huishoudfolie en leg hem 30 minuten onderin de koelkast.

Maak tijdens het koelen van het deeg de vulling. Snipper de ui, snijd de courgette in kleine blokjes en halveer de cherrytomaten. Zet een koekenpan op het fornuis en bak hierin de spekblokjes aan. Voeg dan de groenten toe en bak totdat alles gaar is. Schep alles in een zeef en laat goed uitlekken. Dit is nodig omdat de quichebodem anders te nat wordt tijdens het bakken in de oven.

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Meng in een kom de overige 4 eieren met de rest van de melk en de slagroom. Als je van extra romig houdt kun je ook 200 ml slagroom nemen in plaats van half melk en half slagroom. Roer hier de geraspte kaas doorheen, gedroogde oregano en rozemarijn en het afgekoelde groentenmengsel. Als je geitenkaas in plaats van spekblokjes neemt, is dit het moment om de geitenkaas te verbrokkelen en door het ei/groentenmengsel te scheppen.

Haal het deeg uit de koelkast, bestrooi je werkblad met een beetje bloem en rol het uit tot een cirkel van ca. 30 cm doorsnede. Leg het in de vorm, maak een opstaand randje en druk dit goed aan. Prik daarna met een vork gaatjes in de bodem. Voeg het ei/groentenmengsel toe en verdeel goed over de bodem.

Bak in de oven voor ca. 45 minuten. De quiche is gaar als de eieren gestold zijn. Even laten afkoelen en meteen in punten snijden en serveren.

 

Uientaart met bacon van Diana

Deze uientaart maakt Diana als ze een lunchbuffet voor meerdere gasten maakt. Hij combineert zoet met zout en valt daardoor bij bijna iedereen in de smaak.

Benodigdheden

6 plakjes (roomboter)bladerdeeg uit de diepvries
3 tot 4 uien (afhankelijk van grootte)
1 flinke bosui
1 geklopt ei
125 ml slagroom
50-75 gram verse geraspte parmezaanse kaas
1 eetlepel gedroogde tijm
2 eetlepels bruine basterdsuiker
2 eetlepels balsamicoazijn
6 plakjes bacon
gedroogde oregano en rozemarijn naar smaak
beetje braadboter
snufje zout en peper

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Snijd de uien in ringen. Smelt een klein beetje boter in een koekenpan en bak hierin op laag vuur in 5 minuten de uiringen glazig. Voeg dan de suiker en balsamicoazijn toe en roer goed. Bak nog eens 5 minuten totdat de uien donker gekleurd en gekaramelliseerd zijn. Laat intussen de bladerdeegplakjes ontdooien.

Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg hierop alle 6 de plakjes bladerdeeg, allemaal bovenop elkaar. Rol met een deegroller uit tot een rechthoek van ca. 2 tot 3 mm dik. Kerf het deeg met een mes vanaf 2 cm van de buitenkant gemeten in (niet helemaal door het deeg heensnijden) en smeer deze rand in met geklopt ei. Schep de uiringen op het deeg en zorg ervoor dat ze binnen de gekerfde rand blijven. Verdeel hier vervolgens de baconplakjes over en bestrooi met een beetje tijm.

Bak in de oven voor ca. 20 minuten totdat het bladerdeeg gaar is en goudbruin is. Maak intussen de kaassaus: hak de bosui zo fijn mogelijk en bak hem in een steelpannetje in een beetje boter in een paar minuten gaar. Voeg de slagroom, zout, peper en de rest van de tijm toe en laat de saus op hoog vuur voor een deel inkoken. Haal de saus van het vuur en roer de geraspte kaas erdoor totdat de kaas helemaal is gesmolten. Giet de saus over de uientaart zodra deze uit de oven komt en snijd de taart in het gewenste aantal stukken. Serveer meteen!

Reacties