Bak gezellig mee met albelli

Wil je meedoen met onze bakwedstrijd? Daar hoef je echt geen patissier of meesterbakker voor te zijn. Met simpele ingrediënten en makkelijke stappen kom je vaak tot het lekkerste resultaat. Het gaat ons bij deze wedstrijd niet alleen om het eindresultaat maar ook om het plezier dat je in de keuken hebt. Alleen of samen met je (klein)kind of je partner. Dus maak vooral overal foto’s van. Alles telt mee. Veel plezier met bakken! En vergeet je niet om je leukste foto te delen? Upload jouw foto op albelli.nl/ikbakmee óf deel je foto via Facebook of Instagram met de hashtag #ikbakmee om kans te maken op de Princess aerofryer, Princess steamoven of één van de albelli cadeaubonnen.

 

Bananenbrood van Evelyne

Onze Belgische collega Evelyne bakt graag en dat vinden wij helemaal niet erg. Haar banenbrood is niet alleen favoriet bij ons maar ook bij haar familieleden die graag een weekendje naar Amsterdam komen om bij te praten en te genieten van een heerlijk ontbijt.

Benodigdheden

325 gram zelfrijzend bakmeel
40 gram amandelmeel
1 tl kaneelpoeder
1 tl koekkruiden
1 tl vanille extract
snufje zout
4 eieren
3 rijpe bananen
60 ml melk
60 ml honing
40 gram gehakte wal- of pecannoten (deze kun je ook weglaten)

Ingevette hoge rechthoekige cakevorm of broodvorm bekleed met bakpapier

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden celsius en prak de bananen. Roer in een grote kom bakmeel, zout, kaneel, koekkruiden en noten met een lepel door elkaar. Roer in een andere kom alle eieren los met een vork en roer met een spatel de melk, honing, vanille extract en bananen door elkaar. Giet dit mengsel in de kom met bakmeel en roer goed tot een glad beslag ontstaat.

Giet het beslag in de bakvorm, strijk de bovenkant glad en bak 40 tot 50 minuten. Check na 40 minuten even met een satéprikker of je brood eventueel al gaar is. Laat het brood op een rooster helemaal afkoelen voordat je het aansnijdt.

 

Engelse scones met rozijnen

Verschillende collega’s hebben getest welk scones-recept het makkelijkst en lekkerst is en dit recept heeft gewonnen. De rozijnen zorgen voor een extra zoetje waardoor je eigenlijk alleen nog maar een beetje roomboter op de scones hoeft te smeren in plaats van de traditionele jam en clotted cream. Je kunt ze ook vervangen door bosbessen als je dat lekkerder vindt, of ze helemaal weglaten.

Benodigdheden

350 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels kristalsuiker
1/2 tl bakpoeder
snufje zout
snufje zout
85 gram ongezouten roomboter in blokjes en gekoeld
185 ml melk + een scheutje voor het bestrijken
handvol gewelde rozijnen
1 ei

Bereiding

Haal de bakplaat uit de oven en bekleed hem met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 220 graden celsius.

Doe bakmeel, bakpoeder, suiker en zout in een grote kom en roer goed door elkaar. Voeg de koude blokjes boter toe en wrijf ze met koude vingertoppen door het meelmengsel totdat je kruimels hebt. Werk snel, zodat de boter niet te zacht wordt. Maak een kuiltje in het midden en giet het grootste deel van de melk daarin. Roer met een spatel door de kruimels en kijk of het deeg vochtig genoeg is, voeg eventueel nog melk toe en als laatste de rozijnen. Breng alles met je handen samen tot een net samenhangend deeg. Let op dat je niet te lang kneedt, dat zorgt ervoor dat je scones taai worden.

Bestrooi je werkblad met bloem of leg er een vel bakpapier op en stort het deeg erop. Vorm er met je handen of deegroller een vierkant van ca. 15 bij 15 cm van. Verdeel het deeg met een mes of deegschraper in negen stukken en leg ze met voldoende tussenruimte op je bakplaat. Als je traditioneel ronde scones wilt, neem dan een uitsteker van 5 cm doorsnede en steek 9 rondjes uit. Klop het ei los in een kommetje met een scheutje melk en bestrijk de scones hiermee. Bak ze vervolgens 12 tot 15 minuten in de oven. Laat ze op een rooster helemaal afkoelen voordat je ze opensnijdt. Je kunt deze scones eventueel al een dag eerder maken en in een goed afgesloten trommel bewaren. Voordat je ze serveert moet je ze dan wel even in de oven op 150 graden een minuut of 5 opwarmen. Het lekkerst zijn ze als je ze dezelfde dag nog opeet.

Reacties